ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Τύπος: Η Βαλτική μετατρέπεται σε εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ

Διεθνής Τύπος: Η Βαλτική μετατρέπεται σε εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ

Μπορεί στη νέα σύνοδο του ΝΑΤΟ να μην άνοιξε ο δρόμος για την μελλοντική, τελική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, μια εξέλιξη που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Κίεβο το οποίο δέχεται τα πυρά της Ρωσίας από τις αρχές του 2022, ωστόσο οι ηγέτες των χωρών-μελών κατέληξαν σε σημαντικές αποφάσεις. Με γνώμονα αυτή την άποψη, οι διεθνείς αναλυτές κατά την προηγούμενη εβδομάδα επικεντρώθηκαν στο μέλλον του ΝΑΤΟ και στη νέα αναμέτρησή του με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το δυτικό Τύπο, με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά και την άρση του βέτο της Τουρκίας, τα νερά της Βαλτικής Θάλασσας μετατρέπονται σε «εσωτερική θάλασσα» του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια εξέλιξη-ορόσημο που ενισχύσει την άμυνα της Πολωνίας και κυρίως της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, εκείνων των συμμάχων δηλαδή οι οποίοι θεωρούνται πιο ευάλωτοι σε μια πιθανή ρωσική επίθεση.

«Η Βαλτική μετατρέπεται σε εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ»

 

«Διδάγματα από το σκανδιναβικό-βαλτικό μοντέλο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post». Το άρθρο υπογράφουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Lars Løkke Rasmussen (Δανία), Margus Tsahkna (Εσθονία), Elina Valtonen (Φινλανδία), Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir (Ισλανδία), Arturs Krisjanis Karins (πρωθυπουργός της Λετονίας- εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών), Gabrielius Landsbergis (Λιθουανία), Anniken Huitfeldt (Νορβηγία) και Tobias Billström (Σουηδία). Οι ΥΠΕΞ της Βαλτικής, στην παρέμβασή τους προβάλλουν την άποψη ότι «Οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες οι οποίες έχουν μια μοναδική ιστορία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης υποστηρίζουν την Ουκρανία στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ». Το άρθρο τονίζει επίσης, «τη σημασία της αξιοποίησης της εμπειρίας που είχε η Βαλτική κατά τη δεκαετία του 1990 με σκοπό την υποστήριξη της Ουκρανίας και υπογραμμίζει τη σημασία της μακροπρόθεσμης δέσμευσης, των κοινών αξιών και της περιφερειακής συνεργασίας». Οι υπουργοί εκφράζουν τη δέσμευσή τους να σταθούν στο πλευρό της ανάκαμψης, της ανασυγκρότησης και της ασφάλειας της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να ενισχυθεί το κράτος δικαίου. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να επιτύχει τους στόχους της με τη συνεχή υποστήριξή τους.

Σε άρθρο που ήταν δημοσιευμένο στις 12 Ιουλίου στην ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού «Economist» με τίτλο «Καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στο Βίλνιους, η Ουκρανία κυριαρχεί στην ατζέντα» επισημάνθηκε ότι «η Τουρκία απέσυρε το βέτο της στην αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει η Σουηδία το 32ο μέλος της συμμαχίας». Στο άρθρο αναφέρθηκαν και τα εξής: «(Στη σύνοδο) Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη συμμαχία. Η Αμερική και η Γερμανία είναι πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την ταχεία προώθηση της ένταξης της Ουκρανίας, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία, η Πολωνία και άλλοι ανατολικοί σύμμαχοι επιθυμούν την ταχεία προώθησή της. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα εγκρίνουν επίσης τα πρώτα ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο». Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό τα συγκεκριμένα σχέδια θέτουν αυστηρότερες προσδοκίες για τον τρόπο με τον οποίο οι σύμμαχοι οργανώνουν, εκπαιδεύουν, ασκούν και εξοπλίζουν τις εθνικές τους δυνάμεις. Στη σύνοδο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν επίσης το πώς θα οργανώσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη για σκοπούς αποτροπής. Τα κράτη της Βαλτικής τάσσονται υπέρ της διατήρησης μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων σε καιρό ειρήνης και μιας στρατηγικής εμπροσθοφυλακής, ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί ότι τέτοια επίπεδα δαπανών μπορούν να διατηρηθούν.

Σε άρθρο που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της αγγλόφωνης υπηρεσίας του στις 13 Ιουλίου, το γερμανικό δίκτυο «DW» έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα: «Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με το άρθρο «η Τουρκία, στην οποία σημειώνονται υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και όπου η λίρα που υποτιμάται με γοργούς ρυθμούς, μετατοπίζει την πολιτική ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης υπέρ της Δύσης κυρίως για οικονομικούς λόγους. Η Άγκυρα θα μπορούσε να επιτύχει οικονομικά πλεονεκτήματα εκσυγχρονίζοντας την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Ο εκσυγχρονισμός αυτός αποσκοπεί στην επέκταση της ένωσης ώστε να συμπεριλάβει και τα αγροτικά, πέρα από τα βιομηχανικά προϊόντα, τομείς υπηρεσιών και κρατικές προμήθειες. Οι τουρκικές επιχειρήσεις επιδιώκουν επίσης να προστατευθούν από τις εξελιγμένες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες». Στο άρθρο επισημάνθηκε επίσης ότι η απόφαση της Τουρκίας να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποκινείται από την επιθυμία της Άγκυρας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να συνδεθεί με το μακροχρόνιο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ».

Στις 11 Ιουλίου η αγγλόφωνη υπηρεσία του γαλλικού δικτύου «France 24» δημοσίευσε την ανάλυση με τίτλο «Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Πώς η Συμμαχία ενισχύει την ανατολική πλευρά της», στα πλαίσια της οποίας επισημάνθηκε ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική του πτέρυγα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η συμμαχία έχει αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και μετακινεί περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή. Επίσης, οι χώρες του ΝΑΤΟ επενδύουν περισσότερο στην άμυνα και εργάζονται για τη βελτίωση της ετοιμότητάς τους. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα επικεντρωθεί στα περιφερειακά σχέδια και τους οικονομικούς πόρους (για την υλοποίησή τους), καθώς και στις προσπάθειες για την εξεύρεση συναίνεσης σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, ανησυχούν για την απειλή της Ρωσίας και θέλουν να δουν τη συμμαχία να αυξάνει την παρουσία της στην περιοχή. Άλλα μέλη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι πιο επιφυλακτικά και θέλουν να δουν μια πιο μετρημένη αντίδραση. «Ενώ το ΝΑΤΟ έχει παραμείνει ως επί το πλείστον ενωμένο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικά - ακόμη και ανταγωνιστικά - συμφέροντα. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στα περιφερειακά σχέδια και τους πόρους, μαζί με τις προσπάθειες για την εξεύρεση συναίνεσης σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία», υποστηρίζει επίσης, η ανάλυση του γαλλικού δικτύου.

«Η ένταξη της Ουκρανίας καθυστερεί, απογοήτευση Zelensky, αλλά και σημαντικά βήματα προς τα εμπρός», ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος του ιταλικού δικτύου «Rai» που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του δικτύου στις 13 Ιουλίου. Στο δημοσίευμα ξεχώρισαν τα εξής: «Οι σύμμαχοι έχουν βρει έναν συμβιβασμό μεταξύ των θέσεων εκείνων, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, που είναι πολύ υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας και εκείνων που είναι γενικά πιο επιφυλακτικοί, όπως αρκετές δυτικές χώρες. Η γραμμή του προέδρου των ΗΠΑ είναι ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να συζητηθεί μόνο στο μέλλον. Προς το παρόν θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για συνεχή υποστήριξη, τόσο στρατιωτική όσο και οικονομική. "Σήμερα, οι σύμμαχοι συμφώνησαν σε ένα πακέτο τριών στοιχείων για να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ", εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ. "Δυστυχώς, το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία είναι ασαφές και στέλνει λάθος μηνύματα στη Ρωσία", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του εσθονικού κοινοβουλίου, Μάρκο Μίχκελσον. Κριτική στην αόριστη πρόσκληση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς την Ουκρανία στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους άσκησε και ο πρεσβευτής της Λιθουανίας στο Κίεβο. Ο Λιθουανός ευρωβουλευτής και διπλωμάτης Petras Austrevicius έκανε παρόμοια εκτίμηση, χαρακτηρίζοντας τη φόρμουλα που υιοθετήθηκε στο ανακοινωθέν "αδύναμη και δυσανάλογη"».

Σε δημοσίευμα του Carlos Torralba με τίτλο « Η μελλοντική ένταξη της Σουηδίας ενισχύει το ΝΑΤΟ: εξελιγμένα υποβρύχια και μεγαλύτερος έλεγχος της Βαλτικής και της Αρκτικής» που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα «El Pais» αναφέρθηκαν τα εξής: «Μετά από δύο αιώνες στρατιωτικής ουδετερότητας και περισσότερο από ένα χρόνο ταλαιπωρίας από απροσδόκητα εμπόδια για την επισημοποίηση της ένταξής της, η Σουηδία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ατλαντική Συμμαχία θα αποκτήσει στρατηγικό βάθος με την ένταξη του νέου εταίρου, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητές της στην Αρκτική και κυρίως στη Βαλτική Θάλασσα, όπου το νησί Γκότλαντ και ο ισχυρός υποβρύχιος στόλος του σουηδικού Ναυτικού -ένα ανεκτίμητο στρατηγικό πλεονέκτημα- αποτελούν εγγύηση για την άμυνα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Με τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το Γκότλαντ θα γίνει ένα από τα προπύργια της Συμμαχίας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του το 2017, ο Μπεν Χότζες, τότε διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει πιο σημαντικό νησί από στρατηγική άποψη στον κόσμο". Το Γκότλαντ απέχει λιγότερο από 300 χιλιόμετρα από το Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής. Τα νερά της Βαλτικής Θάλασσας είναι πλωτά όλο το χρόνο και περισσότερα από 1.500 πλοία χρησιμοποιούν καθημερινά την πλωτή οδό. Επίσης, η ενσωμάτωση του Γκότλαντ στο έδαφος της Ατλαντικής Συμμαχίας θα ενισχύσει σαφώς την άμυνα της Πολωνίας και κυρίως της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, των συμμάχων δηλαδή οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε μια πιθανή ρωσική επίθεση. Η ένταξη της Σουηδίας στο στρατιωτικό μπλοκ θα καταστήσει τη Βαλτική ουσιαστικά μια εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ».

 

Ο ασιατικός Τύπος

 

«Η Ασία προτιμά τον κόσμο ως έχει» είναι ο τίτλος της παρέμβασης του Brad Glosserman που δημοσίευσε η αγγλόφωνη ιαπωνική εφημερίδα «The Japan Times» στις 11 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η άνοδος της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για την αμφισβήτηση της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης. Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές. Και αυτό διότι οι ασιατικές χώρες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη διεθνή τάξη, αλλά θέλουν να δουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως μεγαλύτερο σεβασμό της κυριαρχίας. Θέλουν επίσης να έχουν μεγαλύτερο λόγο στους παγκόσμιους θεσμούς. Η Κίνα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, αλλά θέλει να δει μια πιο δίκαιη κατανομή των οφελών στη διεθνή τάξη, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Σε ένα σημαντικό βιβλίο που δημοσιεύθηκε πριν από μερικά χρόνια, η Saadia Pekkanen του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον συγκέντρωσε πληθώρα αναλύσεωνπου κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ασιατική διακυβέρνηση δεν αποκλίνει σημαντικά από τα επικρατούντα μοντέλα. Οι αναθεωρητικές παρορμήσεις της Ασίας είναι στην πραγματικότητα μια επιστροφή στις αρχικές αρχές (της διεθνούς τάξης), στην "τελειοποίηση (του συστήματος) της Βεστφαλίας". Με άλλα λόγια, η άνοδος της Ασίας μοιάζει λιγότερο απειλητική για την παγκόσμια τάξη απ' ό,τι πολλοί φοβόντουσαν. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες και ως μια προστατευτική αρχή για την κυριαρχία των εθνικών τους συμφερόντων».

Η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «People's Daily» δημοσίευσε το κύριο άρθρο με τίτλο «Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ειλικρίνεια για να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Κίνα». Στο άρθρο-παρέμβαση που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στις 13 Ιουλίου, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι «οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την Κίνα με μια ψυχροπολεμική νοοτροπία, πιστεύοντας ότι μπορούν να πιέσουν την Κίνα για οποιοδήποτε θέμα, αρκεί να παραμένουν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας. Πρόκειται για μια λανθασμένη πεποίθηση. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία γύρω από την Ταϊβάν. Πρόκειται για μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη πολιτική που θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις προκλήσεις τους και να επιδείξουν προσοχή στις Θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας. Μια στρατιωτική σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν δεν θα ωφελήσει κανέναν. Το κύριο άρθρο της κινέζικης εφημερίδας ολοκληρώνεται με το εξής μήνυμα προς την Ουάσιγκτον: «Για ορισμένους πολιτικούς, η πειθαρχία είναι μια άγνωστη λέξη. Αλλά ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να επιδείξει προσοχή στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα. Μια στρατιωτική σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν δεν θα ωφελήσει κανέναν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να το καταλάβουν αυτό».

 

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

 

Η αγγλόφωνη υπηρεσία του ρωσικού πρακτορείου «Sputnik» στις 13 Ιουλίου μετέδωσε την είδηση με τίτλο «Λαβρόφ: Τα σχέδια παράδοσης μαχητικών F-16 στο Κίεβο είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη». Στο δημοσίευμα αναφέρθηκαν τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δημιουργούν κινδύνους άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα θεωρήσει την παράδοση των F-16 με πυρηνικές ικανότητες στο Κίεβο ως απειλή από τη Δύση. Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει λόγος να μιλάμε για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, εάν η Δύση δεν λάβει αποφάσεις που να δημιουργούν στρατηγικούς κινδύνους. Ο Λαβρόφ υπενθύμισε επίσης ότι οι προϋποθέσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων ορίζονται σαφώς στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας. "Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υποτελείς τους στο ΝΑΤΟ δημιουργούν κινδύνους άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τα σχέδια των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 "ένα παράδειγμα εξαιρετικά επικίνδυνης εξέλιξης". "Ενημερώσαμε τις πυρηνικές δυνάμεις - τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία - ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τη δυνατότητα αυτών των αεροσκαφών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Λαβρόφ».

«Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ - Τι σκέφτονται οι απλοί Ουκρανοί» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης της Iuliia Mendel που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου στην αγγλόφωνη ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα «The Kyiv Post». Η αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: "Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ", επαναβεβαίωσαν τα μέλη της συμμαχίας σε κοινή δήλωση στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους στις 11 Ιουλίου, υποσχόμενα τα ίδια πράγματα που έχουν υποσχεθεί πολλές φορές ήδη από το 2008: Να κρατήσουν την πόρτα ανοιχτή. Η θυρωρός μου Νέλια παρακολουθούσε τις ειδήσεις όλη μέρα και έκλαιγε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βίλνιους. "Μακάρι να μας είχαν δεχτεί ή να μας είχαν προσκαλέσει", είπε σκουπίζοντας τα δάκρυά της μετά την παθιασμένη ομιλία του Προέδρου. "Πίστευα ότι ο πόλεμος πιθανόν να τελείωνε εάν το είχαν κάνει. Αλλά φαίνεται θα διαρκέσει περισσότερο". Πολλοί Ουκρανοί παρακολουθούσαν φέτος τις προετοιμασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τρέφοντας την ελπίδα ότι θα ξεκαθαρίσει το μέλλον της χώρας μας. Η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους θα μπορούσε να δώσει κάποιο σημάδι ότι η Συμμαχία το βλέπει και το κατανοεί αυτό. Αλλά το ισχνό ανακοινωθέν ήταν πολύ διπλωματικό και απογοητευτικό για πολλούς. "Θέλαμε να είναι ένας αρραβώνας και να ανακοινωθεί η ημερομηνία του γάμου.", λέει η Άννα Ναταλούσκο, 39 ετών, εργαζόμενη στο Ουκρανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο τηλέφωνο. Η συνταξιούχος Olha Yaroslavivna που βγάζει βόλτα το σκύλο της μας είπε επίσης "πραγματικά ήλπιζα, ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα επιτάχυνε το τέλος του πολέμου, ότι θα γινόμασταν όπως η Δυτική Γερμανία, η οποία ήταν στο ΝΑΤΟ ως μέρος της Γερμανίας"».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εντοπίστηκαν ναρκωτικά στην κατοχή κρατούμενου - Φαίνεται να αποδίδουν τα μέτρα του Τμήματος Φυλακών

• Καιρός: Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό - Βροχές από τις πρωινές ώρες την Παρασκευή – Μέχρι και χιονόνερο στο Τρόοδος το Σάββατο

• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό

• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu

• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του

• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη



Δημοσκόπηση ALPHA: Αρνητική η εικόνα για ΠτΔ – Το «δυνατό» και «αδύνατο» του σημείο – Δεν γνωρίζουν καν τους πλείστους υπουργούς οι πολίτες

Δημοσκόπηση ALPHA: Αρνητική η εικόνα για ΠτΔ – Το «δυνατό» και «αδύνατο» του σημείο – Δεν γνωρίζουν καν τους πλείστους υπουργούς οι πολίτες

Δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top