ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρήκαν δουλειά 4 στους 5 απόφοιτους Πανεπιστημίων στην Κύπρο – Περισσότεροι οι άνδρες από τις γυναίκες

Βρήκαν δουλειά 4 στους 5 απόφοιτους Πανεπιστημίων στην Κύπρο – Περισσότεροι οι άνδρες από τις γυναίκες

Η εργασία, είναι το αμέσως επόμενο στάδιο για έναν απόφοιτο Πανεπιστημίου, που είναι έτοιμος για το επόμενο στάδιο της ενήλικης ζωής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί νέοι δυσκολεύονταν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ πολλοί μάλιστα δυσκολεύονταν να βρουν δουλειά στον κλάδο στον οποίο φοίτησαν. Παρ’ όλα αυτά, κυρίως αφότου πέρασε η πανδημία του κορωνοϊού, η εργοδότηση των απόφοιτων φαίνεται να είναι πολύ πιο εύκολη για τους νέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 82% των αποφοίτων ηλικίας μεταξύ 20 και 34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απασχολούνταν κατά το 2022. Από το 2014 έως το 2022, το ποσοστό απασχόλησης για αυτήν την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνοντας μια σταθερή ανοδική τάση που διακόπηκε μόνο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό απασχόλησης το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε νέα κορυφή, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 81% που επιτεύχθηκε το 2018, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο το 2019.

Εργοδοτούμενοι 4 στους 5 Κύπριους απόφοιτους

Το 2022 στην Κύπρο το 81,4% των αποφοίτων, ηλικίας 20 με 34 ετών είχαν εργοδοτηθεί, ενώ το 85,5% ήταν άνδρες και το 77,5% ήταν γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η χρονιά όπου είχαν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων που είχαν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, ήταν το 2018 όπου το ποσοστό άγγιξε το 81,7%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε το 2020 όπου άγγιξε το 78,6%.

Εργοδοτούμενοι 8 στους 10 απόφοιτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων ανδρών, ήταν σταθερά υψηλότερο από αυτό των πρόσφατων αποφοίτων γυναικών. Ωστόσο, το 2022, το χάσμα μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας τη μικρότερη ανισότητα που καταγράφηκε στο οκταετές διάστημα, από το 2014 έως το 2022. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ 2014 και 2022, καταγράφηκε το 2019 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι διαφορές στα ποσοστά απασχόλησης, μπορούν να εξηγηθούν από ανάλογα με τον κάθε τομέα, καθώς υπάρχουν διαφορές στη ζήτηση της αγοράς εργασίας. Οι γυναίκες και οι άνδρες τείνουν να σπουδάζουν διαφορετικούς τομείς για παράδειγμα, ένα υψηλότερο ποσοστό φοιτητών επιστήμης και τεχνολογίας, τείνουν να είναι άνδρες.

Παράλληλα, το 2022 σε εθνικό επίπεδο, τα ποσοστά απασχόλησης των αποφοίτων ήταν υψηλότερα στο Λουξεμβούργο και τις Κάτω χώρες κατά 93%, στη Γερμανία κατά 92% και στη Μάλτα κατά 91%.

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στην Ιταλία με 65%, την Ελλάδα με 66% και τη Ρουμανία με 70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top