Για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ των εισροών και επιστροφών μεταναστών έχει αλλάξει στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο, είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για μείωση των αιτήσεων ασύλου στο 51% κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Μετά το πέρας της συνεδρίας της ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, ο Υπουργός δήλωσε ότι έχει ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημογραφικού σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας τα μηνύματα σε γενικές γραμμές ως «ενθαρρυντικά».
Ο Υπουργός έκανε λόγο για 51% μείωση του συνολικού αριθμού των ροών κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Εξίσου σημαντικό, πρόσθεσε, «είναι ότι ο αριθμός των επιστροφών, των ανθρώπων που φεύγουν από την Κύπρο έχει αυξηθεί κατά 50%».
«Συγκεκριμένα, τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ πέρσι είχαν έρθει περίπου 12.000 αιτητές ασύλου, φέτος έχουν έρθει γύρω στις 5.800», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.
Κάνοντας σύγκριση του τελευταίου πεντάμηνου, ο Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε ότι «ενώ οι επιστροφές πέρσι ήταν γύρω στις 3.200, φέτος έχουν αυξηθεί στις 4.700». Είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ ροών και επιστροφών έχει αλλάξει, υπογράμμισε ο Υπουργός, σημειώνοντας πως αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο.
Αφού μίλησε για συγκρατημένη αισιοδοξία, είπε ότι υπάρχει επιφύλαξη ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στο μέλλον, αναφέροντας δε ότι συνεχίζουν να λαμβάνονται μέτρα και ενέργειες για τη μείωση των ροών.
Αναφερθείς στα μέτρα, ο Υπουργός είπε ότι ο αριθμός των αιτήσεων που εξετάζονται σε μηνιαία βάση είναι 2.000 το μήνα, σε σύγκριση με 1.000 περίπου πέρυσι. Ο χρόνος που απαιτείται για εξέταση μαζί με την προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο έχει μειωθεί από τους εννέα και πλέον μήνες στους τρεις μήνες αυτή τη στιγμή, είπε ο. κ. Ιωάννου. «Άρα έχουν παρθεί αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα με απτά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, ο Υπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό είναι και η καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθρομεταναστών. Ενημέρωσε ότι έχει συσταθεί επιτροπή εδώ και ένα μήνα, στην οποία «επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες». Η Αστυνομία έχει ήδη προβεί σε συλλήψεις πριν δύο εβδομάδες ενός κυκλώματος και «γνωρίζουμε για την ύπαρξη άλλων κυκλωμάτων», είπε. Εφόσον εντοπιστούν και τα υπόλοιπα κυκλώματα θα προχωρήσουν σε συλλήψεις, συνέχισε ο Υπουργός. «Για μάς σημαντικό είναι η εμπλοκή όλων των υπηρεσιών του κράτους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», δήλωσε.
Εξηγώντας τη σημαντικότητα της επιτάχυνσης των αιτήσεων ασύλου, ο Υπουργός είπε ότι «αυτό σημαίνει ότι σταματούν τα επιδόματα και το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας». Με την απόρριψη της αίτησης τους, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, δίδοντας κίνητρα για να αποχωρήσουν από την Κύπρο, ανάφερε και πρόσθεσε όμως πως «πολλοί επιλέγουν να μείνουν παράνομα να δουλέψουν».
Για αυτό, όπως εξήγησε ο Υπουργός, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκινήσει εντατικοί ελέγχοι εδώ και 10 ημέρες, ώστε να εντοπίζονται εκεί και όπου υπάρχει παράτυπη εργασία, με στόχο να ωθήσουμε ακόμα περισσότερους μετανάστες στις εθελούσιες επιστροφές».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις απελάσεις των μεταναστών ως «ένα υπαρκτό πρόβλημα».
«Είναι η αχίλλειος μας πτέρνα οι απελάσεις, που είναι αναγκαστικές επιστροφές», λόγω, όπως διευκρίνισε, απουσίας χώρου κράτησης. «Αυτή τη στιγμή ο χώρος κράτησης που υπάρχει είναι για 126 άτομα», γεγονός που, όπως είπε, περιορίζει πολύ τη διεκπεραίωση των διαδικασιών επιστροφής.
Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η ανέγερση του νέου κέντρου, Προαναχωρησιακού, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Έχει ενημερώσει και τους Βουλευτές ότι, «αν υπήρχε αυτό το κέντρο τη δεδομένη στιγμή, τότε θα μιλούσαμε για πολύ μεγαλύτερο αριθμό απελάσεων».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τους Σύριους και τις δυνατότητες απέλασής τους, δεδομένου ότι προέρχονται από εμπόλεμη χώρα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι οι Σύριοι λόγω του ότι προέρχονται από χώρα που θεωρείται ως επικίνδυνη, μη ασφαλής χώρα, τότε δεν μπορούν να απελαθούν.
«Καμία χώρα στον κόσμο», υπογράμμισε, «δεν έχει επιστρέψει Σύριο πίσω στη Συρία», εξηγώντας ότι δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο στην Κύπρο».
Είπε πως πριν ένα μήνα, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στην Ισπανία, σε τοποθέτησή του ανάφερε πως πρέπει να εξεταστεί όπως το καθεστώς της Συρίας αλλάξει, μετά από 11 χρόνια. «Και θα γίνουμε και ακόμη πιο επίμονοι σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών. Είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Άσυλο, στην ετήσια έκθεσή του, αναγνωρίζει δύο περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς ζώνες. «Άρα θεωρούμε ότι τουλάχιστον κάποιες περιοχές έπρεπε επίσημα να αναγνωριστούν ως ασφαλείς και να μας δοθεί η δυνατότητα να επιστρέφεται ο κόσμος πίσω», είπε. «Προς το παρόν, όμως, η Συρία θεωρείται ολόκληρη χώρα ως μη ασφαλής» είπε, κάνοντας αναφορά και στις διεθνείς συμβάσεις, μέσω των οποίων απορρέουν υποχρεώσεις και βάσει των οποίων ο πρόσφυγας δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στη χώρα καταγωγής του.
Αναφερόμενος, εξάλλου, και στην προσπάθεια αποτροπής των μεταναστών «για να μην μπουν στη διαδικασία του επικίνδυνου ταξιδιού, να μπουν στις βάρκες», ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι πριν δύο μήνες επισκέφθηκε τον Λίβανο, και έκτοτε «υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία». Ανάφερε ότι γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές του Λιβάνου. «Έχουμε ενημερωθεί για αρκετές περιπτώσεις που ανέκοψαν βάρκες που αναχώρησαν από τον Λίβανο. Εμείς ξέρουμε εκείνες που έρχονται, αλλά έχουν ανακοπεί και πάρα πολλές άλλες. Ο στόχος είναι και για να προστατεύσουμε αυτό τον κόσμο από το επικίνδυνο ταξίδι», σημείωσε σχετικά ο Υπουργός.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, ενημέρωσε ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων απορρίπτεται. «Θέλω να τονίσω, αυτή ήταν και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και την έχουμε υλοποιήσει, από τον Σεπτέμβριο προσλαμβάνουμε ακόμα 25 εξεταστές στην Υπηρεσία Ασύλου». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περίπου 30.000 αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούσαν πριν την ανάληψη της παρούσας κυβέρνησης, οι οποίες, όπως δήλωσε, πρέπει να εξεταστούν κι αυτές. Με την αύξηση των εξεταστών που προσλήφθηκαν, είπε, «ήδη εξετάζουμε τις αιτήσεις που εκκρεμούν και με τους επιπλέον 25 θα επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τα χρονικά πλαίσια εξέτασης αιτήσεων που εκκρεμούν».
Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκστρατεία ενημέρωσης μεταναστών που ξεκίνησε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός εξήγησε ότι από τις συνεντεύξεις που διεξάγονται σε αιτητές ασύλου, «αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση ως προς το τι να περιμένουν ερχόμενοι στην Κύπρο». «Άρα θεωρήσαμε σωστό και είναι και μέρος των δράσεων που θέλουμε να συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Δράσης Ανατολικής Μεσογείου, όπως γίνει μια ενημερωτική εκστρατεία στις χώρες αυτές από την Ευρώπη. Στο μεσοδιάστημα, ώσπου να ληφθεί αυτή η προσφορά από την Ευρώπη, πήραμε την πρωτοβουλία σε τρεις χώρες, όπως το Κογκό, η Νιγηρία, το Καμερούν, και ξεκινήσαμε εμείς ενημερωτική εκστρατεία για να ξέρουν την πραγματικότητα», ώστε να έχουν τα πραγματικά δεδομένα πριν αποφασίσουν να κάνουν το ταξίδι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα απάτη σε βάρος εταιρείας στη Λεμεσό - Πώς τους ξεγέλασαν
Στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στον κόσμο η Κύπρος – Κατατάσσεται στην 11η θέση
Ακυρώθηκε η αυριανή πορεία διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό έξω από το Προεδρικό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις