ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Προβληματικά» τα κυρτώματα στους δρόμους - Έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία - «Πρέπει να αφαιρεθούν εκεί όπου δεν χρειάζονται»

«Προβληματικά» τα κυρτώματα στους δρόμους - Έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία - «Πρέπει να αφαιρεθούν εκεί όπου δεν χρειάζονται»

«Πονοκέφαλο» αποτελεί το ζήτημα των χιλιάδων κυρτωμάτων στους δρόμους της Κύπρου, αφού προκαλεί σωρεία προβλημάτων τόσο στα οχήματα όσο και στην υγεία των οδηγών.

Λόγω των προβλημάτων που εντοπίζονται από την ανεξέλεγκτη κατασκευή κυρτωμάτων, το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών, η οποία προσπαθεί να βρει λύσεις.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος είναι ο εισηγητής του θέματος στην Επιτροπή Μεταφορών, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον αυξημένο αριθμό κυρτωμάτων στους δρόμους.

Το πρώτο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, είναι οι επιβλαβές επιπτώσεις στην υγεία λόγω του φρεναρίσματος.

«Είναι τεράστιος ο αριθμός κυρτωμάτων στην Κύπρο ενώ στην Ευρώπη τα αφαιρούν γιατί μετά από αναλύσεις στην ατμόσφαιρα, βρήκαν ότι εκεί όπου υπάρχουν κυρτώματα και γίνεται χρήση φρένων, εκπέμπονται εκατομμύρια σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια τα οποία βλέπουμε στις ζάντες των αυτοκινήτων, είναι εκείνη η μαυρίλα που δημιουργείται. Αυτή η μαυρίλα είναι σωματίδια τα οποία είναι εκατομμύρια τοποθετημένα στις ζάντες», σημείωσε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, γίνεται μια καύση του λαδιού των φρένων εκείνη την ώρα, η οποία είναι και πάλι επιβλαβές για την υγεία.

«Βρέθηκε μέσα από αναλύσεις ότι, από τα σωματίδια που εκπέμπονται από τα φρένα και την καύση του λαδιού των φρένων, τα ποσοστά για λευχαιμία και καρκίνο στους κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα κυρτώματα, αυξάνονται κατά 50%»,εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ομοιογένεια.

«Ο καθένας τα κατασκευάζει όπως θέλει, χωρίς να υπάρχουν οι προδιαγραφές, οι οποίες είναι έξι με δέκα εκατοστά. Στην Ευρώπη εκείνα τα λίγα που υπάρχουν ανεβαίνει ολόκληρο το αυτοκίνητο πάνω, δεν είναι ένα εξόγκωμα όπως στην Κύπρο», επεσήμανε.

Τρίτο πρόβλημα, όπως δήλωσε ο Βουλευτής ου ΔΗΚΟ, είναι οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στα ασθενοφόρα.

«Για παράδειγμα υπάρχει ένα σοβαρό δυστύχημα στην Μοσφιλωτή ή και καλείται το ασθενοφόρο από το ΓΝ Λάρνακας και συναντά 30-35 κυρτώματα. Στην επιστροφή δεν μπορεί να “εκτινάσσεται” ο ασθενής που είναι μέσα άρα πρέπει να πηγαίνει με μηδενική ταχύτητα εκεί όπου συναντά κύρτωμα και προκαλεί περεταίρω καθυστέρηση», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, στην συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Μεταφορών, κλήθηκε και εκπρόσωπος των οδηγών των ασθενοφόρων, ο οποίος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς και στα παράπονα που γίνονται για καθυστερήσεις από τα ασθενοφόρα, κάτι που μπορεί να είναι και μοιραίο για τον ασθενή.

Χιλιάδες τα αιτήματα – Καταγγελία για «εξυπηρετήσεις»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ορφανίδης μας εξήγησε τον όγκο αιτημάτων που γίνονται καθημερινά για κατασκευή νέων κυρτωμάτων.

«Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Μεταφορών, έχουν εγκριθεί 2,500 χιλιάδες αιτήματα, με το κάθε αίτημα να αφορά από 3 μέχρι 8 κυρτώματα. Άρα μιλάμε για τεράστιο αριθμό – πέραν των 10 χιλιάδων σε ολόκληρη την Κύπρο. Αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του Τμήματος Δημόσιων Έργων ότι από τα 1000 αιτήματα που εξετάστηκαν φέτος, το 10% εγκρίθηκε. Ακούγεται λίγο, όμως σκεφτείτε ότι μιλάμε για 100 νέα αιτήματα που έχουν εγκριθεί, και αν αφορούν από 5 κυρτώματα το καθένα, πρόκειται για 500 νέα κυρτώματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Ορφανίδης έκανε λόγο για «εξυπηρετήσεις».

«Εγώ κατάγγειλα στην Επιτροπή Μεταφορών ότι υπάρχουν οι λεγόμενες “εξυπηρετήσεις”, δηλαδή γίνεται ένα αίτημα και επειδή οι κοινότητες μας είναι μικρές, για να μην χάσουν τους ψήφους τους λένε ναι στα αιτήματα. Παρομοίως και η Αστυνομία, με παρεμβάσεις που γίνονται σε αιτήματα Αστυνομικών για την τοποθέτηση κυρτωμάτων, ενώ γίνονται απορρίψεις των αιτημάτων, εξασκείται πίεση από τους Αστυνομικούς στο αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας και δίνεται έγκριση τελικά», είπε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι «πρέπει να αφαιρεθεί ένας αριθμός κυρτωμάτων εκεί όπου δεν χρειάζονται και να εξευρεθούν άλλοι τρόποι ενώ όσα χρειάζονται να είναι βάση των προτύπων και σωστών προδιαγραφών».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top