Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη απέρριψε σήμερα κατά πλειοψηφία το αίτημα της υπεράσπισης για διενέργεια νέας τοξικολογικής πραγματογνωμοσύνης στο μεταθανάτιο αίμα του παιδιού, αυτή τη φορά είτε από το εργαστήριο του ΕΚΠΑ είτε από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Ειδικότερα, σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας, Αλέξης Κούγιας, αμφισβητώντας εκ νέου την τοξικολογική έρευνα του καθηγητή τοξικολογίας Ν. Ράικου, η οποία αποδίδει το θάνατο του κοριτσιού σε δηλητηρίασή του από μεγάλη δόση κεταμίνης, αιτήθηκε τη διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης στο αίμα του παιδιού από το τοξικολογικό εργαστήριο είτε του ΕΚΠΑ είτε του πανεπιστημίου της Κρήτης. Σκοπός είναι, όπως ανέφερε ο κ. Κούγιας, να ανευρεθεί η «πραγματική αλήθεια», καθώς, μεταξύ άλλων, «ο κ. Ράικος κατέληξε στο συμπέρασμά του και τύλιξε σε μια κόλα χαρτί την κ. κατηγορουμένη, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που δεν την ξέρει κανείς και δεν υπάρχει σε καμία βιβλιογραφία».
Το αίτημα αυτό, ωστόσο, της υπεράσπισης δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας. «Το αίτημα για πραγματογνωμοσύνη υποβάλλεται με σαφήνεια. Με το αίτημα αμφισβητείται στην ουσία η αιτία θανάτου από κεταμίνη, η μεθοδολογία του κ. Ράικου, ο τρόπος της εξέτασης, καθώς και το εύρημα των 6,6 mg ανά λίτρο αίματος στο αίμα της θανούσης.
Αυτή είναι η θέση της υπεράσπισης από την πρώτη ημέρα της δίκης. Έχουν εξεταστεί στο ακροατήριο δυο τοξικολόγοι που δεν αμφισβητήθηκαν και τρεις ιατροδικαστές. Έχουν καταθέσει για όλα τα ζητήματα. Με βάση αυτές τις καταθέσεις και όλα τα έγραφα της δικογραφίας, θεωρώ ότι το δικαστήριο είναι σε θέση να εξάγει ασφαλή κρίση και δεν χρειάζεται πραγματογνωμοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας της έδρας με το δικαστήριο να «υιοθετεί» στο σύνολο του την πρότασή της, πλην μιας ενόρκου που μειοψήφησε.
«Ο Ράικος συνόδεψε την έρευνά του με ένα συμπέρασμα, το οποίο υιοθέτησε ο κ. Μπουζιάνης μετά. Δεν θα γίνει δηλαδή πραγματογνωμοσύνη για αυτό το θέμα; Ποιο είναι το ζητούμενο, να τελειώνει η δίκη άμεσα;
Την κυρία κατηγορουμένη την τυλίξανε σε μια κόλα χαρτί. Τι θα πάθει δηλαδή το δικαστήριό σας να διακόψει μια εβδομάδα και να διατάξει πραγματογνωμοσύνη; Να σεβαστείτε τα δικαιώματα της κατηγορουμένης» αντέλεξε ο κ. Κούγιας, ο οποίος νωρίτερα είχε υποβάλει σειρά ερωτήσεων στον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη.
Ο τελευταίος βρέθηκε και πάλι σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου προκειμένου να εξεταστεί συμπληρωματικά μετά από αίτημα της υπεράσπισης αλλά και να προσκομίσει, εφόσον υπάρχουν, φωτογραφίες από τη νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε στη σορό του παιδιού. Να σημειωθεί ότι και ο κ. Μπουζιάνης έχει αποδώσει το θάνατο του κοριτσιού σε δηλητηρίαση από κεταμίνη.
«Δεν υπάρχουν φωτογραφίες»
Αρχίζοντας την κατάθεσή του στο ακροατήριο, ο κ. Μπουζιάνης ανέφερε ότι δεν έχει φωτογραφίες από τη νεκροψία «διότι κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται» και εν συνεχεία απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κούγια τόνισε ότι δεν έχει στοιχεία για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της τοξικολογικής εξέτασης του κ. Ράικου.
Κάποιες από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στο μάρτυρα έχουν ως εξής:
Αλ. Κούγιας: Σε πόσες περιπτώσεις που χρειάζεται τοξικολογική εξέταση, η ιατροδικαστική υπηρεσία αγνοεί τη δικό της τοξικολογικό εργαστήριο και στέλνει αλλού δείγμα για έλεγχο;
Μάρτυρας: Εγώ προσωπικά μόνο μια φορά έχω στείλει αλλού, στην υπόθεση Ασλάνη.
Κούγιας: Ποιος είναι αυτός που σας είπε «αγνοήστε την Λευκίδου (σ.σ. τοξικολόγου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών) και πηγαίνετε στο Ράικο»;
Μάρτυρας: Μίλησα μαζί της για τη πολυφαρμακία που ελάμβανε τα παιδί και για να βρούμε αν υπήρχαν τοξικές δόσεις μου είπε να στείλουμε πάνω (σ.σ. στο εργαστήριο τοξικολογίας του ΑΠΘ). Ήταν απόφαση που ελήφθη από κοινού.
Κούγιας: Δηλαδή, η κ. Λευκίδου αγνόησε τον εαυτό της;
Μάρτυρας: Δεν μπορούσε να κάνει ποσοτικό έλεγχο. Λόγω της πολυφαρμακίας το αποφασίσαμε, δεν είναι σύνηθες να βρίσκουμε τόσα φάρμακα.
Πρόεδρος: Υπάρχει έγγραφο στη δικογραφία από την ιατροδικαστική υπηρεσία που ζητάει από τον κ. Ράικο έρευνα, επειδή ρωτάτε τόση ώρα….
Κούγιας: Τι σημαίνει για εσάς αυτό που είπε ο εδώ ο κ. Ράικος, ότι επειδή γινόταν συζήτηση για το ροκουρόνιο στα ΜΜΕ έκανε συμπληρωματικές εξετάσεις και το ανακάλυψε μετά; Στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια λέτε ότι στην τοξικολογική εξέταση που γίνεται στο αίμα πρέπει να βρεθούν όλα τα φάρμακα;
Μάρτυρας: Πάντοτε συμβαίνει αυτό, δεν είναι επιλεκτικό, όλες οι ουσίες πρέπει να βρεθούν.
Κούγιας: Αυτό που βρήκε ο κ. Ράικος μπορείτε να μας πείτε αν είναι αξιόπιστο με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία; Ο τρόπος που επέλεξε να κάνει τον ποσοτικό έλεγχο είναι αξιόπιστος;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον κ. Ράικο, δεν ξέρω την μέθοδό του.
Κούγιας: Κανείς δεν την ξέρει. Ποια βιβλιογραφία αναφέρει τη μέθοδο του Ράικου;
Μάρτυρας: Εγώ δεν ξέρω την μέθοδο που ακολούθησε, δεν τη γνωρίζω. Δεν έχω στοιχεία που να μπορέσω να την αμφισβητήσω. Δεν έχω εμπειρία σε θάνατο από κεταμίνη.
Κούγιας: Ποια είναι η βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε ο Ράικος;
Μάρτυρας: Από τις δικές μου γνώσεις, εγώ δεν βρήκα βιβλιογραφία για θάνατο από κεταμίνη.
Κούγιας: Ο κ. Τσατσάκης είπε ότι δεν υπάρχει πουθενά αυτή η μέθοδος. Μπορείτε να το αμφισβητήσετε;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω κανένα συνάδελφο, δεν έχω βιβλιογραφία. Το ότι δεν βρήκα βιβλιογραφία όμως, δεν σημαίνει ότι μπορώ να αμφισβητήσω…
Κούγιας: Δεν ξέρω πώς κοιμάστε μετά από αυτή την ιστορία…
Πρόεδρος: Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλάτε στο μάρτυρα…
Κούγιας: Ας μου κάνουν μήνυση και ο μάρτυρας και ο Ράικος….
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή με την υποβολή νέων αιτημάτων προς το δικαστήριο από την πλευρά της υπεράσπισης.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις