ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η άσκηση-κλειδί για την προστασία της καρδιάς - Τί έδειξε έρευνα

Αυτή είναι η άσκηση-κλειδί για την προστασία της καρδιάς - Τί έδειξε έρευνα

Η ένταξη της γιόγκα στην καθημερινότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κίνηση-κλειδί για την προστασία της καρδιάς, με μια σειρά επιστημονικών ερευνών να τη συσχετίζουν με μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλύτερα αποτελέσματα για τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή και πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, φαίνεται πως δρα και θεραπευτικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Καρδιολογικής Εταιρείας Φιλιππίνων, η γιόγκα θα μπορούσε να αποτελεί συνεπικουρική θεραπεία για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, μια σοβαρή νόσο κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να τροφοδοτήσει επαρκώς με αίμα τους ιστούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η πάθηση αφορά 200.000 ασθενείς στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 3,5 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Οι εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της νόσου στον ευρωπαϊκό χώρο προβλέπουν αύξηση κατά 50% στα επόμενα 20 χρόνια.

Η πειραματική διαδικασία

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 ασθενείς 30 έως 70 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια από κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης στη Νότια Ινδία, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε στεφανιαία παρέμβαση, επαναγγείωση ή θεραπεία με εμφυτεύσιμη συσκευή τους τελευταίους έξι μήνες έως ένα έτος. Και οι 75 ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον 6 μήνες έως ένα έτος και ταξινομούνταν κατά NYHA ως κατηγορία ΙΙΙ ή πιο κάτω.

Η κλίμακα NYHA (New York Heart Association) είναι ένα σύστημα ταξινόμησης των ασθενών σε τέσσερις κατηγορίες σύμφωνα με τους περιορισμούς στη σωματική δραστηριότητα. Η πρώτη τάξη (Ι) περιλαμβάνει όσους δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα εμφανίζονται με όση προσπάθεια απαιτείται και για φυσιολογικά άτομα, και η τέταρτη (IV) την πλέον σοβαρή κατάσταση οπότε τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα σε 35 συμμετέχοντες της πειραματικής ομάδας που συμπεριέλαβε τη γιόγκα στο θεραπευτικό πλάνο με ασκήσεις αναπνοής (pranayama), διαλογισμό και τεχνικές χαλάρωσης σε 60λεπτες συνεδρίες -με συμβουλευτική για πρακτική της γιόγκα στο σπίτι τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα για 12 μήνες-, ενώ οι υπόλοιποι 40 την ομάδα ελέγχου που διατήρησε τη συμμόρφωσης στις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία. Παράλληλα, μετρήθηκαν σε διάφορα χρονικά σημεία της παρακολούθησης οι ηχοκαρδιογραφικές παράμετροι για να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος της θεραπείας γιόγκα στους ασθενείς.

Για την επίδραση στην ποιότητα ζωής, οι ερευνητές ζήτησαν στους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ποιότητα Ζωής, ένα σύνολο 26 ερωτήσεων σχετικά με τη σωματική, ψυχολογική, κοινωνική και περιβαλλοντική υγεία, κατά την έναρξη της έρευνας, καθώς και στις 24 και 48 εβδομάδες παρακολούθηση.

Τα αποτελέσματα

Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της γιόγκα πέτυχαν βελτίωση στην αντοχή, τη δύναμη, την ισορροπία, τη σταθερότητα των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής. Αν και οι ηχοκαρδιογραφικές παράμετροι δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων κατά την έναρξη της μελέτης, μετά από έξι και 12 μήνες παρατηρήθηκε βελτίωση της αμφικοιλιακής συστολικής λειτουργίας στην ομάδα γιόγκα, καθώς και σημαντική βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά την κλίμακα NYHA.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η προσθήκη της θεραπευτικής γιόγκα στην τυπική ιατρική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας εξασφαλίζει καλύτερη συστολικής λειτουργίας της αριστερής κοιλίας και βελτίωση της ζωής των ασθενών με τη νόσο. Οι ασθενείς μας παρατήρησαν βελτίωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν απλώς φαρμακευτική αγωγή χωρίς συνεδρίες γιόγκα» ανέφερε ο Δρ Ajit Singh, ερευνητής στο Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας στο Kasturba Medical College & Hospital του Πανεπιστημίου Manipal Academy of Heart Education της Ινδίας, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top