Η διαδικασία εκποίησης θα αναστέλλεται για τις περιπτώσεις των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων που δεν έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ύστερα από τη συμμετοχή του στη σημερινή έκτακτη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών που συνέχισαν τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων.
Ερωτηθείς στη Βουλή εάν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι 48 χιλιάδες περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καν τίτλος ιδιοκτησίας θα προστατευθούν από οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης, ο Υπουργός είπε ότι «θα αναστέλλονται οι προσπάθειες εκποίησης ή η όποια διαδικασία» και «θα δίνεται ο χρόνος για απόκτηση τίτλου». «Μέχρι τότε δεν θα κινδυνεύουν» είπε διότι, όπως πρόσθεσε, «το πιο πιθανό είναι να μην ευθύνεται ο αγοραστής για το ότι δεν έχει τίτλο. Άρα γιατί να τον τιμωρήσω; Μπορεί να ευθύνεται το ίδιο το κράτος σε αυτή την περίπτωση. Άρα θα υπάρχει αναστολή».
Ταυτόχρονα ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «οι τράπεζες δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο».
«Όπως ελέχθη στην επιτροπή κατά παραδοχή της εκπροσώπου του Συνδέσμου των Τραπεζών το 95% είναι καθαρές. Άρα λοιπόν όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για το 5%. Δεν θα θυσιάσουμε το 95% για το 5%. Δεν θα θυσιάσουμε το δάσος χάριν του δέντρου» ανέφερε ο Σωκράτης Χάσικος.
«Κάποιοι εδώ παρουσιάζονται βασιλικότεροι του βασιλέα. Να ενεργούν εξ ονόματος των τραπεζών ωσάν να και οι τράπεζες θέλουν συνηγόρους να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους» είπε ο Υπουργός στις δηλώσεις του, σχολιάζοντας αναφορές της εκπροσώπου του Συνδέσμου Τραπεζών στη συνεδρία.
«Μιλήστε με την Ελληνική Τράπεζα. Φοβούνται; Μιλήστε με τον Συνεργατισμό. Φοβούνται; για να μην πω άλλες τράπεζες. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» είπε.
Νωρίτερα στη συνεδρία, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Τραπεζών, η Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή ανέφερε ότι το 80% τουλάχιστον των αγοραστών -που μπορεί να φθάνει και το 95%- «είναι προστατευμένοι και όταν εκδοθεί ο τίτλος θα μεταβιβαστεί ελεύθερος προς όφελός τους εξαιτίας του ότι τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει τα δέοντα μέτρα, είτε με έκδοση του waver, είτε της εγγυητικής ή με άλλους τρόπους» και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες δεν πρόκειται να φέρουν ένσταση στην έκδοση του ελεύθερου τίτλου, διότι έχουν εμπλακεί στη διαδικασία δανεισμού και είχαν γνώση ότι πωλείτο η συγκεκριμένη μονάδα».
Ωστόσο ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος φέρει ένσταση στις περιορισμένου αριθμού περιπτώσεις που ο αγοραστής αγόρασε χωρίς τραπεζικό δανεισμό και σε αυτές τις περιπτώσεις αφού η τράπεζα δεν είχε γνώση δεν θα πρέπει να χάσει την υποθήκη.
Επί τούτου εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες ότι στις περιπτώσεις που είχαν γνώση για την πώληση του ακινήτου, «δεν θα έχουν βάση για να υποβάλουν ένσταση στο να προχωρήσει ο διευθυντής του κτηματολογίου να εκδώσει τον τίτλο». Όπως ανέφερε, γύρω στο 90-95% εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας «μικρός αριθμός προβληματικών περιπτώσεων» που οι ντιβέλοπερς έχουν πωλήσει αλλά δεν ενημερώθηκε η τράπεζα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φύγουμε από το στόχο που ήταν η προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων. «Να μη φεύγουμε από το στόχο μας. Ποιός ήταν ο στόχος; Να κατοχυρώσουμε όλο εκείνο τον κόσμο, τις δεκάδες χιλιάδες των συμπατριωτών μας και αλλοδαπών, οι οποίοι είτε εξόφλησαν την περιουσία που αγόρασαν ή είναι σε διαδικασία αποπληρωμής και τιμούν τους όρους του συμβολαίου τους. Αυτό ήταν το επιδιωκόμενο» είπε.
Σίγουρα, σημείωσε, «η καθεμιά από τις πλευρές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτούν συμφέρον, θα παλέψουν για το συμφέρον τους, είτε αυτές είναι οι τράπεζες, είτε αυτοί είναι οι δήμοι που λεν ότι αν δεν εξοφληθούν τα τέλη δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση -λένε οι δήμοι-, είτε οποιοδήποτε άλλοι. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε στον αρχικό στόχο κι εκεί εστιάζουμε. Ας δει η Βουλή και άλλα παρεμφερή, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από το στόχο. Δηλαδή η προστασία και κατοχύρωση αυτών των ανθρώπων».
Ο Υπουργός χαρακτήρισε «μασκαραλίκκια» όσα αναφέρθηκαν από εκπρόσωπο των συμβουλίων αποχετεύσεων ο οποίος διερωτήθηκε τί θα γίνει με τα εκατομμύρια των οφειλών προς τα συμβούλια αποχετεύσεων σε περίπτωση μεταβίβασης κι αν θα αγνοηθούν τα μέμο που έχουν πάνω στο ακίνητο, προσθέτοντας ότι τα συμβούλια θα καταλήξουν να ζητούν αύξηση των τελών για να επιβιώσουν. «Υπάρχει Κυβέρνηση και Βουλή» σχολίασε επί τούτου ο Υπουργός.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «παρόλο τον προβληματισμό και τα θέματα που εγείρονται η Βουλή στο τέλος θα ψηφίσει διότι υπάρχει συναίνεση και ομογνωμία στο ότι πρέπει να προστατευθεί όλος αυτός ο κόσμος. Όποιοι άλλοι έχουν συμφέροντα ας τα βρουν μέσα από τα δικαστήρια ή εν πάση περιπτώσει υπάρχουν άλλοι τρόποι θεσμοθετημένοι που μπορούν ο καθένας μέσα από αυτούς να κινηθεί» υπέδειξε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι μία από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις που για το ΔΗΚΟ θα αποτελεί προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι αυτή η προστασία να επεκταθεί και να καλύπτει τις περιπτώσεις που δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας για τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα με υποθήκη.
«Δεν θέλουμε να προστατεύσουμε μόνο τους αγοραστές που έχουν αγοράσει ακίνητα για τα οποία υπάρχει ξεχωριστός τίτλος ιδιοκτησίας» εξήγησε. «Δεν θα θέσουμε σε χειρότερη μοίρα αγοραστές που έχουν να αντιμετωπίσουν την αμέλεια των όποιων εργολάβων ή ντιβέλοπερς».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε υπάρχουν κι άλλες επί μέρους διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις που η Επιτροπή αναμένει ότι η Νομική Υπηρεσία θα εντάξει στο νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε, αυτές οι αλλαγές θα εξεταστούν αύριο με στόχο να οδηγηθεί το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί στην Ολομέλεια της Πέμπτης.
«Έχουμε ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εσωτερικών να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις τις επιφυλάξεις και τις εισηγήσεις των μελών των δύο Επιτροπών και ο στόχος είναι να συνεχίσει αύριο η συζήτηση και να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να υιοθετηθούν κάποιες εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί» ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
«Η συγκεκριμένη προτεινόμενη νομοθεσία προστατεύει απόλυτα όλους τους εγκλωβισμένους αγοραστές, και αυτούς των οποίων τα ακίνητα έχουν τίτλο ιδιοκτησίας και αυτούς που τα ακίνητα τους δεν έχουν ακόμα αποκτήσει τίτλο ιδιοκτησίας» είπε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού.
Εξέφρασε τη θέση ότι το νομοσχέδιο κόβει τον γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί μέσα από πολλά χρόνια κακών πρακτικών των τραπεζών και εργολάβων ανάπτυξης γης.
Ο κ. Κυπριανού είπε το θα υπάρξουν οπωσδήποτε προβλήματα αλλά θα έπρεπε να ληφθεί μία απόφαση ώστε η πολιτεία να προστατεύσει το δίκαιο αίτημα των αγοραστών που είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας.
Η νομοθεσία προστατεύει κι από οποιανδήποτε δυνατότητα εκποίησης του ακινήτου και διασφαλίζει για την Κύπρο την επόμενη δόση των 500 εκ. από το πρόγραμμα διάσωσης, επεσήμανε.
Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες και υπάρχουν παραλείψεις.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και κόκκινες γραμμές, με βασική ότι μεσούσης της διαδικασίας έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας και εφόσον ο αγοραστής ήταν συνεπής, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί να υπάρχει διαδικασία εκποίησης και αυτή θα είναι μια από τις τροπολογίες που θα καταθέσει.
Ανέφερε ακόμα ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που να προσφέρουν προστασία και κάλυψη σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αγοραστών.
Από πλευράς ΕΔΕΚ ο Βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει το νομοσχέδιο να ικανοποιεί. Η πρώτη, είπε, είναι η προστασία των αγοραστών από εκποίηση του ακινήτου τους. Η δεύτερη είναι η προστασία από τυχόν νομικές εμπλοκές, από ασάφειες ή από ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και η τρίτη, οι πρακτικές διευθετήσεις που θα επιτρέψουν στο διευθυντή του κτηματολογίου και γενικά στη διαδικασία να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
«Παρ` όλες τις ελλείψεις του, το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Θα χρειαστούν μια σειρά από επιπρόσθετες νομοθεσίες οι οποίες θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν αλλά και τις πολλές επιμέρους περιπτώσεις που αφορούν αυτό το τεράστιο ζήτημα» ανέφερε ο Βουλευτής.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως ό,τι «και να γίνει την Πέμπτη πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην απλούστερη του μορφή, δηλαδή να εξασφαλίζει όσους αγοραστές είναι συνεπείς ή μπορούν να είναι συνεπείς».
Καταλαβαίνουμε, πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν προβλήματα, η Κυβέρνηση ίσως να χάσει κάποιους φόρους που περιμένει να πάρει κατά τη μεταβίβαση, οι δήμοι, τα συμβούλια αποχετεύσεων, οι τράπεζες, οι ντιβέλοπερς, αλλά δεν γίνεται να τα έχεις όλα. Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη».
«Στηρίζουμε πραγματικά τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Όποιος χάσει ας έκανε καλά τη δουλειά του» είπε, προσθέτοντας πως δεν θα την πληρώσει ο αγοραστής και ότι οι Οικολόγοι θα καταθέσουν τροπολογία βάσει της οποίας «η ως τώρα προσωρινή εξασφάλιση των αγοραστών θα συνεχιστεί επ` άπειρον, ώσπου να μπορέσουν να πληρώσουν» και στις περιπτώσεις ενστάσεων και δικαστικών διαδικασιών να μην μπορεί να γίνει εκποίηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις