Ακόμη ένα βάρος προστίθεται στους ώμους των δανειοληπτών, εξαιτίας της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσεις τα βασικά επιτόκια για δέκατη φορά μέσα σε 14 μήνες, φθάνοντας στο 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999.
Η πιο επιθετική νομισματική πολιτική που υπήρξε στην ιστορία της Ευρωζώνης, είναι όμως αβέβαιο κατά πόσον θα δαμάσει τον πληθωρισμό και να τον ρίξει στο 2% όπως είναι η επιθυμία της ΕΚΤ. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ακόμη και τα πλέον αισιόδοξα στελέχη της ΕΚΤ παραδέχονται ότι στην καλύτερη περίπτωση η στρατηγική αυτή θα αρχίσει να αποδίδει σε βάθος διετίας. Πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το υφιστάμενο επιτόκιο πιθανότατα θα διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση, ούτε όμως και υποχώρηση.
Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη έχει φθάσει σε δυσβάστακτο ύψος και προκαλεί σοβαρότατες επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.
Φαύλος κύκλος
Τα επιτόκια σε συνδυασμό με το κόστος ζωής μειώνουν τη δανειοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών για νέα κυρίως στεγαστικά δάνεια αλλά δυνατό να προκαλέσουν ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ την ίδια ώρα, οι εθνικές οικονομίες όπως η Κυπριακή, που στηρίζονται στην κατανάλωση, θα δεχθούν καίριο πλήγμα εξαιτίας της συρρίκνωσης των εσόδων των ταμείων του κράτους από τις άμεσες φορολογίες.
Πέραν όμως της νομισματικής πολιτικής, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η προσπάθεια για ανακοπή του πληθωρισμού θα βοηθηθεί από τον τερματισμό της κατανάλωσης που οφείλεται στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ακόμη ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική», είπε. Επικαλέστηκε τις πιο πρόσφατες μακροοικονομικές εκτιμήσεις των ειδικών της ΕΚΤ λέγοντας ότι παρατηρείται «ανοδική αναθεώρηση στον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024 και μικρή καθοδική αναθεώρηση για το 2025, που φυσικά έχει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς είναι πολύ μακριά», εξήγησε. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις