Ένα χρόνο λειτουργίας θα κλείσει στις 27 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή FixCyprus, η οποία δημιουργήθηκε με στόχο την συνεργασία πολιτών και Δημόσιων Υπηρεσιών όσο αφορά την βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ThemaOnline από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2023 η FixCyprus εγκαταστάθηκε σε 6630 κινητές συσκευές και υποβλήθηκαν 4546 αναφορές, εκ των οποίων οι 3583 εμπίπτανε στα πλαίσια χρήσης της εφαρμογής.
Ο αριθμός των αναφορών ανά γεωγραφική περιοχή ανέρχεται στις 1817 σε Λευκωσία, 1237 σε Λεμεσό, 840 σε Λάρνακα, 452 σε Πάφο και 200 σε Αμμόχωστο 200. Σημειώνεται ότι οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τόσο το μέγεθος του πληθυσμού όσο και το μήκος του οδικού δικτύου στην κάθε επαρχία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 28% των αναφορών (995 αναφορές) έχουν ολοκληρωθεί, το 70% έχει προγραμματιστεί (2502 αναφορές), ενώ το υπόλοιπο 2% εκκρεμούν χειρισμού.
Η πλειοψηφία των μέχρι στιγμής αναφορών που υποβλήθηκαν (το 49%) αφορούν ρηγματώσεις και άλλα προβλήματα στο οδόστρωμα (1736 αναφορές), το 32% εμπόδια και βλάβες στα πεζοδρόμια (1167 αναφορές), το 7% βανδαλισμό πινακίδων και θέματα ορατότητας λόγω εμποδίων (258 αναφορές), το 5% φωτισμό (194 αναφορές).
Με βάση τα στοιχεία, το 80% των αναφορών δηλώθηκαν σε οικιστικούς και δευτερεύοντες άξονες οδικού δικτύου, γεγονός που φανερώνει ότι οι πολίτες προστρέχουν να αναφέρουν προβλήματα που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο της γειτονιάς τους και που πιθανόν να τους ταλαιπωρούν καιρό.
Οι αναφορές που απορρίφθηκαν
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Αριστοτέλης Σάββα, ανέφερε ότι έγιναν και αιτήματα που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς χρήσης της εφαρμογής.
«Είχαμε αναφορές παραδείγματος χάρη για σκουπίδια ή παράνομη στάθμευση κτλ. αλλά αυτά είναι θέματα τα οποία χειρίζονται με διαφορετικές διαδικασίες είτε οι Δήμοι είτε η Αστυνομία. Αυτά τα απορρίπτουμε με την έννοια του ότι δεν εμπίπτουν στην σωστή χρήση και λειτουργία του συστήματος», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι πολίτες είναι προσεκτικοί με τις αναφορές τους διότι η χρήση της εφαρμογής γίνεται μόνο με εγγραφή.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των αναφορών που απορρίφθηκαν αφορούσαν θέματα παράνομης στάθμευσης σε πεζοδρόμια και καθαρισμούς οικοπέδων, οι οποίες δεν εμπίπτουν στον σκοπό χρήσης της εφαρμογής.
Όπως ανέφερε ο κ. Σάββα, γίνεται καλή διαχείριση των αιτημάτων, ωστόσο αρκετά αφορούν μεγαλύτερα θέματα τα οποία προγραμματίζονται.
«Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Είναι καλό να την χρησιμοποιεί και να υποβάλλει αναφορές για μας βοηθά και εμάς», είπε καταληκτικά.
Ποιες αναφορές έχουν προτεραιότητα
Σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιων Έργων, η προτεραιότητα χειρισμού των αναφορών εξαρτάται από την επικινδυνότητα της κατάστασης που περιγράφουν οι αναφορές και από το τύπο του προβλήματος.
Για παράδειγμα, αναφορά που αφορούσε διασκορπισμένα χαλίκια σε τμήμα κύριου οδικού άξονα ή φωτεινή σήμανση νησίδας, έτυχαν άμεσης επίλυσης ενώ μια αναφορά που αφορούσε ελαφριά ρηγμάτωση οδοστρώματος προγραμματίστηκε για επίλυση κατά τη φάση περιοδικής συντήρησης.
Δείτε μερικά παραδείγματα επίλυσης προβλημάτων στο οδικό δίκτυο:
Τι είναι η εφαρμογή FixCyprus
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή FixCyprus επιτρέπει τη συλλογή αναφορών από τους πολίτες για αστοχίες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αναφέρουν προβλήματα (π.χ. βλάβες, φθορές, βανδαλισμούς) που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο της Κύπρου, καθώς και άλλους κινδύνους σε παρεμφερείς υποδομές (π.χ. φώτα τροχαίας, πεζοδρόμια, πινακίδες) που επηρεάζουν την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια του δικτύου.
Οι αναφορές των πολιτών συνοδεύονται από φωτογραφίες και ακριβείς πληροφορίες για τη θέση της αστοχίας ή του προβλήματος, καθώς και σχετικά σχόλια. Όλες οι αναφορές εξετάζονται από υπεύθυνους Διαχειριστές στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων και ανατίθενται για χειρισμό είτε στους τεχνικούς κλάδους του Τμήματος είτε σε άλλες Αρμόδιες Αρχές αναλόγως αρμοδιότητας.
Σημειώνεται ότι οι Λειτουργοί του Τμήματος Δημοσίων Έργων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κέντρο Αριστείας ΚΟΙΟΣ προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους και βελτιώνουν την λειτουργία της Εφαρμογής αλλά και τις διαδικασίες διαχείρισης.
Στην πλατφόρμα διαχείρισης των αναφορών που υποβάλλονται μέσω του FixCyprus διασυνδέονται 30 Δημαρχία, 356 Κοινοτικά Συμβούλια, Έπαρχοι, 20 υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνίες, νερού, αποχετεύσεων κτλ.), 30 Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Επαρχιακά τους Γραφεία.
Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή «FixCyprus» όπως και ανάλυση σε σχέση με τις αναφορές που λαμβάνονται διατίθενται στην ιστοσελίδα www.fixcyprus.cy. Επίσης, μέσω της εν λόγω ιστοσελίδας, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την χρήση της Εφαρμογής όπως και εισηγήσεις για βελτίωση της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις