Χρηματική βοήθεια ύψους 50 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης, για τους πληγέντες των πλημμυρών και των πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, «διατυπώνοντας τον συγκλονισμό της ναυτιλιακής κοινότητας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις πληγές που άφησαν στο πέρασμα τους οι καταστροφικές πλημμύρες» ο κ. Χατζηγιάννης ανακοίνωσε χρηματική βοήθεια ύψους 50 εκ ευρώ για τους πληγέντες, με αίσθηση καθήκοντος όπως είπε, απέναντι στον συνάνθρωπο και την κοινωνία.
Μιλώντας στο δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στη Κηφισιά στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών σημείωσε ότι, σήμερα, ενώ απαιτούνται νέα άλματα για τη ναυτιλία, δυστυχώς, όλο και εντονότερα παρατηρούνται φθοροποιές αποκλίσεις στην κατεύθυνση ανατροπής του γενετικού συστατικού της σύγχρονης ναυτιλίας. Δηλαδή του μοντέλου της πρωταγωνιστικής ευρωπαϊκής ναυτιλίας, με πυρήνα της την ελληνική ναυτιλία, στην απρόσκοπτη υπηρεσία όλων ανεξαιρέτως.
«Ο ευρωπαϊκός στόλος μειώνεται. Χαρακτηριστικά: από τα 10 πλοία που πωλούνται μόνο τα 3 αγοράζονται από ευρωπαίους. Μεγάλες δυτικές τράπεζες, αντιλαμβανόμενες ήδη την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αποσύρονται από τη χρηματοδότηση της. Οι startups ναυτιλιακές εταιρείες στην Ευρώπη είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η εθνική ναυτιλία των 1000 εταιρειών υποχώρησε ήδη σε κάτω από 600 ενώ απώλεσε και την πρώτη θέση, που κατείχε από τη δεκαετία του 1950», είπε ο κ. Χατζηγιάννης.
Aναφέρθηκε σε μη φιλικές προσεγγίσεις και πολιτικές της ΕΕ με τη δυσμενή φορολογία της ναυτιλίας με δισεκατομμύρια με πρόφαση την εμπορία ρύπων για εκπομπή αερίων θερμοκηπίου σχετικά αμελητέα. Με βάση τα αποτελέσματα μελετών της ίδιας της ΕΕ και των ΗΕ, είπε, «η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη ναυτιλία θα αντισταθμιζόταν απολύτως, αν κάθε άτομο μία μόνο φορά το τρίμηνο αντικαθιστούσε την πρωτεΐνη ζωικής με φυτικής προέλευσης». «Για αυτό το αποτύπωμα η ΕΕ επιβάλλει μέθοδο εξάλειψης, της οποίας το κόστος για τη ναυτιλία, σε ορίζοντα περίπου εικοσιπενταετίας, ανέρχεται σύμφωνα με μελέτες από 2,5 έως και 3,5 επαναλαμβάνω 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε.
Κατά την Γενική Συνέλευση, τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις της Κυπριακής ναυτιλίας, στην παρουσία Ελλαδιτών πλοιοκτητών και της Υφυπουργού Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών κ. Χατζηγιάννη και τον Αντιπρόεδρο Πόλυ Β. Χατζηωάννου να αναλύουν τις πρακτικές δυσκολίες των Ευρωπαϊκών αποφάσεων και των περιβαλλοντικών κανονισμών που επιβάλλει το ETS.
O κ. Χατζηγιάννης έκανε λόγο για χαράτσι σε βάρος της πλοιοκτησίας, με την απόφαση για οριζόντια φορολόγηση των ρύπων στη ναυτιλία.
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη ανέπτυξε στους πλοιοκτήτες τις στρατηγικές δράσεις που δρομολογούνται για ισχυροποίηση του Κυπριακού νηολογίου το οποίο αποδυναμώθηκε εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων. Διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αναπτύξει περεταίρω τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις