Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο Rhapsody of the Seas, μεταφέροντας από το Ισραήλ 159 ξένους υπηκόους, στην πλειοψηφία τους Αμερικανούς, στο πλαίσιο του ακτοπλοϊκού δρομολογίου που διευθέτησε η Αμερικανική Πρεσβεία, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τη συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου εξήρε η Πρέσβειρα Julie Fisher, που βρέθηκε το πρωί στο τερματικό επιβατών.
Το κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean κατέπλευσε στο λιμάνι Λεμεσού λίγο μετά τις 6 το πρωί και για την ομαλή αποβίβαση και μεταφορά των 159 επιβατών του συνεργάστηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, η Αρχή Λιμένων, η Πολιτική Άμυνα, ο Ερυθρός Σταυρός, η Εθνική Φρουρά, το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η ομάδα κρίσης του Υπουργείου Εξωτερικών, οι υπηρεσίες του διαχειριστή του τερματικού DP World Limassol, καθώς και ομάδα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Κύπρο.
Οι ξένοι υπήκοοι, στην πλειοψηφία τους οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, επιβιβάστηκαν είτε σε λεωφορεία που τους μετέφεραν προσωρινά στο ΚΕΝ Πάφου, είτε σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ κάποιοι που επέλεξαν να παραμείνουν στη Λεμεσό, εξυπηρετήθηκαν από οδηγούς ταξί.
Σε δηλώσεις της η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, Julie Fisher, εξέφρασε τη χαρά της, που βρίσκεται στη Λεμεσό για μια «τόσο σημαντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου».
«Έχουμε μια σημαντική παρουσία μερικών από τους καλύτερους συμβούλους μας εδώ για να μας βοηθήσουν, καθώς υποδεχόμαστε Αμερικανούς που αναζητούσαν κάποια στήριξη, καθώς έφευγαν από το Ισραήλ», είπε και υπογράμμισε ότι η στήριξη των Αμερικανών πολιτών εξακολουθεί να είναι ύψιστη προτεραιότητα για οποιασδήποτε αμερικανική πρεσβεία, οπουδήποτε στον κόσμο.
Υπάρχει, συνέχισε, μια εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, με την Εθνική Φρουρά, το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με τις Λιμενικές Αρχές, «η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή άφιξη και μεταφορά αυτών των Αμερικανών».
«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή, όπως μπορείτε να φανταστείτε, για όσους επιλέγουν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ και γι' αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει αυτό όσοι πιο ομαλά», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ακόμη ότι είναι η κυπριακή Κυβέρνηση, «που κάνει την τεράστια διαφορά για τους πολίτες μας και από ό,τι έχω δει, για τους πολίτες τόσων άλλων κρατών».
Κληθείσα να σχολιάσει τον μικρό αριθμό ατόμων που ανταποκρίθηκαν για απομάκρυνση τους, δια θαλάσσης, από το Ισραήλ, η κ. Fisher είπε πως «έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην καριέρα μου, δουλεύοντας σε διάφορες κρίσεις, για να υποστηρίξω τους Αμερικανούς πολίτες σε εξελισσόμενες καταστάσεις και αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι έχουμε επιλογές για τους Αμερικανούς πολίτες».
«Αυτή είναι μια κατάσταση όπου εξελίσσονται τα γεγονότα επί του εδάφους. Θα δούμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν επί τόπου στο Ισραήλ αύριο, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ο Υπουργός Εξωτερικών Blinken», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έχουμε πολλές εξελίξεις στο Ισραήλ και στην περιοχή και έτσι η εκτίμηση για οποιαδήποτε πτήση ή πλεύση είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα». Εξέφρασε δεν την εκτίμηση πως «αυτό που θα δούμε είναι κάποιες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και ώρες».
Σε ερώτηση κατά πόσο είναι αυτές οι αναμενόμενες εξελίξεις, που ίσως οδήγησαν Αμερικανούς πολίτες να κάνουν δεύτερες σκέψεις για να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, η Julie Fisher είπε πως η ίδια δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους αυτών των οικογενειών, σημειώνοντας πως «κάθε οικογένεια, κάθε Αμερικανός πολίτης θα πάρει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με το τι λειτουργεί γι αυτόν και την ασφάλειά του».
Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ήταν ξεκάθαροι για την υποστήριξή μας στο Ισραήλ και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί το κράτος του και τους πολίτες του».
Ήμασταν επίσης σαφείς, συνέχισε, «στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα» υποδεικνύοντας ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τη βούληση του παλαιστινιακού λαού και επομένως αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά».
Αυτός, όπως είπε, ήταν και ο λόγος που ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες μια διαμεσολαβητική διπλωματία, ενώ διαμήνυσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν ώστε να μην διευρυνθεί περαιτέρω η σύγκρουση στην περιοχή.
Στο κατά πόσο αναμένονται και άλλες μεταφορές Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ στην Κύπρο, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να στηρίξει τους πολίτες της, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.
«Αυτή τη στιγμή, η συνεργασία που έχουμε με την Κύπρο για την υποστήριξη των πολιτών μας είναι απίστευτα απαραίτητη για τον προγραμματισμό μας. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες», συμπλήρωσε.
Κληθείσα να αξιολογήσει τα επίπεδα ασφάλειας στην Κύπρο η κ. Fisher είπε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως μπορούν να εμπιστευθούν την ασφάλεια της χώρας.
«Το βλέπετε από την άποψη του επιπέδου συνεργασίας που έχουμε με όλες τις υπηρεσίες εδώ και η επιλογή της Κύπρου ξανά και ξανά και ξανά ως τοποθεσία διέλευσης Αμερικανών, νομίζω ότι μιλάει από μόνη της για το επίπεδο ασφάλειας και αυτοπεποίθησης που έχουμε», κατέληξε στη δήλωση της η Αμερικανίδα Πρέσβειρα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αυξάνονται οι θανάτοι από γρίπη Α': Στους τρεις οι νεκροί - Πέντε οι διασωληνωμένοι
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις