Υπάρχει ένα μπαχαρικό που μπορεί να λιώσει το σωματικό λίπος, αυξάνοντας παράλληλα την άλιπη μυϊκή μάζα (περιλαμβάνει τα οστά, την μυική μάζα, το νερό του σώματος και τους συνδετικούς και οργανικούς ιστούς -η λιπώδης μάζα περιλαμβάνει το δομικό και το αποθηκευτικό λίπος) και τον μεταβολισμό μας.
Αυτό επιβεβαίωσε και πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences.
Είναι το ίδιο με αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε γαστρεντερικές διαταραχές (από καούρες έως ναυτία), ενώ δρα και ως φυσικό διουρητικό. Κάτι που το κάνει χρήσιμο στο να ‘ρίξουμε’ την υψηλή πίεση, σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά του.
Αρκούν 2-3 σπόροι κάθε μέρα για να βελτιώσουν το μεταβολισμό (χάριν της υψηλής περιεκτικότητας σε μελατονίνη) και να αποτρέψουν την αύξηση του βάρους -ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
Αυτά αποτελούν ευρήματα μελετών. Δηλαδή, πρόκειται για οφέλη που προσφέρει το κάρδαμο και έχουν διαπιστωθεί επιστημονικά. Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι γνωστό ως ‘η βασίλισσα των μπαχαρικών’.
Η τελευταία μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας και το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας και Διατροφής στο Μεξικό επιβεβαιώνει κάποια από τα παραπάνω.
Όπως ότι “το κάρδαμο μπορεί να κάψει θερμίδες και να διατηρήσει το σωματικό βάρος, ενώ αυξάνει την όρεξη και την κατανάλωση φαγητού”, όπως είπε ο Luis Cisneros-Zevallos, καθηγητής φυτοκομίας και επιστήμης τροφίμων στο Texas A&M.
Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και ο βιοχημικός έλεγχος έδειξε ότι η κατανάλωση κάρδαμου αύξησε τη διάσπαση των λιπών και μείωσε το μέγεθος των λιπαρών εναποθέσεων, εμποδίζοντας τη συσσώρευση λίπους στους ιστούς.
Επίσης, φάνηκε να αυξάνει τη συγκέντρωση των μιτοχονδρίων -των ηλεκτρικών εστιών του κυττάρου που παράγουν ενέργεια- στα μυϊκά κύτταρα και στο ήπαρ. Κάτι που αυξάνει τη συνολική ενεργειακή δαπάνη του κυττάρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα αποτελέσματα προκλήθηκαν από αλλαγές στον εγκέφαλο που ελέγχουν την όρεξη, τη δαπάνη ενέργειας και την αποθήκευση λίπους.
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κάρδαμο;
Χρησιμοποιείται ως λαχανικό σε ωμές σαλάτες, μπορούμε να μασήσουμε τα φύλλα ή να προτιμήσουμε την εκδοχή του χυμού ή του σιροπιού ή του αφεψήματος. Η πούδρα προκύπτει από τους σπόρους που έχουμε 'χτυπήσει' στο γουδοχέρι και μπορούμε να την προσθέσουμε παντού. Από ένα τσάι έως ένα σμούθι ή ό,τι άλλο φτιάξουμε. Ακόμα και σε παραδοσιακά πιάτα.
Ποια είναι η ποσότητα του κάρδαμου που δίνει τις ευεργετικές επιδράσεις;
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον οκτώ έως 10 λοβούς κάρδαμου κάθε μέρα, για να επιτύχει το κάψιμο του λίπους και την αύξηση του μεταβολισμού.
Προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν τα άλλα οφέλη, ανέφεραν ως ενδεδειγμένη την κατανάλωση 2 με 3 σπόρων πράσινου κάρδαμου την ημέρα ή 250mg πούδρας ή εκχυλίσματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να μιλάμε πρώτα με τον γιατρό μας.
Τονίστηκε πως η μελέτη διεξήχθη μόνο σε ποντίκια, επομένως χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά για να καθοριστεί εάν παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρηθεί στους ανθρώπους.
Έως τότε είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως η καθημερινή κατανάλωση (χωρίς παρακολούθηση) μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό στομάχου ή νεφρικά προβλήματα.
Αν φάτε κάρδαμο και νιώσετε δυσφορία, σφίξιμο στο στήθος ή στο λαιμό, δύσπνοια, ναυτία, διάρροια ή εμφανίσετε δερματικές αλλεργίες, κάτι έχει γίνει λάθος -το πιθανότερο στην ποσότητα που είναι υπερβολική. Ή μπορεί να είστε αλλεργικοί στο μπαχαρικό αυτό.
Αν δεν δώσετε σημασία, μακροπρόθεσμα μπορεί να επιδεινώσει τις επιπλοκές των χολόλιθων, να προκαλέσει αναπνευστικές αλλεργίες και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό σε έγκυες γυναίκες.
Η υπερβολική πρόσληψη κάρδαμου μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα και φάρμακα για τον HIV, το συκώτι, τη χολόλιθο και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θέτει στόχους και προτεραιότητες η Κυβέρνηση - Ολοήμερη συνεδρία του Υπουργικού στο Τρόοδος
«Μεγάλο ρίσκο το «κλείδωμα» επιτοκίων» – Τα νέα στεγαστικά δάνεια και οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση
Νέα Φιλαδέλφεια: Χωρίς κάμερες το σημείο που ξεκίνησε η επίθεση των Κροατών χούλιγκανς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις