ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται γάμος και τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Έρχεται γάμος και τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Έπειτα από χρόνια αναμονής, τα ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται πως είναι τόσο κοντά όσο ποτέ να τους ενώσουν τα δεσμά του γάμου, με την κυβέρνηση να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο σε περίπτωση που περάσει από τη Βουλή θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν τη δυνατότητα να παντρεύονται στην Ελλάδα με πολιτικό γάμο και να υιοθετήσουν παιδί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλωστε αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη συνέντευξή του στο Bloomberg, τονίζοντας δε ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο είναι σύντομο με το βασικό άρθρο να ορίζει πως γάμος νοείται ανάμεσα σε άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που απορρέουν από τη βασική σχέση, θα ισχύουν σιωπηρά για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο με τη διεύρυνσή του ορισμού του γάμου. 

Εκτός από τη βασική προσθήκη στο άρθρο περί γάμου, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μεταβατικές διατάξεις για τους γάμους που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, για τα ζευγάρια που έχουν ήδη σύμφωνο συμβίωσης και θέλουν να μετατραπεί σε γάμο.

Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά η χώρα έχει κάνει άλμα σε σχετική κατάταξη των χωρών και των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Σύμφωνα με το International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, η Ελλάδα ξεπέρασε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία σε σχέση με τη νομική και πολιτική στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τι ισχύει στην Ευρώπη για τους γκέι γάμους

Σε μια περίοδο με αφετηρία το 2000 και έως σήμερα, συνολικά 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, και στις πέντε ηπείρους, έχουν νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο. Τα 20 από αυτά τα 35 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη, και τα 15 αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη χώρα που ψήφισε τον πολιτικό γάμο στην Ευρώπη -και στον κόσμο- ήταν η Ολλανδία το 2000.

Ακολούθησαν το Βέλγιο (2003), η Ισπανία (2005), η Σουηδία και η Νορβηγία το 2009, η Πορτογαλία (2010), η Δανία (2012), η Γαλλία (2013), η Μεγάλη Βρετανία (2014), η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία το 2015, η Γερμανία και η Μάλτα το 2017, η Αυστρία (2019), η Ελβετία (2020), η Σλοβενία (2022) και φέτος η Εσθονία.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top