Ως ζήτημα με πολλές διαστάσεις χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρέπει να διαχειριστούν παράλληλα τις διμερείς συμφωνίες και σχέσεις με άλλες χώρες αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις, την εμπλοκή Μη Κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και τα κυκλώματα διακινητών.
Όσον αφορά τους μετανάστες από τη Συρία, πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών υπέδειξε στο ThemaOnline ότι χαρακτηρίζεται ακόμη διεθνώς ως μη ασφαλής χώρα παρά την ύφεση των πολεμικών διενέξεων.
Παρόλα αυτά, η ίδια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Union Agency for Asylum - EUAA) σε ετήσια έκθεσή της αναγνωρίζει δύο μεγάλες πόλεις της Συρίας,η Δαμασκός και η Ταρτούς, ως ασφαλείς, κάποιες περιοχές ως λίγο ασφαλείς και κάποιο μέρος επικίνδυνο. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε τοποθετηθεί επίσημα πριν από περίπου ένα μήνα, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στην Ισπανία, αναφέροντας πως πρέπει να εξεταστεί όπως το καθεστώς της Συρίας αλλάξει, μετά από 11 χρόνια. Ο υπουργός αναμένεται να θέσει ξανά το ζήτημα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ούτως ώστε τουλάχιστον τα άτομα που έρχονται από τις ασφαλείς περιοχές να επιστρέφουν. Ευελπιστεί ότι το 2024 θα αλλάξουν τα δεδομένα, διαφορετικά τα χέρια μας όσον αφορά τη Συρία «θα παραμείνουν δεμένα» όπως μας έχει μεταφέρει καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων όσοι Σύριοι αιτηθούν άσυλο το αίτημα γίνεται αποδεκτό.
Το πλάνο της Κυβέρνησης
Η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη βασίζεται σε πέντε πυλώνες:
1. Μέτρα αποτροπής ροών παράτυπων μεταναστών
Γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Εσωτερικών για απομυθοποίηση ότι η Κύπρος αποτελεί «παράδεισο». Έχει προχωρήσει σε σχετικά διαβήματα στην ΕΕ προτίνοντας να γίνουν καμπάνιες διαφώτισης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Μέχρι να γίνει αυτό, η Κύπρος προχώρησε από μόνη της σε καμπάνιες οι οποίες επικεντρώνονται στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής (π.χ. Νιγηρία), από όπου, βάσει στοιχείων, υπάρχει αυξημένος αριθμός παράτυπων μεταναστών, ενημερώνοντας για όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται και το ύψος των επιδομάτων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η μεγαλύτερη μείωση στις ροές προέρχεται από χώρες της Αφρικής ενώ δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη μείωση στους Σύρους.
2. Διαχείριση των αιτήσεων ασύλου
Αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να προσληφθούν άλλοι 25 εξεταστές με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων.
3. Υποδομές - Η «αχίλλειος πτέρνα» του μεταναστευτικού
Οι υποδομές που αφορούν το μεταναστευτικό σύστημα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της διαχείρισης των διαδικασιών ασύλου και της επιστροφής των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν στη χώρα.
Ως «αχίλλειο πτέρνα» και «αγκάθι» της μεταναστευτικής πολιτικής χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών τους χώρους κράτησης παράτυπων μεταναστών.
Σύμφωνα με το υπουργείο για να απελαθεί ένας παράτυπος/παράνομος μετανάστης χρειάζονται από 2 μέχρι 3 εβδομάδες χρειάζονται. Μεταξύ άλλων πρέπει να εκδοθεί σχετικό διαβατήριο, να ενημερωθεί η χώρα τους, να βρεθεί πτήση. Για αυτή την περίοδο θα πρέπει να παραμείνουν υπό κράτηση αλλά οι θέσεις ήταν μόνο 126 και με κάποιες διευθετήσεις έχουν σήμερα αυξηθεί περί των 220. Καταλυτικό ρόλο θα παίξει το νέο έργο στις Λίμνες και τη Μενόγεια που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο περίπου χρόνια.
Τρέχουν τρία έργα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ που προέρχονται από ταμεία της ΕΕ.
Συγκεκριμένα:
α) Η αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά η οποία υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Ελλάδας, με απευθείας ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.
Η αναβάθμιση του Κέντρου περιλαμβάνει την αντικατάσταση των σκηνών με προκατασκευασμένες οικιστικές μονάδες, την εγκατάσταση προκατασκευασμένων γραφειακών μονάδων, την αγορά εξοπλισμού, καθώς και άλλες εργασίες αναβάθμισης. Η ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης του Κέντρου στο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2024.
β) Αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ), στην Κοινότητα Κοφίνου, Επαρχία Λάρνακας. Φιλοξενεί προσωρινά Αιτητές Διεθνούς Προστασίας (οικογένειες και μονήρη άτομα) διαφόρων εθνικοτήτων. Στο Κέντρο παρέχονται διάφορες υπηρεσίες στους διαμένοντες, όπως σίτιση, υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνική στήριξη, δράσεις ένταξης, ενημέρωση και στήριξη σε σχέση με διαδικασίες επαναπατρισμού (επιστροφή στις χώρες καταγωγής) καθώς και επανεγκατάστασης σε άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ.
Η αναβάθμιση και η επέκταση του Κέντρου θα συνεχίσει και σε μια επόμενη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η συνολική αξία όλων των φάσεων του Κέντρου στην Κοφίνου αγγίζει τα €3,5 εκατ. Η αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, αφορά αύξηση κλινών, από 450 σε 700, επέκταση των διοικητικών και κοινόχρηστων υποδομών, βελτίωση συνθηκών ασφάλειας και υγείας κ.λπ. Την αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου στην Κοφίνου στηρίζει οικονομικά ο EUAA, καθώς και ένα μέρος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
γ) Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες» και Προαναχωρησιακό Κέντρου στη Μενόγεια. Προχωρά σύντομα η δημιουργία τους. Η σύμβαση του έργου κατασκευής τους έχει υπογραφεί αρχές Αυγούστου.
Το Προαναχωρησιακό Κέντρο Μενόγειας, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων, για τους υπηκόους τρίτων χωρών των οποίων η αίτηση για διεθνή προστασία έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια και είτε δεν έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας είτε απορρίφθηκε η προσφυγή τους στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας είτε έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό αποποιούμενοι την εν λόγω αίτηση.
Το Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες», χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων, αφορά τους αιτητές διεθνούς προστασίας των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια και εκκρεμεί η εξέταση της προσφυγής τους από το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Πρόκειται για Κέντρο ανοικτού τύπου όπου θα φιλοξενεί οικογένειες και μονήρης ενήλικα άτομα.
Η ανέγερση των δυο Κέντρων συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Προγράμματος του Θεματικού Μέσου του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027-τα 67,6 εκατ. από την ΕΕ, ήτοι το 80% συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.
4. Επιστροφές
Τα στοιχεία για το έτος 2023, καταδεικνύουν μια αισιοδοξία αφού μέχρι στιγμής διαφαίνεται πως οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί στο 50% περίπου, ενώ οι επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ως αποτέλεσμα των μέτρων και ενεργειών που έχουν ληφθεί.
5. Υφυπουργείο Μετανάστευσης
Στη Βουλή βρίσκεται ακόμη το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Το Υπουργείο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος, δεδομένου ότι ακόμη δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Nόμος που ρυθμίζει την «Ίδρυση του Yφυπουργείου Mετανάστευσης και Aσύλου και συναφή θέματα» εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Ιουνίου 2023.
Όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, το νομοσχέδιο δεν έχει συζητηθεί ακόμη και αυτή την περίοδο γίνεται προγραμματισμός των θεμάτων για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Άριστο Δαμιανού έχει δοθεί προτεραιότητα στους εκλογικούς νόμους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις