Ο αναλφαβητισμός βρίσκεται στο 10%, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου κατά την εξέταση την Τετάρτη της Ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον εξορθολογισμό δαπανών στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, διερωτήθηκε πώς γίνεται μαθητές να τελειώνουν το Δημοτικό και να μην ξέρουν να γράφουν το όνομα τους.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι σήμερα είχαν ενώπιον τους στην Επιτροπή Ελέγχου την Έκθεση που ετοίμασε για το Υπουργείο Παιδείας ο Ελεγκτής της Δημοκρατίας.
«Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και τα λεφτά που πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος για τα θέματα παιδείας είναι τεράστια, αλλά τα ανάλογα αποτελέσματα δυστυχώς δεν τα έχουμε», προσθέτοντας ότι σήμερα δεν ήταν παρούσα η Υπουργός Παιδείας και η συνεδρία «θα επαναληφθεί στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας για να τεθούν όλα τα θέματα από την αρχή», όπως δήλωσε.
«Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω από τα θέματα που έχουν εγερθεί, είναι το θέμα του αναλφαβητισμού, το θέμα της απόσπασης πληθώρας εκπαιδευτικών σε παντελώς διάφορα καθήκοντα από αυτά που έχουν και είναι διάσπαρτοι σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία», πρόσθεσε.
Όπως είπε, ήταν 350, τώρα μπορεί να είναι 250 ή 220, που είναι αποσπασμένοι σε «παντελώς άσχετες υπηρεσίες».
«Αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί και να αλλάξει και θα αποσπώνται στο Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί μόνο για όσα θέματα έχουν εκπαιδευτική υφή και είναι αναγκαίοι να παν. Οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στα θρανία με τους μαθητές και στην έδρα τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει», σημείωσε.
Ο κ. Κουλίας είπε ότι οι καθηγητές είχαν αυξηθεί το 2016-2017 στις 12.000, σήμερα αισίως έχουν φτάσει στις 14.600 οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες, δηλαδή περίπου είναι όσοι είναι στη δημόσια υπηρεσία.
«Δηλαδή έχουμε δύο δημόσιες υπηρεσίες. Μια στην εκπαίδευση και μια η δημόσια υπηρεσία που ξέρουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα σε σχέση με τα χρήματα που πληρώνουμε είναι αντιστρόφως ανάλογα».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Κύπριος φορολογούμενος επιβαρύνεται πάνω σε ετήσια βάση 1 δις 160 εκατ. ευρώ.
«Το 36% των εσόδων του πολίτη στο Υπουργείο Παιδείας. Στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού είναι 5%. Στο Υπουργείο Άμυνας 7%, σε μια ημικατεχόμενη χώρα. Το Υγείας είναι 14%. Άρα κάπου βαδίζουμε στραβά», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να συγυριστούν « τα του οίκου μας και στα σχολεία μας», εκφράζοντας την άποψη ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση γίνεται πιο οργανωμένη και συγυρισμένη δουλειά «και θα πρέπει να ρίξουμε ακόμα ιδιαίτερο βάρος».
Ο κ. Κουλίας είπε ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα επαναλάβει τη συνεδρία και θα καλέσουν την πολιτική προϊστάμενη να λάβουν τα σωστά μέτρα για να διορθωθούν.
«Ο αναλφαβητισμός μου είπαν ότι είναι 10%. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι 10% ο αναλφαβητισμός. Σε μια ημικατεχόμενη χώρα σαν τη δική μας, με τα τεράστια προβλήματα που έχουμε, έχουμε απαίτηση τα χρήματα που δίνει ο Κύπριος φορολογούμενος στην παιδεία να είναι παραγωγικά και να έχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι σε σχέση με την παρουσίαση της ειδικής έκθεσης για τον εξορθολογισμό των δαπανών της εκπαίδευσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει τρεις πτυχές.
«Η πρώτη σημαντική πτυχή είναι ότι σημειώνουμε ότι οι επιδόσεις ειδικά στη μέση εκπαίδευση, υστερούν σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Η δεύτερη πτυχή είναι ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό είναι το πρόβλημα που αναδεικνύουμε χωρίς να υπεισερχόμαστε φυσικά σε θέματα πολιτικής και η τρίτη πτυχή αφορά στις αποσπάσεις, όπου θεωρούμε ότι κάθε απόσπαση σε διοικητικά καθήκοντα θα πρέπει να τερματιστεί και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους στα σχολεία», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση πού βρίσκεται η Κύπρος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς σε σχέση πάντοτε με τους μαθητές, ο κ. Πετρίδης είπε ότι από στοιχεία που έχουν συλλέξει από εκθέσεις «φαίνεται ότι είμαστε σε δυσχερέστερη θέση διότι έχουμε λιγότερους μαθητές ανά εκπαιδευτικό».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έχουν στοιχεία και για την ειδική εκπαίδευση ξεχωριστά, όμως ο μέσος όρος έχει βγει για όλους και δίνει κάποια εικόνα, όμως έχουμε και ειδικότερα στοιχεία μέσα στην έκθεση και για ειδική εκπαίδευση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι είδαν σήμερα την έκθεση για το 2020 του Γενικού Ελεγκτή για τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση.
«Είναι βέβαια ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί στο δημόσιο διάλογο θα έλεγα εκτενώς. Έχουν μεσολαβήσει και τρία χρόνια. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε δύο αριθμούς που κατά την άποψη μας έχουν πολύ μεγάλη σημασία κοινωνικά αλλά και πολιτικά. Ο πρώτος αριθμός είναι η αύξηση των μαθητών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, 45% περίπου τα τελευταία 5 χρόνια αύξηση στην ιδιωτική δημοτική εκπαίδευση και 25% αύξηση στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση την περίοδο 2018-2023». Αυτό, είπε, «ήταν αποτέλεσμα των χτυπημάτων που δέχθηκε το δημόσιο σχολείο από λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να μην πω δηλαδή καταστροφικές για τους μαθητές μας και το σχολείο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία δηλαδή το ποιες πολιτικές ακολουθείς, τι εφαρμόζεις, τι ζητάς από τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν για να έχεις και τα αποτελέσματα τα οποία πρέπει».
Ο δεύτερος δείκτης, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι ένας κρυμμένος δείκτης στη συζήτηση που κάνουν για την εκπαίδευση.
«Είναι ο δείκτης που αποδεικνύει ότι τα παιδιά που προέρχονται από τα χαμηλότερα και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας έχουν χειρότερα αποτελέσματα, έχουν στην ουσία λιγότερες ευκαιρίες. Με λίγα λόγια αποδεικνύει ότι μεγάλος αριθμός παιδιών μας αποτυγχάνουν στο σχολείο, όχι γιατί δεν είναι έξυπνα, όχι γιατί δεν έχουν ικανότητες, αλλά γιατί προέρχονται από υποβαθμισμένο οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο και δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα άλλα παιδιά», πρόσθεσε.
Άρα, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, «χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα δικαιοσύνης για αυτά τα παιδιά και πραγματικά ίσων ευκαιριών για όλους, διότι το να αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο άνισους ανθρώπους ούτε δικαιοσύνη είναι ούτε ισότητα».
«Θυμίζει το μύθο του Αισώπου που έβαλαν μπροστά στον πελεκάνο τη σούπα στο επίπεδο πιάτο και του είπαν εγώ σε σέρβιρα σαν έτρωγες . Δεν μπορούσε να φάει διότι τα χαρακτηριστικά του ήταν πολύ διαφορετικά. Άρα χρειαζόμαστε ένα σχολείο δικαιοσύνης και ισότητας, αντιμετωπίζοντας το κάθε παιδί με βάση τις πραγματικές του ανάγκες, τα κενά του, τις αδυναμίες του για να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινωνία που όλα τα παιδιά μας έχοντας ίσες ευκαιρίες θα απολαμβάνουν το μαθησιακό αγαθό», σημείωσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία , Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «είναι σημαντικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση, τα οποία μας προβληματίζουν ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανομή των δαπανών στην εκπαίδευση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, ένα τεράστιο ποσοστό των δαπανών για τη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση (€761 εκ.) αφορούσε το μισθολόγιο. Επίσης σημαντικά είναι τα στοιχεία για την αναλογία Μαθητών προς Εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση,όπου καταγράφονται στα Λύκεια 7,4:1, στα Γυμνάσια 8,2:1, στη Μέση Τεχνική 8,5:1, στη Δημοτική 12,1:1 και στην Προδημοτική 6,6:1, πρόσθεσε.
Όπως είπε, οι μέσοι όροι επίδοσης των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης είναι πολύ χαμηλοί, η Κύπρος είναι στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ, ενώ το επίπεδο αναλφαβητισμού μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τους τελευταίους δείκτες να μειώνονται στο 9%, από το 15% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
«Οι αποσπάσεις μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών στη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας αλλά και εκτός Υπουργείου αποτελούν ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει διόρθωσης. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου ότι στόχος δεν είναι η μείωση των δαπανών αλλά ο σοβαρός εξορθολογιαμός και η ανακατανομή τους, καθώς και το πλάνο πενταετίας που ήδη υλοποιείται, ενώ υπάρχει και ο τρέχων προγραμματισμός για το 2024», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αφορά στοιχεία μέχρι το 2022 «και θεωρούμε ότι με τις ενέργειες της νέας Υπουργού Παιδείας και των στελεχών του Υπουργείου, έχουν τροχοδρομηθεί και εφαρμοστεί σημαντικές αλλαγές προς την ορθή κατεύθυνση εντός του 2023, αναφέροντας μόνο την αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών και την επικείμενη έναρξη του διαλόγου για την Ειδική Εκπαίδευση».
Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, συνέχισε, «εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη σοβαρή έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της νέας διακυβέρνησης που αφορά τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τον βασικό πυλώνα της κοινωνικής καλλιέργειας και ανάπτυξης της εκπαίδευσης στον τόπο μας», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις