Νέοι Ε/κ και Τ/κ μιλούν για την εισβολή του 1974 και το Κυπριακό - Μνήμες, απόσταση και ένα κοινό όραμα
Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Κύπρος παραμένει ένα νησί διαιρεμένο.
Ο κ. Φιντάν είπε ότι το ψευδοκράτος είναι μεταξύ των τριών παρατηρητών του οργανισμού με την ονομασία «τουρκοκυπριακή Δημοκρατία». Όπως είπε, «πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι παρατηρητές θα πρέπει να προσκαλούνται σε όλες τις συνεδριάσεις και τις συνόδους κορυφής της ΟΙΔ και να τους επιτρέπεται να κάνουν δηλώσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε βέβαιοι ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΙΔ στην Τασκένδη».
Εξάλλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποτραπούν οποιεσδήποτε γεωγραφικές εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανασφάλεια και αστάθεια σε παγκόσμια κλίμακα.
Λέγοντας ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή αποτελούν άλλη μια ένδειξη ότι ο μόνος τρόπος για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι μια λύση δύο κρατών, ο Φιντάν είπε ότι «αυτή είναι μια εποχή γεωπολιτικών αλλαγών και εντάσεων».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις