ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σολτς στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ: «Nα ξεπεραστούν οι διαφορές στον «πολυπολικό» μας κόσμο»

Σολτς στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ: «Nα ξεπεραστούν οι διαφορές στον «πολυπολικό» μας κόσμο»

Ο Καγκελάριος Σολτς εστίασε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στον «πολυπολικό κόσμο», στον οποίο πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφορές. Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «αποσύνδεση», αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να ενισχυθούν οι υφιστάμενες συμμαχίες και η αναζήτηση νέων εταίρων, ώστε να περιοριστούν οι μονομερείς εξαρτήσεις, σημειώνει η εφημερίδα SZ.

Όπως διευκρίνισε ο Σολτς, η πολυπολικότητα δεν σημαίνει ότι οι μικρότερες χώρες συνιστούν την «πίσω αυλή» μεγαλύτερων χωρών, ενώ υπογράμμισε ότι όποιος αναζητά την τάξη σε έναν πολυπολικό κόσμο, πρέπει να ξεκινήσει από τον ΟΗΕ.

Ο Σολτς αναφέρθηκε και στον εορτασμό της επετείου 50 χρόνων από την ένταξη της Γερμανίας στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο κόσμος τότε ήταν διαιρεμένος, όπως και η Γερμανία, καθώς και ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η ενοποίηση της Γερμανίας έμοιαζαν ακόμα με ουτοπία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος έκανε λόγο για μια «πολιτική του οράματος της ύφεσης», στα ιδανικά της οποίας η Γερμανία είναι αφοσιωμένη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε κάθε ευκαιρία ο Καγκελάριος Σολτς και οι Υπουργοί που τον συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη φροντίζουν να τονίσουν τη σημαντική οικονομική συνδρομή της Γερμανίας, με τον Σολτς να υπογραμμίζει κατά τη Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ότι η Γερμανία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως.

Η Γερμανία, σημειώνει η SZ, επιδιώκει εδώ και χρόνια μια μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει ζητήσει τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

«Είναι σαφές ότι η Αφρική αξίζει να έχει μεγαλύτερο βάρος, όπως και η Ασία και η Λατινική Αμερική», τόνισε στην ομιλία του ο Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν πρέπει να μπλοκάρει διαπραγματεύσεις που έχουν αβέβαιη έκβαση με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Όπως και κατά την περσινή του ομιλία στη Γ.Σ., έτσι και τώρα -αν και χωρίς να είναι το ίδιο λεπτομερής- ο Καγκελάριος επέκρινε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποίησε για «φαινομενικές λύσεις», υπογραμμίζοντας ότι «ειρήνη χωρίς ελευθερία σημαίνει καταπίεση, ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη ονομάζεται υπαγόρευση».

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό τον πόλεμο και ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είναι αυτός που με μία μόνο εντολή μπορεί να τον τερματίσει ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με την SZ, o Γερμανός Καγκελάριος πρόκειται σήμερα να μιλήσει και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου θα συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ κατόπιν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς, το Κίεβο ζητά από τη Γερμανία να αποστείλει επειγόντως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Taurus.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top