ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατασκήνωση στην παραλία: Τι ισχύει στην Κύπρο – Ποια η ποινή σε κρατικά δάση

Κατασκήνωση στην παραλία: Τι ισχύει στην Κύπρο – Ποια η ποινή σε κρατικά δάση

Παράνομη είναι η κατασκήνωση σε παραλίες στην Κύπρο, τόσο σε οργανωμένες όσο και σε γη κρατικού δάσους.

Για τις οργανωμένες παραλίες, με βάση τον «περί προστασίας παραλιών νόμο», πρέπει να υπάρχει «συγκεκριμένο σχέδιο χρήσης» το οποίο εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Το σχέδιο πρέπει να είναι αναρτημένο στην είσοδο της παραλίας και να αναφέρει για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η κατασκήνωση και το άναμμα φωτιάς.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o Πρόεδρος της Επιτροπής, Λοΐζος Α. Λοΐζου, την τήρηση της νομοθεσίας και την απομάκρυνση των κατασκηνωτών έχει η τοπική αρχή. «Ακόμη και αν έρθει ένα παράπονο σε εμάς για κατασκήνωση σε οργανωμένη παραλία, θα ενημερώσουμε την τοπική αρχή για απομάκρυνσή τους», σημείωσε.

Η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών συστάθηκε με βάση τον περί Προστασίας της Παραλίας (Τροποποιητικό ) Νόμο 75(Ι) του 1994, με σκοπό την διαχείριση των θεμάτων που αφορούν την χρήση της παραλίας και ειδικότερα για την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή την τοποθέτηση αλεξηλίων (ομπρελών) – κρεβατιών θάλασσας, και τη παροχή διευκολύνσεων, δηλαδή την τοποθέτηση ακάτων και άλλων ειδών θαλασσίων αθλημάτων, για ενοικίαση στους λουόμενους. Στις αρμοδιότητες της Κ.Ε.Π. περιλαμβάνονται η έγκριση των σχεδίων χρήσης της παραλίας, ο καθορισμός των ανώτατων και κατώτατων δικαιωμάτων έκδοσης αδειών, των ανώτατων δικαιωμάτων παροχής των υπηρεσιών και των διευκολύνσεων, έγκριση διαφόρων εντύπων κλπ.

Με βάση, πάντως, τον «περί προστασίας παραλιών νόμο», πρόσωπο το οποίο παραβαίνει ή παραλείπει να συµµορφωθεί στις διατάξεις των άρθρων (περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τοποθέτηση προσωρινού κατασκευάσματος, ρύπανση, παιχνίδια χωρίς άδεια) ή στους όρους άδειας που εκδόθηκε µε βάση τους εκάστοτε ισχύοντες Κανονισµούς που εκδίδονται δυνάµει του άρθρου 7Α ή µε οποιοδήποτε τρόπο παρεµποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς αυτή, είναι ένοχο αδικήµατος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα µήνες ή σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές. Επιπρόσθετα, το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση µπορεί να διατάξει τη µετακίνηση, µε δαπάνες του προσώπου αυτού, οποιουδήποτε κατασκευάσµατος ή αντικειµένου που βρίσκεται παράνοµα σε οποιοδήποτε µέρος της παραλίας.

Βρείτε τη νομοθεσία και τι απαγορεύεται εδώ.

Κρατικά δάση

Όσον αφορά την κατασκήνωση σε παραλίες εντός κρατικών δασών, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, τη δικαιοδοσία έχει το Τμήμα Δασών. Σύμφωνα με την νομοθεσία, σε περίπτωση καταδίκης του ατόμου, μόνο για την κατασκήνωση, προβλέπεται ποινή μέχρι ενός έτους φυλάκισης ή και πρόστιμο ύψους 5 χιλ. ευρώ.

Σε περίπτωση που υπήρξε και άναμμα φωτιάς, προνοείται μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση ή και 50 χιλ. ευρώ πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ιδιωτικοί κατασκηνωτικοί χώροι οι οποίοι έχουν πρόσβαση στην παραλία όπως είναι ο κατασκηνωτικός χώρος της Πόλεως Χρυσοχούς.

Συγκεκριμένα, ο κατασκηνωτικός χώρος της Πόλεως Χρυσοχούς χρεώνει 7 ευρώ το βράδυ τον χώρο για το αντίσκηνο, συν 5 ευρώ το άτομο ηλικίας άνω των 10 χρονών, και 3 ευρώ χρέωση για τη στάθμευση του αυτοκινήτου. Τονίζεται ότι και πάλι απαγορεύεται η τοποθέτηση αντίσκηνου πάνω στην παραλία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top