Το ερώτημα είναι και ρητορικό, αλλά και κυριολεκτικό… Κυριολεκτικό γιατί συχνά-πυκνά το υποβάλλουν διάφοροι πολίτες.
Κάποιες απαντήσεις μπορούμε να σας δώσουμε και θα το πράξουμε στις ακόλουθες αράδες. Οι πιο αρμόδιοι όμως να «καλύψουν» όλα τα σχετικά ερωτήματα είναι η Γενική Εισαγγελία, αλλά και η εταιρεία K. Athienitis Contractors Developers Public Limited (έχει τον έλεγχο του 87%). Η νομική υπηρεσία έχει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης μετά και τις έρευνες των νέων διαχειριστών του ταμείου συντάξεων της CYTA, ενώ η κατασκευαστική εταιρεία μπορεί να μας πει πού εξαφανίστηκαν τα 60 εκατομμύρια που πήρε από ΑΤΗΚ και Τράπεζα Κύπρου για την υλοποίηση του έργου…
Του Φάνη Μακρίδη
Η κοροϊδία με την αποπεράτωση των έργων
Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο που συνδέθηκε με το μαρτυρικό και καταρημαγμένο ταμείο συντάξεων των υπαλλήλων της CYTA, παραμένει… ανεκπλήρωτο. Όσοι χρησιμοποιείτε τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς θα το γνωρίζετε καλύτερα.
Το εμπορικό κέντρο επρόκειτο να ανοίξει τις... πύλες του για το κοινό το 2013, το χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε για την άνοιξη του 2014, αλλά τα κονδύλια εξαντλήθηκαν χωρίς λογική εξήγηση, με αποτέλεσμα ενάμιση χρόνο μετά να μην υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την χρονική περίοδο που οι εργασίες θα αποπερατωθούν… Έχει ειπωθεί ότι θα λειτουργήσει μέχρι τα Χριστούγεννα του 2015, αλλά κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει με βάση τα δεδομένα
Το σκανδαλώδες
Κι όμως το Mall of Lakatamia θα έπρεπε ήδη να ολοκληρωθεί και να λειτουργεί. Βλέπετε, τα λεφτά που επενδύθηκαν ήταν πάρα πολλά. Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου ήταν οι βασικοί αιμοδότες του εμπορικού κέντρου Mall of Lakatamia, τροφοδοτώντας το έργο με 60 εκατομμύρια σαν δανειστές. Τα δυο μέρη που στην τελική ενήργησαν ως χρηματοδότες της όλης επένδυσης, έδωσαν από 30 εκατομμύρια υπό τη μορφή δανείου. Το παράδοξο; Οι επενδυτές «υπολόγισαν» ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης (ελέγχεται κατά 87% από την εταιρεία Athienitis και κατά 13% από τον επιχειρηματία Δημήτρη Χατζηαργυρού), θα ανερχόταν στα 100 εκατομμύρια. Κι όμως τα 60 εκατομμύρια έδειχναν υπέραρκετα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συνολικές εγκαταστάσεις του έργου είναι 56,733 τ.μ. Με έναν υπολογισμό χονδρικά, λοιπόν, οι εργασίες του έργου θα μπορούσαν να αποπερατωθούν με κόστος, όχι μεγαλύτερο των 56 εκατομμυρίων. Αν υπολογίσουμε τα ποσά με βάση τις τιμές που «παίζουν» στο παζάρι, αλλά και εκτιμήσεις ειδικών, τότε το κόστος για τις κυρίως κτηριακές εγκαταστάσεις δεν θα ξεπερνούσε τα 36 εκ. (30.000 τ.μ. Χ 1200 ευρώ), ενώ τα έξοδα για δημιουργία των βοηθητικών χώρων θα κυμαίνονταν στα 20 εκ. (26.000 τ.μ. Χ 800 ευρώ). Σύνολο: 56.000.000 ευρώ.
Από πού κι ως πού;
Σκανδαλώδες όμως είναι και κάτι άλλο: Από πού κι ως πού ταμείο συντάξεων, όπως αυτό της CYTA καλή ώρα, χρηματοδοτεί έργο; Οι αμαρτίες του πρώην προέδρου του Δ.Σ. της CYTA, Στάθη Κιττή, αλλά και των συνεργατών του, δεν περιορίζονται μόνο στο σκάνδαλο της CYTA…
Όπως γνωμάτευσαν ειδικοί και στην περίπτωση της Δρομολαξιάς κακώς διοχετεύονταν τεράστια ποσά από ταμείο συντάξεων σε μια μόνο επένδυση, επειδή υπάρχει ο λογικός κίνδυνος αν δεν πάει καλά το συγκεκριμένο έργο, να χαθούν όλα τα χρήματα. Οι επενδύσεις ειδικών αποταμιευτικών ταμείων εργαζομένων, όπως επεσήμανε και η ερευνητική επιτροπή για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, πρέπει να γίνονται με τη μέθοδο spread, δηλαδή τα λεφτά να διαμοιράζονται σε διάφορες επενδύσεις, ώστε να σμικρύνεται το ρίσκο από ενδεχόμενη αποτυχία. Είναι και κοντά στη λογική...
Δεκαπλασιασμός αξίας γης με… ευλογίες του Κύκκου Νικηφόρου
Όσο ψάχνεις, πάντως, την υπόθεση, τα ερωτήματα πληθαίνουν. Για να γίνει το έργο έπρεπε να γίνει πολεοδομική παρέκκλιση, αφού σύμφωνα με τα σχέδια, τα τεμάχια ήταν σε Βιομηχανική ζώνη και δεν μπορούσε να γίνει ανάπτυξη. Έγινε παρέκκλιση προς όφελος της Ιεράς Μονής Κύκκου και του επιχειρηματία Δημήτρη Χατζηαργυρού (συμμετέχει με 17% στο Mall of Lakatamia). Χρειάστηκε πολλή γραφειοκρατία. Κι όμως η έγκριση για αλλαγή της ζώνης, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του έργου έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον Οκτώβριο του 2009 γνωστοποιήθηκε ότι η Ιερά Μονή Κύκκου στην οποία ανήκε το μεγαλύτερο κομμάτι γης, μαζί με την εταιρεία Canaletto (του Δημήτρη Χατζηαργυρού) υπέβαλε αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των Προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και η έγκριση ήρθε από το Υπουργικό στις 2 Φεβρουαρίου του 2010. Κάτι που δεν γίνεται με όλους τους πολίτες ή επιχειρηματίες του τόπου... Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε εμπειρογνώμονας σε σχέση με το θέμα, με την αλλαγή της ζώνης κάποιοι είδαν την αξία της γης τους να δεκαπλασιάζεται. Βάσει αυτής της άποψης ορισμένοι κάνουν λόγο για αθέμιτο πλουτισμό.
800.000 ευρώ το χρόνο στη μονή Κύκκου
Όπως έχουμε σημειώσει και σε παλιότερο δημοσίευμά μας, μεγάλο κομμάτι γης πάνω στο οποίο βρίσκεται η επένδυση (40 σκάλες) ανήκει στην Ιερά Μονή Κύκκου. Η οποία εκμίσθωσε τη γη στην εταιρεία Canaletto έναντι 800.000 ευρώ ετησίως! Αρκετά καλή συμφωνία για την Ιερά Μονή Κύκκου, που ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο για την παρέκκλιση και την προώθηση του έργου...
Πρόταση K. Athienitis για συνεταιρισμό με ταμείο συντάξεων
Κλείνουμε με το ερώτημα που θέσαμε και στην αρχή: Πότε θα αποπερατωθούν οι εργασίες; Η τελευταία εξέλιξη που γνωρίζουμε είναι ότι η K. Athienitis Contractors Developers Public Limited, την άνοιξη του 2015, είχε υποβάλει πρόταση στους νέους διαχειριστές του ταμείου συντάξεων της CYTA, προκειμένου οι εργαζόμενοι δικαιούχοι του ταμείου να γίνουν συνέταιροι με μετοχικό κεφάλαιο στο όλο έργο…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις