LIKE ONLINE

Φοβία για τα αεροπλάνα: Απλοί τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Φοβία για τα αεροπλάνα: Απλοί τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν νευρικότητα ή άγχος όταν πετούν με αεροπλάνα. Οι αναταράξεις, η αίσθηση της απογείωσης και της προσγείωσης μπορεί να σας τρομάζουν. Μερικοί άνθρωποι όμως βιώνουν μια ακραία αίσθηση φόβου ή πανικού όταν πετούν και έτσι αποφασίζουν μην μπουν στο αεροπλάνο ποτέ ξανά. Εάν πρέπει να το κάνουν, τότε είναι πιθανό να εμφανίσουν κρίσεις πανικού ή άλλα έντονα συμπτώματα άγχους. Αυτός ο φόβος, είναι γνωστός ως αεροφοβία.

«Δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε τα αεροπλάνα» λένε οι ειδικοί στο Newsweek. «Οι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να φοβούνται τις πτήσεις. Τα αεροπλάνα είναι ανθεκτικά, υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους και είναι κατασκευασμένα ώστε να μεταφέρουν με ασφάλεια τους επιβάτες» σημειώνει ο Bill Yon, υπεύθυνος για θέματα αεροναυπηγικής στη Marvin, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας πιλότων και μηχανικών και ενός στόλου αεροσκαφών.

«Η αεροδυναμική επιτρέπει στα αεροπλάνα να κινούνται ακόμα και χωρίς ώθηση. Επίσης, τα πολυκινητήρια αεροσκάφη είναι πιστοποιημένα να πετούν με έναν μόνο κινητήρια για μεγάλα χρονικά διαστήματα οπότε, εν ολίγοις, ένα αεροσκάφος είναι πάντα εξοπλισμένο με τεχνικά στοιχεία που βοηθούν να μένει στον ουρανό» τονίζει ο Yon.

Ένα από τα πιο τρομακτικά ίσως πράγματα την ώρα της πτήσης είναι οι αναταράξεις. Όμως, ο Yon ξεκαθαρίζει ότι «οι αναταράξεις δεν θα προκαλέσουν ποτέ τη συντριβή ενός αεροπλάνο, αν και πολλοί είναι αυτοί που τις φοβούνται». «Είναι πρακτικά αδύνατο και οι πιλότοι τις βρίσκουν απλά ενοχλητικές. Αρκεί να έχετε δεμένη τη ζώνη ασφαλείας σας».

Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις
Η Gina Radice-Vella, επικεφαλής ψυχολόγος στο Jersey Shore University Medical Center, προτρέπει όσους πάσχουν από αεροφοβία να αρχίσουν να αμφισβητούν τις «παράλογες» σκέψεις τους για τους πιθανούς κινδύνους σε μια πτήση.

«Θα βοηθούσε αν αντικαταστήσουν τους πιθανούς κινδύνους με τους πραγματικούς κινδύνους και να διώξουν τις αρνητικές σκέψεις. Ίσως να επικεντρωθούν σε θετικά πράγματα όπως για παράδειγμα τι είναι το πρώτο που ανυπομονούν να κάνουν όταν φτάσουν στον προορισμό τους» προτείνει η ψυχολόγος.

«Θα πρότεινα επίσης να δοκιμάσουν τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση του φόβου και του άγχους» τονίζει. «Η βαθιά αναπνοή σε συνδυασμό με μια λέξη όπως “ηρεμία” ή “ειρήνη” πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να έχει ευεργητικά αποτελέσματα».

Και αν είστε τύπος που δυσκολεύεται να πλάσει ένα θετικό σενάριο, η Gina Radice-Vella προτείνει να ασχοληθείτε απλά με κάτι άλλο, διαβάστε ένα βιβλίο ή λύστε ένα σταυρόλεξο. «Η απόσπαση της προσοχής είναι ένα πολύ καλό εργαλείο. Όταν το μυαλό κολλάει στο φόβο, πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο, εστιάζοντας σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τη σκέψη που προκαλεί το άγχος» τονίζει.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top