Ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο έχει προσθέσει το Υφυπουργείο Πρόνοιας στην νέα προληπτική και κοινωνική πολιτική που προσπαθεί να χαράξει.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς». Στην ουσία κάθε γειτονιά, με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα, διαθέτει τον δικό του Κοινωνικό Λειτουργό, όπου κάθε πολίτης μπορεί να αποταθεί για βοήθεια ή να δώσει πληροφορίες για άτομα ή οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στην άμεση προσέγγιση των συνανθρώπων/πολιτών που χρειάζονται τη στήριξη και την αρωγή του κράτους.
«Ο κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς δεν θα είναι ποτέ στο γραφείο. Θα είναι πάντα στην κοινότητα.»
Ανάμεσα σε άλλα είχε αναφέρει «Προσδοκούμε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών, μέσω της ταχύτερης, αποτελεσματικότερης και πιο ποιοτικής εξυπηρέτησής τους. Αντιμετωπίζουμε στοχευμένα διάφορα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η παραβατική συμπεριφορά, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μοναξιά και άλλα απλά αλλά και σύνθετα ζητήματα. Απώτερος σκοπός μας είναι η ευημερία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση του συνόλου».
Τι είναι ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς και πότε ξεκίνησε η εφαρμογή του;
Η Κοινωνική Λειτουργός του Προγράμματος, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τον έγκαιρο εντοπισμό συνθηκών για άτομα, οικογένειες ή και κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν υποψίες ή/και έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενεργεί ως πρώτο σημείο αναφοράς για τα άτομα, οικογένειες ή/και κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενώ προβαίνει σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση τυχόν κοινωνικών προβλημάτων της γειτονιάς ή και της περιοχής τους που έρχονται σε γνώση τους.
Κάθε συμμετέχοντας Δήμος ή Κοινότητα έχει λάβει σχετικό αριθμό τηλεφώνου - εξυπηρέτησης και σύνδεσης - με τον Κοινωνικό Λειτουργό της Γειτονιάς όπου οι πολίτες μπορούν να αποταθούν είτε για βοήθεια είτε για να δώσουν πληροφορίες για άτομα ή οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.
Σε επικοινωνία του ThemaOnline με αρμόδιο λειτουργό του Υφ.Πρόνοιας , ανέφερε ότι «Μετά από διαβουλεύσεις με Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέθηκαν οι θεμέλιες βάσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς» μέσω των οποίων άρχισε η υλοποίηση του Πιλοτικού προγράμματος περί τον Απρίλιο 2023 σε τέσσερις Δήμους που διαπιστώνεται ότι διαμένει ο μεγαλύτερος αριθμός εξυπηρετούμενων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), τους Δήμους Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου, σε ένα Δήμο που θεωρείται απομακρυσμένη περιοχή, τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και σε τρεις κοινότητες Ορεινών περιοχών που προκύπτουν από τη Στρατηγική Ορεινών Περιοχών, το Παλαιχώρι, την Ευρύχου και το Πέρα Πεδί»
Εν συνεχεία διευκρινίζει ότι: «Το πιλοτικό πρόγραμμα θα αξιολογηθεί περί τον Οκτώβριο 2023 και θα επεκταθεί σε αριθμό Δήμων / Συμπλεγμάτων με στόχευση την γεωγραφική κάλυψη όλων των περιοχών, βάσει εκτίμησης αναγκών, έγκαιρου εντοπισμού και άμεσου χειρισμού περιστατικών»
Σκοπός του Προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο Έργο «Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότησης της ΕΕ, είναι η συνέργεια του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω των ΥΚΕ με τις τοπικές αρχές για την προώθηση προγραμμάτων με επίκεντρο το ίδιο το άτομο, τον έγκαιρο εντοπισμό, την αντιμετώπιση ζητημάτων λόγω ευαλωτότητας και την αντιμετώπιση συνθηκών αποκλεισμού.
Το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς», βασίζεται στην αναγνώριση της εμπειρίας των τοπικών αρχών σε θέματα που αφορούν την κοινότητά τους και την δυνατότητά τους να διερευνούν αμεσότερα, να αναδεικνύουν τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις ευαισθησίες της τοπικής τους κοινωνίας.
Με βάση ποια κριτήρια επιλέγεται ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς;
Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και συγκεκριμένα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εκ μέρους των συμμετεχόντων Δήμων και Κοινοτήτων, προέβησαν σε διαγωνισμό για τη δημιουργία μιας αγοράς για υπηρεσίες Κοινωνικού Λειτουργού και για την Εποπτείας τους, καθώς και τυχόν Διοικητικής Υποστήριξης που θα χρειάζονται για την εγκαθίδρυση της συνεργασίας των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης / συμπλεγμάτων κοινοτήτων και των ΥΚΕ.
Ο εν λόγω διαγωνισμός περιλάμβανε κριτήρια για εκάστη κατηγορία και κατέληξε σε καταλόγους ανά Επαρχία και ανά Κατηγορία από τους οποίους θα μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες οι Δήμοι/Κοινότητες από άτομα που θα συμμετέχουν στον κατάλογο της επαρχίας τους.
Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις συμμετοχής απαιτούσαν όπως τα άτομα για συμμετοχή και στις δύο κατηγορίες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών και να έχουν σε ισχύ άδεια άσκησης επαγγέλματος, να κατέχουν πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και άδεια οδηγού. Τα άτομα για την εποπτεία και διοικητική υποστήριξη θα πρέπει επιπρόσθετα να έχουν τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία άσκησης του επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού και τριετή εμπειρία στην παροχή εποπτείας σε υφιστάμενους του λειτουργούς.
Τα καθήκοντα και ευθύνες του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς
Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, οι κύριες δραστηριότητες που δύναται να εκτελεί ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς αφορούν πρωτίστως την ανάλυση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (κοινωνική έρευνα) του Δήμου/Κοινότητας στην οποία εργάζεται, τον εντοπισμό περιοχών/ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και στην άμεση και στοχευμένη δικτύωση με την κοινότητα και τους σημαντικούς φορείς και πηγές τους, ώστε να γνωστοποιηθεί ο νέος του ρόλος.
«Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνει στον έγκαιρο εντοπισμό συνθηκών, δέχεται αναφορές, ενεργεί ως πρώτο σημείο αναφοράς για τα άτομα, οικογένειες, κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης, προβαίνει σε άμεσο χειρισμό και διασυνδέει άτομα με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Κέντρα Υγείας ή/και Κοινοτικά Κέντρα / Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας) και άλλους φορείς π.χ. μη κυβερνητικές Υπηρεσίες ΜΚΟ, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών», αναφέρει αρμόδια πηγή από το Υφυπουργείο Πρόνοιας.
Ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, πραγματοποιεί επίσης τακτικές συναντήσεις με τα άτομα / οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης, ετοιμάζει και εφαρμόζει πλάνο παρέμβασης και τους παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση, ώστε να συμβάλει στην πρόληψη και στην ενδυνάμωση της οικογένειας ή του ατόμου.
Επιπρόσθετα, ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς συνεργάζεται στενά και σε τακτική βάση με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για άτομα / οικογένειες που ήδη εξυπηρετούνται.
Για άτομα, οικογένειες που εκτιμάται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς ενημερώνει κατευθείαν τόσο τις ΥΚΕ όσο και την Αστυνομία για περαιτέρω χειρισμό. Για παράδειγμα, για άτομα,οικογένειες των οποίων οι συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία του παιδιού και την προστασία του από εγκατάλειψη, παραμέληση, σκληρή μεταχείριση, έκθεση σε φυσικούς και ηθικούς κινδύνους, για άτομα που είναι επικίνδυνα για τον εαυτό τους και τους άλλους, καθώς και για άτομα που αντιμετωπίζουν βία στην οικογένεια.
Ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς συνεργάζεται επίσης στενά με τις ΥΚΕ για τον καθορισμό του πλάνου παρέμβασης και τους τρόπους υλοποίησης του και για τις περιπτώσεις που αφορούν ενήλικα άτομα που λόγω υγείας ή/και άλλων κοινωνικών περιστάσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, περιλαμβανομένων ατόμων που δεν έχουν στέγη ή διαμένουν σε ακατάλληλη στέγη.
Ο Επόπτης με σκοπό την καλύτερη εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παρέχει εποπτεία και διοικητική υποστήριξη στην ομάδα των επαγγελματιών του Προγράμματος, μεταξύ άλλων, για την οργάνωση, την αποτελεσματική λειτουργία του Προγράμματος, τη διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ομάδα, και την επιτήρηση της έγκαιρης διεξαγωγής της εργασίας του.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από το Πιλοτικό πρόγραμμα
Εκ πρώτης όψεως, προκύπτει ότι οι στόχοι υλοποίησης του προγράμματος που είναι διττοί, υλοποιούνται με επιτυχία, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή από το Υφυπουργείο Πρόνοιας.
«Οι στόχοι που αφορούν τη συνεργασία και την ανάπτυξη του θεσμού στους Δήμους και Κοινότητες έχουν επιτευχθεί, αφού οι συμμετέχοντες Δήμοι και Κοινότητες αγκάλιασαν το εν λόγω καινοτόμο πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή και με μεγάλο ζήλο. Επίσης μέσω των προκαταρκτικών συζητήσεων μας με άλλους Δήμους και Κοινότητες, διαπιστώνεται η ίδια προθυμία για προώθηση του Προγράμματος στον Δήμο / Κοινότητά τους».
Εν κατακλείδι επισημαίνει ότι : «Όσον αφορά τον στόχο της μεταρρύθμισης και εξέλιξης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως οι σύγχρονες ανάγκες επιτάσσουν, εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι επιτυγχάνεται και οι πολίτες αποτείνονται και συνεργάζονται με τον Κοινωνικό Λειτουργό της Γειτονιάς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άνοιγμα προς Ινδία από Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις