Η διαφθορά αποδυναμώνει μια οικονομία, υπονομεύει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες από επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε νόμιμες δραστηριότητες, υπονομεύει τις δημόσιες υπηρεσίες και σκοτώνει τις διεθνείς επενδύσεις, τόνισε Ρίτσιαρντ Νέφιου, ο Παγκόσμιος Συντονιστής για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Νέφιου διορίστηκε τον Ιούλιο του 2022 από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίκεν στη θέση του Παγκόσμιου Συντονιστή, αναδεικνύοντας το ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νέφιου πραγματοποιεί επισκέψεις σε διάφορες χώρες και βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο για ανταλλαγή απόψεων με τις κυπριακές αρχές.
«Πιστεύω έχουμε μια καλή και ισχυρή συνεργασία, μια καλή σχέση και θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στις διεθνείς υποθέσεις επί των οποίων μπορούμε να κτίσουμε», ανέφερε ο κ. Νέφιου σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ. Όπως πρόσθεσε, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. «Και μπορούμε να δούμε το πώς θα εργαστούμε μαζί για να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και εφαρμογής κυρώσεων, ο κ. Νέφιου είπε πως διαβλέπει να καταβάλλεται «πολλή προσπάθεια στην Κύπρο» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Γνωρίζω ότι (το θέμα αποτελεί) υψηλή προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και σίγουρα μαθαίνουμε ότι γίνεται πολλή δουλειά σε αυτό και νέοι θεσμοί βρίσκονται υπό εξέλιξη», πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε πως καμία χώρα δεν κάνει όσα μπορεί ή όσα θα έπρεπε για να καταπολεμήσει τη διαφθορά, προσθέτοντας πως «ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν πολλά να κάνουν». Συνεπώς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κτίσουμε διεθνείς θεσμούς και τους κανόνες και τις καλές πρακτικές τις οποίες η κάθε χώρα πρέπει να ακολουθεί, έτσι ώστε «να βρούμε τους κακούς, να βρούμε τα παραθυράκια που αξιοποιούν και να τα κλείσουμε», συμπλήρωσε ο Αμερικανός τεχνοκράτης, ο οποίος περιέγραψε τον καταστροφικό αντίκτυπο της διαφθοράς σε μια οικονομία.
«Η διαφθορά», τόνισε χαρακτηριστικά, «αποδυναμώνει την οικονομία, υπονομεύει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες σε ανθρώπους που προσπαθούν να εμπλακούν σε νόμιμες δραστηριότητες, υπονομεύει τις δημόσιες υπηρεσίες, σκοτώνει τις διεθνείς επενδύσεις».
Όπως είπε, διεθνείς εταιρείες δεν επιθυμούν να επενδύσουν σε χώρες για τις οποίες έχουν ανησυχίες ότι υπάρχει διαφθορά. «Μπορεί παλαιότερα να έκλειναν τα μάτια στην διαφθορά, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, και ίσως κάπου το κάνουν ακόμη, αλλά οι μεγάλες και αποτελεσματικές εταιρείες, τις οποίες οι χώρες επιζητούν για επενδύσεις, δεν το κάνουν πλέον λόγω των κινδύνων», συμπλήρωσε.
Ανταλλαγή πληροφοριών, επικοινωνία και γνώση των αδυναμιών
Ερωτηθείς τι θα πρότεινε στις κυπριακές αρχές προκειμένου να βελτιώσουν το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς όσο και της εφαρμογής κυρώσεων, ο κ. Νέφιου ανάδειξε δύο ζητήματα: Ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων τμημάτων, υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και γνώση των αδυναμιών του συστήματος.
«Το πρώτο πράγμα είναι να διασφαλίσεις ότι όλες οι ξεχωριστές υπηρεσίες, όλα τα κυβερνητικά τμήματα, γνωρίζουν για την εφαρμογή των κυρώσεων και ιδιαίτερα ο ιδιωτικός τομέας», είπε.
Το δεύτερο, συνέχισε, να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα ποιες είναι οι αδυναμίες, «ιδιαίτερα γιατί πάντα θα υπάρχουν κακοπροαίρετοι πρόσωπα που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν παραθυράκια και τις ρωγμές στο σύστημα».
«Συνεπώς το δεύτερο μήνυμα είναι να επαγρυπνείς και να γνωρίζεις ποιες είναι οι αδυναμίες σου και να είσαι σε θέση να αντιδράσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Νέφιου ανέδειξε την ανάγκη βελτίωσης της ψηφιοποίησης και των εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διότι αυτό θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της συμμόρφωσης, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των κανόνων, είτε σε ό,τι αφορά κανόνες για κυρώσεις είτε τους κανόνες δέουσας επιμέλειας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Οι κυρώσεις δεν είναι τιμωρία»
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των κυρώσεων, με τον κ. Νέφιου, οποίος διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα κυρώσεων, να τονίζει πως η επιβολή κυρώσεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τιμωρία, αλλά εργαλείο μετριασμού του κινδύνου για ένα χρηματοοικονομικό σύστημα.
«Όσον αφορά το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυρώσεις, κατά τη γνώμη μου, και πιστεύω και κατά τη γνώμη πολλών εμπειρογνωμόνων σε θέματα συμμόρφωσης, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι το θετικό, αφού αποσκοπούν στο να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, παρά να θεωρούνται ως τιμωρία», τόνισε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
LIVE: Συνεχίζονται οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά - Βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση
Ξεκαθαρίζει η Αννίτα: «Ο ΔΗΣΥ παραμένει στην αντιπολίτευση» - Το μήνυμα για ενότητα στην Παράταξη
Στήριξη Νικόλα στην πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη για συμμετοχή ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση
«Ανοιξαν» οι ουρανοί στα ορεινά - Οι προσευχές να βρέξει στο σημείο της πυρκαγιάς - Βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις