ΥΓΕΙΑ

Πτώσεις: Ποιοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες τραυματισμού στις σκάλες

Πτώσεις: Ποιοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες τραυματισμού στις σκάλες

Αν και γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις από μια σκάλα, μια πρόσφατη μελέτη θέτει εκ νέου προβληματισμούς σχετικά με τις συνήθειες και την προσοχή που επιδεικνύουν και οι νεότερες γενιές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, οι νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 ετών έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό ενώ κατεβαίνουν τις σκάλες, σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, παρουσιάζοντας 80% υψηλότερο ποσοστό τραυματισμών – η πιο σημαντική διαφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις ομάδες φύλου, με εξαίρεση τις γυναίκες άνω των 80 ετών.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, έγκειται κυρίως στα ψηλά τακούνια, αλλά και στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που θα μπορούσε να τους αποσπάσει τη δέουσα προσοχή, οδηγώντας σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Συνολικά, οι πιο ευπαθείς ομάδες σε πτώσεις από σκάλες είναι τα παιδιά κάτω των τριών ετών, οι εικοσάρηδες και οι ενήλικες άνω των 85 ετών.

Το επικίνδυνο multitasking

Με στόχο να κατανοηθούν περαιτέρω οι λόγοι που οι νεαρές γυναίκες υφίστανται περισσότερους τραυματισμούς από τις σκάλες σε σχέση με τους νεαρούς άνδρες, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Περντιού βασίστηκαν σε πραγματικά δεδομένα, βιντεοσκοπώντας δύο εσωτερικές σκάλες σε ένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: η μία αποτελείτο από δύο σκαλοπάτια και η άλλη από 17 σκαλοπάτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια ενός εξαμήνου, ανέλυσαν τη συμπεριφορά 2.400 νεαρών ενηλίκων που κατέβαιναν αυτές τις δύο σκάλες.

Όπως διαπίστωσαν, οκτώ ήταν οι συμπεριφορές που αύξαναν τον κίνδυνο αντρών και γυναικών:

-δε χρησιμοποιούσαν το κιγκλίδωμα της σκάλα
-δεν κοιτούσαν τα σκαλοπάτια όσο κατέβαιναν
-φορούσαν ακατάλληλα υποδήματα, όπως σανδάλια, σαγιονάρες ή ψηλοτάκουνα παπούτσια
-συνομιλούσαν στο τηλέφωνο ή με κάποιον που ήταν δίπλα τους
-είχαν τα χέρια στις τσέπες
-χρησιμοποιούσαν κάποια ηλεκτρονική συσκευή
-μετέφεραν κάποιο αντικείμενο
-παρέλειπαν κάποια σκαλοπάτια.

Αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το κιγκλίδωμα, αλλά ήταν πιο πιθανό να κουβαλήσουν κάτι, να συνομιλούν και να φορούν σανδάλια ή ψηλά τακούνια ή και να συνδυάζουν κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές. Ωστόσο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να παραλείψουν σκαλοπάτια και ήταν πιο προσεκτικές στο κατώφλι της σκάλας κατά τη διάρκεια των μεταβατικών βημάτων σε σχέση με τους άνδρες.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε, επίσης, ότι πέντε συμμετέχοντες – τέσσερις άντρες στη μεγάλη σκάλα και μια γυναίκα στη μικρή σκάλα- έχασαν στιγμιαία την ισορροπία τους, την οποία επανάκτησαν.

«Οι νέες γυναίκες παρουσίασαν πιο επικίνδυνες συμπεριφορές από τους συνομήλικους άντρες. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν τις σωματικές διαφορές που ενδεχομένως να οδηγούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού, όπως διαφορές στη δύναμη ή στο χρόνο αντίδρασης» σημειώνουν οι ερευνητές.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση των γυναικών για multitasking, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο να είναι απρόσεκτες κατά την κάθοδο του κλιμακοστασίου, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από τις τυπικές ανδρικές συμπεριφορές της παράλειψης σκαλοπατιών ή της μη παρακολούθησης των βημάτων στην κάθοδο των σκαλοπατιών.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top