Μεγάλη σημασία στη βρετανική παρουσία στα κατεχόμενα δήλωσε ότι δίδει ο Ερσίν Τατάρ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της British Residents Society (BRS) με επικεφαλής τον Julian Mawsdesley. Στη συνάντηση ήταν και ο πρώην Βρετανός βουλευτής και μέλος του BRS Stephen Day.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι έχουν κοινό παρελθόν με τους Βρετανούς, σημειώνοντας ότι στα κατεχόμενα ζει σημαντικός αριθμός αλλοδαπών, τους οποίους κι ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους «στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων».
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία και τόνισε τη σημασία των δεσμών των Τουρκοκυπρίων που ζουν στην Αγγλία με το ψευδοκράτος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσέ, ως εγγυήτρια χώρα, γνωρίζει καλά την ιστορία της Κύπρου, «τις αδικίες που υπέστη ο τουρκοκυπριακός λαός και τον αγώνα του να προστατεύσει τα κεκτημένα δικαιώματα κυριαρχίας του. Ο λαός μας θα πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και ίση διεθνή θέση με την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή νοοτροπία δεν έχει αλλάξει και ότι στοχεύουν να κάνουν το νησί ελληνικό νησί», ο κ. Τατάρ είπε ότι οι προσπάθειες επίλυσης που βασίζονται στην ομοσπονδιακή λύση οι οποίες έχουν προωθηθεί για περισσότερο από μισό αιώνα, έχουν πλέον εξαντληθεί.
Αναφερόμενος στο όραμά του για λύση που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη και ισότιμο διεθνές καθεστώς, τόνισε τη σημασία αυτής της πρότασης για τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα και τη σταθερότητα της περιοχής. Δήλωσε ότι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν το μέλλον τους όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Υποστήριξε επίσης ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος υποστήριζε την ομοσπονδιακή λύση, τώρα υποστηρίζει ανοιχτά τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.
Δηλώνοντας ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των ξένων υπηκόων που διαμένουν στα κατεχόμενα σχετικά με τη διαμονή και άλλα θέματα, ο Τατάρ απευθυνόμενος σε αυτούς, είπε: «Συμβάλλετε στον πολιτισμό και την οικονομία μας. Η υποστήριξή σας είναι πολύ πολύτιμη. Καθώς συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, ισότητα και ίση μεταχείριση, γνωρίζω ότι οι καρδιές της πλειοψηφίας των Βρετανών που ζουν στην τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «χτυπούν με τον τουρκοκυπριακό λαό και για τον δίκαιο σκοπό μας. Σε αυτόν τον πολιτικό αγώνα χρειαζόμαστε στενούς φίλους και συμμάχους που θα ενισχύσουν την τδβκ ώστε να προσφέρουμε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στον λαό μας και να έχουμε μια ακμάζουσα οικονομία σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ευχαρίστησε την BRS για όλες τις ενέργειες πίεσης «που έφερε στο προσκήνιο την αδικία που αντιμετωπίζει ο τουρκοκυπριακός λαός και όλοι οι κάτοικοι, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν απάνθρωπους περιορισμούς που εμποδίζουν το άμεσο εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις» όπως ισχυρίστηκε.
«Η συνεχής υποστήριξή σας στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων από πρώην μέλη του κοινοβουλίου, πρώην συνταγματάρχες, πρώην δικαστές, πρώην γραφειοκράτες, είναι σημαντική για εμάς. Η τδβκ είναι ένα πλήρως λειτουργικό κράτος και έχει το κράτος δικαίου και τις διεθνείς αρχές. Η μόνη μας επιθυμία είναι να υπάρχουμε στο νησί ως Τουρκοκύπριοι, αυτό είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα. Υπάρχουν δύο λαοί, δύο δημοκρατίες και δύο κράτη στο νησί. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουσιαστικά αυτοκυβερνάται από το 1963, αφού ο λαός μας εκδιώχθηκε από το κράτος υπό την απειλή όπλου από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ και τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις, που πολέμησαν επίσης εναντίον των Βρετανών για να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα πριν από το 1960».
Κατά τον κ. Τατάρ, «ο τουρκοκυπριακός λαός, που σώθηκε από την καταστροφή από την Τουρκία τον Ιούλιο του 1974, έχει αναπτυσσόμενο τουριστικό και ανώτατο εκπαιδευτικό τομέα όπου εκπαιδεύονται φοιτητές από περισσότερες από 140 χώρες και ότι οι άνθρωποι ζουν με ασφάλεια στην τδβκ σήμερα». Είπε ότι το νέο τερματικό κτίριο του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου είναι μια σημαντική εξέλιξη για το ψευδοκράτος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νεκρός ο 34χρονος στην Ξυλοτύμπου - Αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απόπειρας φόνου τα δυο αδέλφια
Υπουργικό: Ενέκρινε νομοσχέδιο για τον διορισμό Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα
Δεύτερο θύμα από την κακοκαιρία Daniel: Νεκρή 87χρονη - Πλημμύρες και εκκενώσεις χωριών
Προσιτή κατοικία: Περιμένει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Εσωτερικών ο ΚΟΑΓ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα 22 εκατοστά το ύψος του χιονιού στο Τρόοδος - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι τα Θεοφάνεια
• Έκλεβε εξαρτήματα από υποσταθμούς της ΑΗΚ - Χειροπέδες σε 44χρονο
• Βραχνάς τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα στην Ορόκλινη – Πιο οξύ το πρόβλημα πριν πέντε χρόνια
• Στο περίμενε για αποζημιώσεις οι ψαράδες του Ποταμού Λιοπετρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις