Στη θετική διεθνή αξιολόγηση της Κύπρου στην αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων, αναφέρεται ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων, η οποία για 17η χρονιά τιμάται στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας, εκ των οποίων οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει το Υπουργείο.
Ακόμη, το ΥΠΕΣ τονίζει ότι η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου πολλών μεταναστών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση αποτελεί χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας προσώπων. «Η εμπειρία καταδεικνύει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων στην Κύπρο», προσθέτει.
Επιπλέον, το ΥΠΕΣ επισημαίνει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, προβαίνει σε δράσεις για την κατάρτιση των δημόσιων λειτουργών για τον έγκαιρο εντοπισμό και χειρισμό θυμάτων εμπορίας προσώπων». Υπογραμμίζει ότι «η Κύπρος εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο νομικό και στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και συμμορφώνεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άλλες διεθνείς Συμβάσεις».
Σημαντική εξέλιξη για το 2023, όπως αναφέρει το Υπουργείο, αποτελεί η πρώτη καταδίκη πελάτη σε υπόθεση εμπορίας προσώπων για χρήση υπηρεσιών σεξουαλικής φύσεως από θύμα εμπορίας προσώπων μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας το 2019. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι με την τροποποίηση της νομοθεσίας έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ποινές για την διάπραξη των αδικημάτων της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της ζήτησης ή/και χρήσης υπηρεσιών των θυμάτων, αλλά και ο αποκλεισμός της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε ότι το πρόσωπο από το οποίο ζήτησε ή εισέπραξε ή χρησιμοποίησε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως, ήταν θύμα εμπορίας ή/και εκμετάλλευσης».
Εν συνεχεία, υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στην Κατηγορία Α στην Παγκόσμια Έκθεση των ΗΠΑ για την εμπορία προσώπων, δηλαδή ανάμεσα στις χώρες που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια για πλήρη αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων.
Επιπρόσθετα, το 2023, στην αξιολόγηση της Κύπρου από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την εμπορία του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA), παρατίθεται κατάλογος θετικών διαπιστώσεων, καθώς και εισηγήσεις για βελτίωση του νομικού και στρατηγικού πλαισίου στην Κύπρο για αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις