Η Κύπρος έχει δεχτεί 26 αιτήματα από 26 χώρες για μεταφορά ξένων υπηκόων από την περιοχή της Γάζας και το Ισραήλ στις χώρες τους μέσω Κύπρου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου που συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Όπως είπε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ως προς την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτό που συζητήθηκε, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, είναι ο ανθρωπιστικός ρόλος που η χώρα μας επιτελεί τις τελευταίες μέρες - ήδη, έχουμε μέχρι στιγμής 26 αιτήματα από 26 χώρες και ανταποκρινόμαστε στον μέγιστο βαθμό που μπορούμε - αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για αυτό που μας ενδιαφέρει, η κατάσταση στην περιοχή και πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες μέρες και πώς μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας».
Σε ερώτηση για τα αιτήματα αυτά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αφορά μεταφορά από την Κύπρο «ως διαμετακομιστικού σταθμού, για ξένους υπηκόους που επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή της Γάζας, ή του Ισραήλ και να μπορέσουν να μεταβούν στις χώρες τους».
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το σχέδιο Εστία λειτουργεί, είναι πλήρως διαχειρίσιμο, είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στον μέγιστο βαθμό και αυτό φαίνεται και μέσα από την ίδια τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 447 άτομα, και έχουν έρθει περίπου 600 μέχρι σήμερα».
Σε ερώτηση είπε ότι «τα δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και από τις Αρχές της χώρας μας. Συμβαίνει στην περιοχή μας κάτι που την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον βλέπαμε μια ομαλοποίηση, παρόλες τις κατά καιρούς κρίσεις σε μικρότερο βαθμό. Βλέπουμε τώρα μια γεωπολιτική διαφοροποίηση που πρέπει να παρακολουθούμε στενά και παρακολουθούμε στενά όλα τα σενάρια. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες. Αυτό το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταφέρει, και είναι αυτό που θα συζητηθεί στο αυριανό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι να τεθεί ως προτεραιότητα η προστασία των αμάχων, να μην έχουμε περαιτέρω απώλεια αμάχων από όλες τις πλευρές και πώς μπορεί αυτή η κρίση να αποκλιμακωθεί το συντομότερο δυνατόν».
Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να διαχειριστεί μαζική έλευση αμάχων, υπό το βάρος και του Μεταναστευτικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, το βάρος που η χώρα μας έχει αναλάβει ως προς τις μεταναστευτικές ροές είναι δυσβάστακτο. Αυτή τη στιγμή, βάσει και των γεωγραφικών δεδομένων επί του εδάφους, το μεταναστευτικό φαίνεται ότι δεν είναι από τους πρώτους άμεσους κινδύνους, επαναλαμβάνω όμως ότι αξιολογούμε όλα τα δεδομένα όπως εξελίσσονται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα για το πώς μπορούμε εμείς να ανταποκριθούμε».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις, τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες. Είναι μια μελέτη που θα πρέπει να επικαιροποιείται διαρκώς, να παρακολουθούμε διαρκώς».
Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί το πλάνο της Κυβέρνησης όσον αφορά τα άμεσα μέτρα που συζητούνταν πριν την κρίση στην περιοχή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι διαρκείς. Τα τελευταία γεγονότα σίγουρα θα επηρεάσουν σε ένα βαθμό, μικρότερο ή μεγαλύτερο, θα πρέπει να δούμε. Ανάλογα και με την έκβαση των επόμενων ημερών. Εμείς ως Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο του Προέδρου είμαστε επικεντρωμένοι να μπορούμε να παρακολουθούμε εγκαίρως τις εξελίξεις για να είμαστε προετοιμασμένοι να λαμβάνονται οι αποφάσεις έγκαιρα, ώστε να θωρακιστεί η οικονομία μας».
Κληθείς να αναφερθεί στην αυξημένη παρουσία πολεμικών δυνάμεων στις θάλασσες της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος τυγχάνει της αναγνώρισης ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή είναι κάτι το οποίο το αντιλαμβανόμαστε και εμείς και η διεθνής κοινότητα. Σε αυτό που επικεντρωνόμαστε είναι να παραμείνουμε σταθεροί στις διαχρονικές σχέσεις που έχουμε με τις χώρες της περιοχής, και αυτό είναι κάτι που έχει αναδείξει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες στον κ. Νετανιάχου, αλλά και με τις χώρες της Δύσης, με την ΕΕ, και να παραμείνουμε ο πυλώνας σταθερότητας της περιοχής, η σταθερή προσηλωμένη χώρα που δεν παρεκκλίνει από τις διαχρονικές της θέσεις ως προς τα ζητήματα που είτε αφορούν τα ψηφίσματα των ΗΕ είτε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Σε ό,τι αφορά τη συνομιλία του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ τη διάθεση και πρόθεση του σε όποιο βαθμό μπορεί να συμβάλει, ως το κράτος μέλος που είναι πλησιέστερα στην περιοχή και που έχει άριστές σχέσεις με τα πλείστα κράτη της περιοχής, με όποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει θετικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο θα αναδείξει αυτό το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε δει δημοσιεύματα αυτές τις μέρες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ούτε από μας ούτε από ΗΕ υπάρχει τέτοια πληροφόρηση. Αυτό που λέμε είναι ότι είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ, έχει ζητηθεί και η δική μας συγκατάθεση, έχουμε βεβαίως απαντήσει καταφατικά, ήταν αλώστε και μια από τις δικές μας εισηγήσεις στον ΓΓ των ΗΕ, και θεωρούμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ το συντομότερο δυνατόν θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις