Οκτώ χρόνια μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας που επιτρέπει τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ετερόφυλων, αλλά και ομόφυλων ζευγαριών, ανοίγει και στην Κύπρο η συζήτηση για παραχώρηση δικαιώματος υιοθεσίας παιδιών και σε όσους συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης κι ως εκ τούτου και σε ομόφυλα ζευγάρια.
Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, οι Βουλευτές Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι) και Αλεξάνδρα Ατταλίδου (ανεξάρτητη Βουλεύτρια), κατέθεσαν από κοινού πρόταση νόμου, η οποία αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμου», έτσι ώστε πρόσωπα τα οποία έχουν συνάψει πολιτική συμβίωση (σύμφωνο συμβίωσης) να έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για σκοπούς υιοθεσίας δυνάμει των διατάξεων του «περί Υιοθεσίας Νόμου», ως εάν να είχε τελεστεί γάμος δυνάμει του «περί Γάμου Νόμου».
Ουσιαστικά και σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης νόμου, μέσω αυτής επιχειρείται η τροποποίηση του άρθρου 4 του «περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμου», το οποίο αφορά τα έννομα αποτελέσματα και συνέπειες της πολιτικής συμβίωσης και προβλέπει ότι «εκτός όπου προβλέπεται διαφορετικά στον παρόντα Νόμο, Πολιτική Συμβίωση που έχει συναφθεί δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, εξαιρουμένου του ‘περί Υιοθεσίας Νόμου’, έχει, τηρουμένων των αναλογιών, τα αντίστοιχα αποτελέσματα και συνέπειες ως εάν να είχε τελεστεί γάμος δυνάμει των διατάξεων του περί Γάμου Νόμου και οποιαδήποτε αναφορά σε νομοθεσία της Δημοκρατίας σε ‘σύζυγο’ θα ερμηνεύεται ως αναφορά και σε συμβίο σε Πολιτική Συμβίωση».
Με την τροποποίηση η αναφορά με «εξαίρεση τον ‘περί Υιοθεσίας Νόμο’» θα απαλειφθεί και όσα άτομα συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν να υποβάλουν και αίτημα για υιοθεσία παιδιού, όπως προνοείται στον «περί Υιοθεσίας Νόμο».
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον «Περί Υιοθεσίας Νόμο», δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση για υιοθεσία παιδιού έχουν μόνο πρόσωπα που έχουν συνάψει γάμο μεταξύ τους και δη «δύο σύζυγοι για από κοινού υιοθεσία, ο φυσικός πατέρας με τη σύζυγο του ή η μητέρα με το σύζυγο της, από κοινού και ο ο σύζυγος της μητέρας ή η σύζυγος του πατέρα του υιοθετουμένου».
Πώς φτάσαμε στη ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, η εξαίρεση του δικαιώματος της υιοθεσίας σε όσα άτομα συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, ήταν αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων που είχαν προκληθεί κατά τη συζήτηση του θέματος της πολιτικής συμβίωσης γενικότερα.
Παρόμοιες αντιδράσεις, αν όχι και μεγαλύτερες, ενδεχομένως να προκληθούν και σήμερα κατά τη συζήτηση της εν λόγω πρότασης νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αρχικά κι εν συνεχεία κατά την ψήφισή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Νοέμβριο του 2015 όταν και ψηφιζόταν ο «περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμος», υπέρ είχαν ταχθεί 39 Βουλευτές, κατά 12 (έξι από τον ΔΗΣΥ, τρεις από το ΔΗΚΟ, ένας από το ΑΚΕΛ, ένας από τη Συμμαχία Πολιτών και ο τότε ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας).
«Μεγάλη διάκριση που πρέπει να διορθωθεί»
Σε δηλώσεις της στο ThemaOnline με αφορμή την κατάθεση της πρότασης νόμου, η ανεξάρτητη Βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι «σύμφωνα συμβίωσης πλέον μπορεί να συνάψει οποιοσδήποτε άνθρωπος διαμένει στην Κύπρο, είτε αφορά ετερόφυλο είτε ομόφυλο ζευγάρι. Με ποια λογική, για παράδειγμα, εξαιρούνται τα ετερόφυλα ζευγάρια από το δικαίωμα να τεκνοθετήσουν, επειδή σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης αντί να τελέσουν γάμο, θρησκευτικό ή πολιτικό; Αν δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν οι ίδιοι, γιατί να μην μπορούν να υιοθετήσουν παιδί;», διερωτήθηκε τονίζοντας πως «αυτό είναι μία μεγάλη διάκριση που πρέπει να διορθωθεί».
Σε ό,τι αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, πρόσθεσε, σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει θεσμοθετηθεί και μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να υποβάλουν αίτηση για να τεκνοθετήσουν. Η Ελλάδα, επίσης, συνέχισε, δήλωσε ότι θα ρυθμίσει αυτό το δικαίωμα με νομοθεσία.
«Εμείς αν θέλουμε να ρυθμίσουμε το θέμα, θα πρέπει να το ρυθμίσουμε μέσω του ‘περί Υιοθεσίας Νόμο’. Έχουμε Νόμο για τις τεκνοθεσίες και άρα οι όποιες διορθώσεις κριθούν αναγκαίες, θα πρέπει να γίνουν σε εκείνο τον Νόμο. Αν το κράτος δεν θέλει στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετούν, θα πρέπει να φέρει νομοσχέδιο που θα αλλάζει τη νομοθεσία και θα λέει, παραδείγματος χάριν, ότι δεν δικαιούνται. Εφόσον έρθει κάτι τέτοιο, όπως θέλει στη Βουλή να ψηφίσει μία πρόταση που εμποδίζει τα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν, ας το πράξει, κι όποιος δεν θέλει να στηρίξει κάτι τέτοιο ας το καταψηφίσει», συμπλήρωσε η κ. Ατταλίδου.
«Είναι πάρα πολύ απλό το θέλουμε. Εμείς ζητούμε και επιμένουμε ότι, όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να δικαιούνται να τεκνοθετούν, εκτός εάν το κράτος αποφασίσει διαφορετικά», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις