Πρόθεση είναι να γίνει μία πρόταση νόμου όπου, ό,τι θα ισχύει για την Προεδρία όσον αφορά στους συνεργάτες, να ισχύει και για την Προεδρία της Βουλής, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου.
Η Επιτροπή, σε έκτακτη συνεδρία, συνέχισε την κατ’ άρθρο συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους σύμβουλους-συνεργάτες των μελών της Κυβέρνησης και σχετική πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι τελείωσε η κατ’ άρθρον συζήτηση και ότι έχουν διανύσει πολύ δρόμο ενώ ότι θεωρεί πως στις επόμενες εβδομάδες θα είναι προς ψήφιση το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ανέφερε ακόμη ότι αυτά που προκύπτουν ως συμπεράσματα είναι πως, αφενός θα πρέπει να υπάρξει μια ισονομία σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα και πως ό,τι θα ισχύσει για τους Υπουργούς και για την Προεδρία θα πρέπει κατ΄ αντιστοιχία να ισχύσει και για την Προεδρία της Βουλής. Ως εκ τούτου, η πρόθεση είναι να γίνει μία πρόταση νόμου που θα αντιστοιχεί ότι θα ισχύει για την Προεδρία να ισχύει και για την Προεδρία της Βουλής, πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ότι προκύπτουν κάποιες ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του νομοσχεδίου και της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, οι οποίες παραμένουν προς διευκρίνιση ή προς απόφαση από την Επιτροπή, ούτως ώστε να δουν πως προχωρούν με το τελικό κείμενο.
Η άποψη τους ως ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι θα πρέπει να καθοριστεί ανώτατο ύψος αμοιβής αυτών των συμβούλων, κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση, η οποία καθορίζει το κατώτατο ύψος αμοιβής, όπως ανέφερε. «Στην πρόταση νόμου έχουμε διασυνδέσει τη θέση μαζί με την αντίστοιχη κλίμακα που μπορεί να εισέλθει κάποιος στο δημόσιο σε αντίστοιχη θέση, κάτι το οποίο φαίνεται να μην προκρίνεται από την εκτελεστική εξουσία, όπως ούτε και το ανώτατο όριο απολαβών», ανέφερε.
Είπε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν μπορεί να παραμείνει ανοικτό αυτό το θέμα, καθώς οποιοσδήποτε θα μπορεί να προσλάβει κάποιο άτομο ως σύμβουλο του, δίνοντας του, στο τέλος της ημέρας, αμοιβές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα του.
Ένα θέμα το οποίο επίσης προέκυψε σήμερα, πρόσθεσε, είναι κατά πόσον αυτοί οι οποίοι θα προσλαμβάνονται, θα μπορούν να επαναπροσληφθούν ή επαναδιοριστούν, είτε μετά τη λήξη της θητείας ή την παύση ενός Υπουργού, είτε με την αλλαγή της Κυβέρνησης. «Ενώ την προηγούμενη φορά μας ειπώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, σήμερα αφέθηκε να νοηθεί ότι τελικά μπορεί, οπόταν αναμένουμε την τελική θέση της Νομικής Υπηρεσίας επί του θέματος», σημείωσε.
Ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ακόμη ότι ανοικτό παρέμεινε και το θέμα των προσόντων πρόσληψης. Η πρόταση του ΑΚΕΛ, είπε, προβλέπει συγκεκριμένα προσόντα αναλόγως της θέσης, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει την κατοχή μόνο πτυχίου, πέραν των ηλικιακών περιορισμών και των υπόλοιπων θεμάτων στα οποία συμφωνούν τα δύο κείμενα. «Θεωρούμε ότι και αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί εις βάθος, καθώς αναλόγως πού προσλαμβάνεται κάποιος ως σύμβουλος, θα πρέπει να διαθέτει και τα απαραίτητα προσόντα», πρόσθεσε.
Είπε ότι στόχος είναι να τελειώσει η συζήτηση το συντομότερο και υπενθύμισε ότι στην έκθεση της GRECO για το κράτος δικαίου στον πέμπτο γύρο αξιολόγησης, έχει γίνει ειδική αναφορά στους συμβούλους που προσλαμβάνονται από Υπουργούς ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει γίνει σύσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως αυτό το θέμα κλείσει το συντομότερο, ώστε να υπάρξει διαφάνεια, αλλά και καθορισμένα κριτήρια και προσόντα πρόσληψης.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι, υπήρξε ένας ενδελεχής διάλογος αλλά και διαφωνίες όμως θεωρεί ότι στην επόμενη συνεδρία, η πλειοψηφία της Επιτροπής θα αποφασίσει για τα σημεία αιχμής που υπήρχαν όπως η ηλικία, ο βαθμός συγγένειας και αν θα υπάρχει αναδρομική ισχύ στη νομοθεσία κλπ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις