«Σήμερα, τρία χρόνια μετά η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ για αυτούς που τολμούν να εκφράσουν την όποια κριτική κατά του συστήματος», σημείωσε ο κ. Μπορέλ, εκφράζοντας την ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, όπου σχεδόν 1500 πολιτικοί κρατούμενοι υπόκεινται σε κακομεταχείριση και πρακτικές βασανισμού.
«Πολλοί από αυτούς τους φυλακισμένους κρατούνται εδώ και μήνες χωρίς επαφή με τους δικηγόρους και τους συγγενείς τους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν που βρίσκονται σήμερα και την κατάσταση της υγείας τους» επεσήμανε, υπενθυμίζοντας πως σε πρόσφατη έκθεση του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτίμησε πως ορισμένες από τις παραβιάσεις, που καταγράφονται στη Λευκορωσία ενδεχομένως αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε ακόμα πως το καθεστώς Λουκασένκο έχει εξελιχθεί επίσης σε απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια, αναφερόμενος στην καταναγκαστική προσγείωση επιβατικής πτήσεις στη Λευκορωσία τον Μάιο του 2021 και την εργαλειοποίηση της παράτυπης μετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Το καθεστώς, συνέχισε, αποτελεί επίσης από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 «συνένοχο στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέτοντας την κυριαρχία και ανεξαρτησία της ίδιας της Λευκορωσίας σε κίνδυνο», μεταξύ άλλων επιτρέποντας την παράνομη παιδιών από την Ουκρανία, και υπογράφοντας συμφωνία με την οποία επιτρέπεται δυνητικά η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας.
«Η ΕΕ ανησυχεί για την πρόσφατη ανάπτυξη στη Λευκορωσία των μισθοφόρων της Wagner, τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιοχή και τον κίνδυνο, που αποτελούν για την κυριαρχία της Λευκορωσίας», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.
Αναφερόμενος στο πιο πρόσφατο πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως αυτό εστιάζει στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και το πρόβλημα της παράκαμψης των κυρώσεων. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς της Λευκορωσίας για όσο χρειάζεται», τόνισε.
Χαιρετίζοντας τον αγώνα του δημοκρατικού κινήματος στη Λευκορωσία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τα θύματα της καταστολής, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνία των πολιτών, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, τους εξόριστους φοιτητές και επιχειρήσεις, καθώς και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ταυτότητας, του πολιτισμού και της γλώσσας της Λευκορωσίας.
«Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να συμμετάσχουν σε έναν γνήσιο και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο με όλα τα στοιχεία της κοινωνίας που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Μόλις η Λευκορωσία ξεκινήσει τη δημοκρατική μετάβαση, η ΕΕ δεσμεύεται να βοηθήσει τη Λευκορωσία να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της», σημείωσε.
«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και σε πιο δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, μεταξύ άλλων μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης ύψους έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια δημοκρατική Λευκορωσία», κατέληξε.
Πηγή: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εισιτήρια λεωφορείων: Πάνω οι τιμές μετά από μία δεκαετία - Πόσα θα κοστίζει η μετακίνηση κοινού και μαθητών
«Παλεύουν με τις φλόγες και δεν έχουν ένα μπουκάλι νερό… είναι άνθρωποι όχι μηχανές» - Η ιχνηλάτηση δρόμων, τα αεροπλάνα και η έλλειψη επαρκούς συντονισμού
Κολύμπησαν στα βράχια κι έχασαν τις δυνάμεις τους - Τους βρήκαν σε κατάσταση σοκ
Mall of Cyprus: Πόσα θα χρεώνει τελικά το πάρκινγκ - Τι θα ισχύει για επισκέπτες ΙΚΕΑ - Όλες οι πληροφορίες
«Πώς θα ζήσουμε χωρίς τον Μιχαλάκη μας;» - Συγκλονίζει η θεία του 29χρονου που δολοφονήθηκε από Κροάτες χούλιγκανς
Ανησυχητικά στοιχεία - Προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις η παιδική πορνογραφία και σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στην Κύπρο
Ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Κύπρο εντάσσεται στο ΓεΣΥ - Πότε αναμένεται - Στα σκαριά και νέα προσθήκη