ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που «κρύβει» το καλοκαίρι για τα κατοικίδια μας – Οι ευπαθείς φυλές και οι συμβουλές προστασίας

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που «κρύβει» το καλοκαίρι για τα κατοικίδια μας – Οι ευπαθείς φυλές και οι συμβουλές προστασίας

Το καλοκαίρι είναι ίσως η ιδανική εποχή για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδια μας και κυρίως έξω από το σπίτι.

Όταν όμως η ζέστη είναι αφόρητη, για τους τετράποδους φίλους μας ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία τους οι οποίοι είναι αρκετοί και όχι ασήμαντοι.

Το ThemaOnline σε επικοινωνία με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο σύλλεξε πληροφορίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια μας το καλοκαίρι αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δροσίσουμε τα ζωάκια μας και να τα προστατέψουμε.

Πρώτος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια μας το καλοκαίρι είναι η θερμοπληξία.

«Οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από 32 βαθμούς κελσίου στο περιβάλλον δημιουργεί τον κίνδυνο για θερμοπληξία στα ζώα γιατί δημιουργεί δυσφορία. Θερμοπληξία ορίζεται ως η αυξημένη θερμοκρασία στο ζώο πάνω από 40 βαθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα τα οποία χρίζουν διαχείρισης», είπε συγκεκριμένα η αρμόδια πηγή.

Πώς καταλαμβάνουμε ότι ένα ζώο πάσχει από θερμοπληξία

- Το βλέπουμε να αναπνέει πάρα πολύ γρήγορα συνεχόμενα και να μην ηρεμεί

- Όταν έχει ανησυχία το ζώο και βρίσκεται σε stress

- Όταν οι βλεννογόνοι του είναι έντονα ερυθροί

- Μπορεί να προκληθεί εμετός

- Μπορεί να προκληθεί λήθαργος

- Μπορεί να εμφανίσει αταξία, κατάρρευση, καταπληξία και κόμμα σε σοβαρά περιστατικά.

Εάν εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προλάβουμε να κάνουμε ορισμένα βήματα.

Σύμφωνα με τον  Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, «θα πρέπει να βρούμε ένα σκιερό δροσερό μέρος να μετακινήσουμε το ζώο, αν είναι σε θερμό περιβάλλον, να το καλύψουμε με βρεγμένες πετσέτες με κρύο προς χλιαρό νερό για να κατεβάσουμε γρήγορα τη θερμοκρασία του ζώου στο κεφάλι, στον αυχένα και στον θώρακα και τέλος να το μεταφέρουμε σε κτηνιατρική κλινική»

«Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι φυλές ζώων οι λεγόμενες βραχυκεφαλικές φυλές, δηλαδή τα ζωάκια που έχουν κοντή μουσούδα τα οποία δυσκολεύονται στην αναπνοή. Το οποιοδήποτε στρες από την θερμοπληξία τους προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, άρα αυτά τα ζώα είναι πιο ευπαθή. Αυτές οι φυλές είναι τα bulldogs, τα γαλλικά και αγγλικά bulldogs, οι περσικές γάτες», εξήγησε.

Όσο αφορά την άσκηση των ζώων καθώς και οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, θα πρέπει σε ψηλές θερμοκρασίες να περιορίζονται.

«Για παράδειγμα να μην τα βγάζουμε για βόλτα στη μία το μεσημέρι. Τα ζώα το καλοκαίρι θα ήταν καλό να τα βγάζουμε βόλτα είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ μετά που θα δύσει ο ήλιος. Επιπλέον, θα ήταν καλό να τους έχουμε συνεχώς παροχή φρέσκου νερού και σκιάς. Τα βραχυκεφαλικά ζώα θα ήταν καλύτερα να τα έχουμε σε κλιματιζόμενο χώρο»

Παράλληλα, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της βόλτας πρέπει να φροντίζουμε ώστε το ζώο να μην περπατά σε επιφάνειες που είναι έντονα ζεστές, γιατί το καλοκαίρι τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι είναι ακόμη πιο ζεστά και τους παίρνει ώρα να κρυώσουν, γι’ αυτό και γίνεται σύσταση για απογευματινή βόλτα ώστε να προλάβει να κρυώσει η θερμοκρασία του δρόμου»

Δεν αφήνουμε το ζώο μέσα στο αυτοκίνητο

Πολύ σημαντικό είναι να μην αφήνουμε το ζωάκι μας στο αυτοκίνητο. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι παρκαρισμένο στον ήλιο είναι πολλαπλάσιες από το εξωτερικό περιβάλλον.

«Ακόμα και αν έχουμε ανοιχτό το παράθυρο, επειδή είναι κλειστός ο χώρος μπορεί να αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα  η θερμοκρασία και να πάθει θερμοπληξία πολύ πιο εύκολα. Άρα δεν αφήνουμε το ζώο μας ποτέ στο αυτοκίνητο ούτε για 3 ούτε για 5 λεπτά», ξεκαθαρίζει ο Σύνδεσμος.

Αφυδάτωση

«Τα σκυλιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους, κυρίως, με το λαχάνιασμα, μέσω της γλώσσας. Όταν έχει καύσωνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν διαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό γιατί οι ανάγκες είναι αυξημένες»

Συστροφή στομάχου

Ακόμη ένας κίνδυνος που ελλοχεύει το καλοκαίρι για τα ζωάκια μας είναι η συστροφή στομάχου. «Το καλοκαίρι μετά τη βόλτα το ζώο πιθανόν να διψά. Όταν του βάλουμε μεγάλη ποσότητα νερού και το ζωάκι μας βουτήξει και πίνει λαίμαργα, επειδή το νερό το προσλαμβάνει με τη γλώσσα του, την ώρα που πίνει νερό παίρνει και αναπνοές. Αυτές οι αναπνοές προκαλούν διάταση του στομάχου γιατί μπαίνει αέρας στο στομάχι και σε κάποιες φυλές ζώων αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει συστροφή στομάχου. Για το λόγο αυτό, το καλοκαίρι συστήνεται να βάζουμε και παγάκια μέσα στο νερό ώστε να δημιουργείται προστασία για να μην μπορούν να πιούν μεγάλη ποσότητα απότομα», εξήγησε ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύνδεσμος.

Τσιμπούρια και ψίλοι

Οι αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο για τσιμπούρια και ψίλλους.

«Το έδαφος στην Κύπρο λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τα ευνοεί. Τα τσιμπούρια και οι ψίλλοι μπορούν να μεταδώσουν νοσήματα στις γάτες και στους σκύλους άρα για να προστατεύονται τα ζώα μας πρέπει να έχουν προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και όλο το χρόνο, οπότε συστήνεται καλή αντιψιλλική και αντιπαρασιτική αγωγή»

Λεϊσμανίαση

Άλλο νόσημα που είναι αρκετά συχνό στα σκυλάκια είναι η λεϊσμανίαση. Αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του ότι μεταδίδεται μέσω μιας σκνίπας, της λεγόμενης φλεβοτόμος, κυρίως το απόγευμα που ξεκινούν να βγαίνουν προς τα έξω.

Καταλήγοντας, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύνδεσμος, αναφέρει πώς «για το συγκεκριμένο νόσημα, υπάρχουν ειδικά κολλάρα για προστασία και εντομοαποθητικά ενώ οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων μπορούν να βάζουν τα ζωάκια τους και μέσα στο σπίτι το απόγευμα για μεγαλύτερη προστασία»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πενθεί η Λεμεσός: Αυτό είναι το ηλικιωμένο ζευγάρι που έχασε τη ζωή του σε φωτιά στην οικία του - Δείτε φωτογραφία

• Οι αργίες του 2025: Πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο - Πότε πέφτουν

• Aυτό ήταν το πρώτο μωρό του 2025 - Γεννήθηκε ένα λεπτό μετά την αλλαγή χρόνου

• Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Αφαντος ο 25χρονος και η 20χρονη Γεωργία - Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους

• Πασίγνωστη Κύπρια ηθοποίος ανακοίνωσε με ένα πρωτότυπο τρόπο την εγκυμοσύνη της - Βίντεο



Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν καθώς έληξε μια βασική συμφωνία διαμετακόμισης, αυξάνοντας το διακύβευμα για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, καθώς αντλεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα. «Λόγω της επανειλημμένης και ρητής άρνησης της ουκρανικής πλευράς» να παρατείνει τις πενταετείς συμφωνίες, η Gazprom PJSC “στερήθηκε της τεχνικής και νομικής δυνατότητας να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025”, ανέφερε ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου σε ανακοίνωση στο Telegram.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top