ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Κύπρου κατά του σήματος «GRILLOUMI»

Το ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Κύπρου κατά του σήματος «GRILLOUMI»

Ως αβάσιμη απορρίπτει την προσφυγή της Κύπρου για την καταχώρηση του λεκτικού σήματος «GRILLOUMI» το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι το Τμήμα Προσφυγών του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) ορθώς έκρινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος σύγχυσης της επωνυμίας με το χαλλούμι.

Η υπόθεση αφορά την καταχώρηση τον Οκτώβριο του 2016 από τη σουηδική εταιρία Fontana Food AB ενώπιον του EUIPO του λεκτικού σήματος «GRILLOUMI» ως σήματος της ΕΕ, για προϊόντα που εμπίπτουν στη κλάση 43 για «Υπηρεσίες παροχής φαγητού και ποτού, υπηρεσίες καφετέριας, εστιατόρια».

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Κύπρος κατέθεσε ανακοπή κατά της καταχώρισης του εν λόγω σήματος ενώπιον του EUIPO, βασιζόμενη στα προγενέστερα λεκτικά σήματα, «ΧΑΛΛΟΥΜΙ / HALLOUMI», τα οποία είχαν καταχωρηθεί τον Ιούνιο 1992 ως προϊόντα της κλάσης 29 που αντιστοιχούν στην περιγραφή «γαλακτοκομικά - χαλλούμι».

Στις 8 Μαΐου 2018, το Τμήμα Ανακοπών του EUIPO απέρριψε το αίτημα της Κύπρου, και η Κύπρος άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης στις 6 Ιουλίου. Η προσφυγή απορρίφθηκε από το Τέταρτο Τμήμα Προσφυγών.

Ύστερα από προσφυγή της Κύπρου, με την απόφαση της 8ης Δεκεμβρίου 2021 Κύπρος κατά EUIPO - Fontana Food (GRILLOUMI) (T-556/19), το ΓΔΕΕ ακύρωσε την απόφαση του Τέταρτου Τμήματος Προσφυγών και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δεύτερο Τμήμα Προσφυγών του EUIPO.

Το ΓΔΕΕ έκρινε ότι, το Τέταρτο Τμήμα Προσφυγών έσφαλε κρίνοντας ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καλύπτονται από τα συγκρουόμενα σήματα δεν ήταν παρόμοια. Το Δεύτερο Τμήμα Προσφυγών με τη σειρά του απέρριψε το αίτημα της Κύπρου με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημάτων, καθώς ο βαθμός ομοιότητάς τους ήταν πολύ χαμηλός.

Στις 4 Ιουλίου 2022, η Κύπρος ζήτησε από το ΓΔΕΕ να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση, επιχειρηματολογώντας πως έγινε χρήση λανθασμένου κριτηρίου για την εκτίμηση της πιθανότητας σύγχυσης, πως υπήρξε σφάλμα στην εκτίμηση του διακριτικού χαρακτήρα των προγενέστερων σημάτων, και πως υπήρξε σφάλμα κατά την εκτίμηση του βαθμού ομοιότητας μεταξύ των προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτονται από τα επίμαχα σήματα.

Με τη σημερινή του απόφαση, το ΓΔΕΕ απέρριψε τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος ζήτησε ακύρωση της απόφασης, απορρίπτοντας την προσφυγή ως αβάσιμη στο σύνολό της. Έκρινε ακομα ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση, το Τμήμα Προσφυγών ορθώς έκρινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος συγχύσεως.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κύπρος μπορεί να ζητήσει αναίρεση της απόφασης, εντός δύο μηνών, μόνο σε σχέση με νομικά ζητήματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top