Χαλλούμι ΠΟΠ: Αυξάνεται η ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος - Πώς τροποποιείται η παραγωγή

Χαλλούμι ΠΟΠ: Αυξάνεται η ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος - Πώς τροποποιείται η παραγωγή

Εκτιμώντας τα δεδομένα που αφορούν την παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος για το 2022, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), είχε εισηγηθεί στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας την αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Βάσει των δηλώσεων των τυροκόμων σχετικά με τις ποσότητες ανά είδος γάλακτος που επεξεργάζονται, παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου στο 19% από το 10% που ισχύει σήμερα, και η διατήρηση του αντίστοιχου ποσοστού για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου στο 25%.

Η τροποποίηση των ποσοστών γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου 2023 με την έκδοση σχετικού Διατάγματος από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με βάση την κείμενη νομοθεσία, και θα έχει άμεση ισχύ.

Για τη διασφάλιση της πιστής τήρησης των αναθεωρημένων ποσοστών γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος, πρόθεση του ΥΓΑΑΠ είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την παραγωγή και εμπορία του προϊόντος σε όλα τα τυροκομεία που παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ.

Ο στόχος του ΥΓΑΑΠ, είναι η διαφύλαξη της καταχώρησης της ονομασίας «χαλλούμι (halloumi) / hellim» ΠΟΠ, ως πρωτίστης σημασίας για την αγροτική οικονομία του τόπου μας, αφού πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο έχει πραγματική προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκομένους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσής του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλίων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για να εξεταστούν τα όποια θετικά βήματα όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά, ανέφερε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE