Παγωτό: Ποια χώρα της ΕΕ έχει το πιο ακριβό και ποια το πιο φθηνό - Δείτε πόσο κοστίζει

Παγωτό: Ποια χώρα της ΕΕ έχει το πιο ακριβό και ποια το πιο φθηνό - Δείτε πόσο κοστίζει

Το 2022, η ΕΕ παρήγαγε 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού, σημειώνοντας αύξηση της παραγωγής κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο κύριος παραγωγός παγωτού το 2022, παράγοντας 620 εκατομμύρια λίτρα παγωτού, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (591 εκατομμύρια λίτρα) και την Ιταλία (571 εκατομμύρια λίτρα).

Εκτός από την πρωτιά σε παραγωγή παγωτού το 2022, η Γερμανία είναι και η χώρα που παρήγαγε κατά μέσο όρο το φθηνότερο παγωτό με 1,5 ευρώ το λίτρο. Η Γαλλία ανέφερε μέση τιμή 1,9 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ενώ η Ιταλία ανέφερε μέση τιμή 2,3 ευρώ ανά λίτρο παγωτού.

Το πιο ακριβό παγωτό παρήχθη στην Αυστρία, με μέση τιμή 7 ευρώ ανά λίτρο, και ακολουθεί η Δανία (4,4 ευρώ ανά λίτρο) και η Φινλανδία (2,8 ευρώ το λίτρο).

Το 2022, οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 250 εκατομμύρια κιλά παγωτού σε χώρες εκτός ΕΕ, συνολικής αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 61 εκατ. κιλά, αξίας 203 εκατ. ευρώ. Η ποσότητα των εισαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ μειώθηκε κατά 14% το 2022, σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 2%.

Η Γαλλία, η οποία εξήγαγε 53 εκατομμύρια κιλά παγωτού το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 21% των εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγωτού από όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακολουθεί η Ολλανδία (42 εκατομμύρια κιλά παγωτού, 17% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ), η Ιταλία (31 εκατομμύρια κιλά, 13%), η Γερμανία (28 εκατομμύρια κιλά, 11%) και το Βέλγιο (23 εκατομμύρια κιλά, 9%).

Πηγή: protothema.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: «Ισχυρότεροι Μαζί. Για μια Αυτόνομη Ένωση, Ανοικτή στον Κόσμο» - Αποκλιμάκωση στη Μ. Ανατολή και κόστος ενέργειας στο επίκεντρο Άτυπης Συνόδου ΕΕ

ΠτΔ: «Ισχυρότεροι Μαζί. Για μια Αυτόνομη Ένωση, Ανοικτή στον Κόσμο» - Αποκλιμάκωση στη Μ. Ανατολή και κόστος ενέργειας στο επίκεντρο Άτυπης Συνόδου ΕΕ

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, καθώς και οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην καθημερινότητα των πολιτών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και της συνάντησης των «27» με περιφερειακούς ηγέτες στην Κύπρο στις 23 και 24 Απριλίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

BEST OF TOTHEMAONLINE