Για χάος και έλλειψη επαρκούς συντονισμού έκανε λόγο στις δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Λεμεσού την Παρασκευή αλλά και την αναζωπύρωση που σημειώθηκε την Κυριακή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «βοήθησε ο Θεός που γύρισε ανάποδα τον αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
«Τα μέλη του κινήματος έφτασαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή. Ως κίνημα έχουμε καταφέρει με τα έσοδα των 5-10 ευρώ να σχηματίσουμε πέντε κινητές μονάδες οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 2,5 τόνους νερό και μια ομάδα με ένα σώμα πέραν των 40 ατόμων εθελοντών από τους οποίους κάποιοι εκπαιδεύτηκαν στην ΕΜΑΚ», είπε συγκεκριμένα.
«Δρούμε είτε βοηθώντας το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική να μεταφέρει λάστιχα σε μεγάλες αποστάσεις είτε βοηθώντας κάποιες κατοικίες που καίγονται καθώς και ανθρώπους», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό όπου εθελοντές, όταν πήγαν στην Απεσιά, εντόπισαν ηλικιωμένη με τον σκύλο της, η οποία αρνούνταν να εγκαταλείψει το σπίτι της το οποίο πλησίαζαν οι φλόγες και κατάφεραν να την απομακρύνουν.
«Αν δεν ήταν τα παιδιά εκεί, σήμερα θα θρηνούσαμε και μία ηλικιωμένη γυναίκα. Δεν έφευγε με τίποτα και έφυγε με την προϋπόθεση ότι θα σώζανε το σπίτι της. «Θα μείνουμε να σώσουμε το σπίτι σου, φύγε να μην έχουμε την έννοια σου», τις είπαν οι εθελοντές»
Τα προβλήματα
«Υπάρχει ένας μεγάλος ασυντονισμός γενικά διότι οι εκάστοτε Πρόεδροι αντί να βάλουν ανθρώπους σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν εμπειρία και γνώση για τέτοιες μεγάλες πυρκαγιές, βάζουν ανθρώπους που τους έχουν υποσχεθεί προεκλογικά. Αυτό είναι απαράδεχτο», τόνισε ο κύριος Προδρόμου.
«Τα προβλήματα ξεκινούν από το κέντρο συντονισμού. Πώς είναι δυνατόν μετά από δύο μέρες να ξεκινήσει μία αναζωπύρωση και να μην έγιναν τα ανάλογα αντιμέτρα από την Παρασκευή; Δεν υπήρχε συντονισμός για να έκαναν περίμετρο να διαφυλάξουν την περιοχή για περίπτωση αναζωπύρωσης από την Παρασκευή. Γινόταν απλά μια περιφρούρηση και με τον αέρα έγινε χειρότερη η κατάσταση», πρόσθεσε.
Όσο αφορά στο αν είναι ικανοποιητικά τα πυροσβεστικά οχήματα και τα εναέρια μέσα που διαθέτει η Κύπρος, ο κύριος Προδρόμου σημείωσε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα καίνε μεγάλες αποστάσεις στην Κύπρο. Τα αεροπλάνα που διαθέτουμε θα έπρεπε να είναι περισσότερα για να αποφύγουμε τα χειρότερα»
«Οι ρίψεις που κάνουν τα ελικόπτερα είναι σχεδόν ανούσιες διότι είτε είναι από πολύ ψηλά είτε είναι άστοχες. Το άστοχο όμως πολλές φορές μπορεί να οφείλεται στον συντονισμό του συντονιστικού κέντρου λόγω οδηγιών και λάθος συντεταγμένες. Οι ρίψεις, όμως, των αεροπλάνων στην πυρκαγιά έκαναν μεγάλη διαφορά ώστε να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν τα άγρια μέτωπα. Αυτά θα έπρεπε να ενισχυθούν», εξήγησε.
Μιλώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις ενδεχόμενες λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση, ο Πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυνηγών, είπε ότι «η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό και δεν το έχουμε στην Κύπρο»
Παίρνοντας θέση σημείωσε ότι «η πρόληψη μπορεί να γίνει με υπερσύγχρονα μέσα όπως τα drone, με κάμερες υψηλής ακρίβειας των οποίων η διαχείριση θα γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, και παράλληλα, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να μπει επίταξη και ο στρατός»
Άλλο πρόβλημα, για το οποίο μίλησε στο ThemaOnline ο κύριος Προδρόμου, «είναι η ιχνηλάτηση των δρόμων. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν μπορούν να γνωρίζουν την κάθε περιοχή στην οποία ξεσπάει πυρκαγιά. Το πλεονέκτημα των κυνηγών είναι ότι πάνω-κάτω ξέρουν τους περισσότερους δρόμους. Οι άνθρωποι στις πυρκαγιές πάνε σχεδόν στα τυφλά. Πάνε ως ένα σημείο και πρέπει να κάτσουν να βρουν μέσω των τηλεφώνων ή των GPS που έχουν μέχρι πού οδηγεί ο δρόμος και αν θα μπορούν να επιστρέψουν αν τους «κλείσει» η φωτιά. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει ο απαραίτητος συντονισμός ώστε να υπάρχουν άτομα που να υποδεικνύουν τους δρόμους και να μην χάνεται χρόνος στο πεδίο», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, θίγοντας ακόμη ένα τελευταίο πρόβλημα, ο κύριος Προδρόμου επισήμανε ότι «τα άτομα που παλεύουν με την πύρινη λαίλαπα δεν έχουν ένα μπουκάλι νερό ή κάτι να φάνε. Τα άτομα αυτά παλεύουν με τις φλόγες και δεν υπάρχει ένα συντονιστικό κέντρο που να τους παρέχει νερό ή κάτι να φάνε. Εάν δεν σιτίσεις τον στρατό σου καλά πώς θα πολεμήσει; Πώς θα είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν μετά σε μία αναζωπύρωση; Είναι άνθρωποι δεν είναι μηχανές. Πάνε οι εθελοντές, οι υπηρεσίες και οι κοινότητες και προσπαθούν να τους φέρουν μπουκάλια με νερό ή έστω ένα σάντουιτς»
«Θα πρέπει να επενδύσουμε πάνω στο Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική ώστε να εκσυγχρονιστούν με πιο σύγχρονους εξοπλισμούς διότι δίνουν αγώνες μέσα στο χάος», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις