Toν Φεβρουάριο του 2023, μία πολυπληθής αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Επρόκειτο να επισφραγίσει το επιτυχές αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων με την Παλαιστινιακή αρχή για το επόμενο πακέτο οικονομικής στήριξης.
Στην πανηγυρική τελετή για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την παροχή συνολικά 300 εκατομμυρίων ευρώ, από τον προϋπολογισμό του 2022, για την στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Τα έργα και οι παρεμβάσεις μας καλύπτουν σχεδόν όλες τις πτυχές της παλαιστινιακής ζωής. Μια αποτελεσματική Παλαιστινιακή Αρχή που καθοδηγείται από τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια», είχε δηλώσει σε εκείνη την τελετή ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Sven Kühn von Burgsdorff.
Πού, ακριβώς, θα πήγαιναν αυτά τα χρήματα;
H συμφωνία Παλαιστινιακής Αρχής – Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει:
– 114,2 εκατομμύρια ευρώ για τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, τα κοινωνικά επιδόματα και τα νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
– 30 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση του πόσιμου νερού στη Γάζα
– 27 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την απόκτηση πράσινης ανταγωνιστικότητας, έξυπνων αγροτικών πρακτικών για το κλίμα, για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής πολιτικής και την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας
– 12 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση αναγκών του παλαιστινιακού πληθυσμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (σε τομείς που κυμαίνονται από την εκπαίδευση έως την υγεία, την κοινωνική ένταξη και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα)
– 8 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης σε κοινωνικές και δημόσιες υποδομές στην περιοχή Area C
– 5 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σε συνθήκες για δίκαιη δίκη, νομική βοήθεια, νομική και δικαστική εξειδίκευση και για τη συμμετοχή των πολιτών για την ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Παλαιστίνη
– 3 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση μιας πιο βιώσιμης δημιουργικής οικονομίας.
Τα ποσά αυτά προστίθενται στην ήδη εκταμιευθείσα οικονομική στήριξη ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ, UNRWA, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις τιμές τροφίμων και ενέργειας.
Επίσης, το 2022, η ΕΕ χορήγησε πάνω από 26,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτους Παλαιστίνιους. Από το ποσό αυτό, τα 2 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από εξωτερικές συνεισφορές από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία.
Όπως παραδέχεται και η ίδια η Κομισιόν, μέρος από αυτά τα ποσά δίνεται σε μετρητά στις ίδιες τις οικογένειες των Παλαιστινίων.
Τα υπόλοιπα χορηγούνται μέσω «εταίρων» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (oPt), υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ΜΚΟ.
ΕΕ: Ο σταθερός χρηματοδότης των παλαιστινιακών αρχών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο υποστηρικτή της Παλαιστίνης, με δισεκατομμύρια ευρώ να ρέουν προς τα παλαιστινιακά εδάφη από δεκάδες διαφορετικά κανάλια.
Το πρόγραμμα του εργαλείου “Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (NDICI)” για την περίοδο από το 2021 έως το 2024 – αυτό που τώρα πρόκειται να τεθεί υπό αναθεώρηση υπό το βάρος της σφαγής στο Ισραήλ- προέβλεπε την χορήγηση έως και 1,177 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδοτική στήριξη.
Από το 2000, η ΕΕ έχει παράσχει πάνω από 853 εκατομμύρια ευρώ μέσω του τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) για την κάλυψη αναγκών του παλαιστινιακού πληθυσμού.
Επίσης, κάθε χρόνο η ΕΕ συνεισφέρει 82 εκατομμύρια ευρώ στην UNRWA, που παρέχει βασικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Παράλληλα, «τρέχουν» διάφορα προγράμματα σε σύμπραξη «με την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών», ευρωπαϊκά προγράμματα που υποστηρίζουν τη χρηστή διακυβέρνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικοδόμηση της ειρήνης, την ισότητα των φύλων και τον πολιτισμό.
Τέλος, η ΕΕ χρηματοδοτεί διάφορα έργα υποδομής, πρωτοβουλίες δικαστικής και χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης, καθώς και προγράμματα που υποστηρίζουν τα παλαιστινιακά συστήματα ασφάλειας, υγείας και εκπαίδευσης.
Όπως διακηρύσσει η Κομισιόν, «βασικός στόχος της οικονομικής στήριξης της ΕΕ είναι η δημιουργία υπεύθυνων θεσμών για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος και η υποστήριξη της ανάδυσης μιας αυτοσυντηρούμενης οικονομίας.»
Οι καταγγελίες για κατάχρηση αυτών των κονδυλίων και διοχέτευσή τους προς παράνομες οργανώσεις δεν είναι καινούριες.
Μάλιστα, η χρηματοδότηση έργων στην περιοχή Area C της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (στη Δυτική Όχθη) έχει προκαλέσει συχνές τριβές μεταξύ Τελ Αβίβ και Βρυξελλών.
Η δεξαμενή σκέψης Jerusalem Center for Public Affairs παρουσίασε πέρυσι υπόμνημα όπου καταγγέλλεται ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ αποκατέστησαν τη χρηματοδότηση έξι παλαιστινιακών ΜΚΟ που είχαν χαρακτηριστεί από το Ισραήλ ως οργανώσεις υποστήριξης της τρομοκρατίας, απορρίπτοντας στοιχεία που υποβλήθηκαν από το Ισραήλ ότι αυτές οι οργανώσεις συνδέονται με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ».
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις