ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν χορηγήσαμε ποτέ κεταμίνη», κατέθεσε ο γιατρός του Παίδων που έκανε την ανάνηψη στη Τζωρτζίνα

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν χορηγήσαμε ποτέ κεταμίνη», κατέθεσε ο γιατρός του Παίδων που έκανε την ανάνηψη στη Τζωρτζίνα

Την κατάσταση της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη όταν είχε υποστεί την ανακοπή που την οδήγησε στο θάνατο περιέγραψε με την κατάθεσή του σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο παιδίατρος – εντατικολόγος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Κωνσταντίνος Τζιούβας. Πρόκειται για τον γιατρό που ηγήθηκε της προσπάθειας ανάνηψης του κοριτσιού, χωρίς όμως να καταφέρει να την κρατήσει στη ζωή αλλά και για τον άνθρωπο που άνοιξε τη πόρτα του θαλάμου νοσηλείας του παιδιού για να ανακοινώσει στην κατηγορούμενη σήμερα μητέρα του που περίμενε απέξω ότι η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου αμέσως μετά το θάνατο της κόρης της, τη κεταμίνη την ουσία δηλαδή με την οποία κατά την κατηγορία η 34χρονη σκότωσε την κόρη της εντός του νοσοκομείου, αλλά και για το σύνολο των φαρμάκων που χορηγήθηκαν στο παιδί.

«Δεν χορηγήσαμε ποτέ κεταμίνη στη Τζωρτζίνα, δεν είχαμε κανένα λόγο, δεν έχω καταλήξει γιατί το παιδί υπέστη ανακοπή» είπε ο κ. Τζιούβας και απαντώντας σε ερώτηση για τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου αμέσως μετά την ενημέρωση που της έκανε για την κατάληξη της κόρης της, είπε: «Ενημέρωσα τη μητέρα ότι η Τζωρτζίνα δεν τα κατάφερε, ότι δεν δυστυχώς δεν μπορέσαμε να την κρατήσουμε στη ζωή. Εκείνη με ρώτησε αν λειτουργούσε ο απινιδωτής και αυτή η ερώτηση, που ήταν μια τεχνική ερώτηση, μου έκανε εντύπωση. Από την εμπειρία μου ξέρω και έχω δει ότι οι γονείς μετά από μια τέτοια ανακοίνωση είτε κλαίνε και καταρρέουν είτε γίνονται επιθετικοί με τους γιατρούς».

Όπως κατέθεσε ο κ. Τζιούβας ο ίδιος είχε δει το κοριτσάκι στις 29 Ιανουαρίου του ‘22 λίγο πριν εκείνο φύγει από τη ζωή όταν ενημερώθηκε από το προσωπικό της παιδιατρικής του «Αγλαΐα Κυριακού» να πάει στο δωμάτιό του άμεσα επειδή είχε υποστεί ανακοπή. Καταθέτοντας για τις ώρες εκείνες ο μάρτυρας είπε σήμερα στην κατάθεσή του στο δικαστήριο: «Βρισκόμασταν στην ΜΕΘ και λάβαμε κλήση επείγουσα για ανακοπή ενός παιδιού. Βρισκόμασταν στο θάλαμο του παιδιού σε 2 λεπτά. Εκεί οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ και μετά αναλάβαμε εμείς. Διασωληνώσαμε το παιδί σε δέκα λεπτά και του χορηγούσαμε αδρεναλίνη και παράλληλα κάναμε μαλάξεις και αμπου».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε στη μητέρα του κοριτσιού για την κατάληξη της Τζωρτζίνας περίπου 20 λεπτά μετά τη προσπάθεια ανάνηψής της. «Βγήκα και ενημέρωσα τη μητέρα ότι το παιδί πιθανότητα δεν θα τα καταφέρει. Μας ζήτησε να συνεχίσουμε τη προσπάθεια και μου είπε ότι στη προηγούμενη ανακοπή στη Πάτρα η ανάνηψη είχε κρατήσει 55 λεπτά. Εκείνη την ώρα έμαθα και το ιστορικό της οικογένειας ότι είχα χάσει και τα άλλα δυο παιδιά της, οπότε αποφασίσαμε να παρατείνουμε την ανάνηψη για να κρατήσουμε αυτό το παιδί στη ζωή. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε», ανέφερε ο κ. Τιούβας και λίγο αργότερα σημείωσε πως μετά την κατάληξη του παιδιού η μητέρα βρέθηκε στο γραφείο των γιατρών για περαιτέρω ενημέρωση. «Ήταν ήρεμη σχετικά, φαινόταν όμως ότι μέσα της κάτι έβραζε. Μας ευχαρίστησε για την προσπάθεια και μάλιστα της είπα «τι μας ευχαριστείς δεν τα καταφέραμε». Το άλλο θέμα που προσπαθήσαμε να συζητήσουμε ήταν αν το παιδί θα πάει για νεκροτομή στην Αθήνα ή στην Πάτρα. Περίεργο μου φάνηκε αλλά σκέφτηκε ότι είχε γίνει νεκροτομή και άλλου παιδιού της στην Πάτρα», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Δεν σας ρώτησε «μα γιατί πέθανε αφού είχε βηματοδότη έγιναν όλα»;

Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι.

Πρόεδρος: Το μόνιτορ κορεσμού τι είναι;

Μάρτυρας: Μετράει παλμούς και οξυγόνο.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσο κορεσμό και σφίξεις έδειχνε;

Μάρτυρας: Ήταν πολύ χαμηλά και τα δυο.

Πρόεδρος: Το παιδί το ακούσατε;

Μάρτυρας: Ελέγξαμε μια λειτουργία του στελέχους του εγκεφάλου. Άκουσα αμυδρούς χτύπους μηχανικούς θα τους έλεγα. Δεν ήταν συστολή. Οι σφίξεις ήταν κάπου εκεί 35 με 32.

Πρόεδρος: Η αδρεναλίνη τι φάρμακο είναι;

Μάρτυρας: Είναι ορμόνη. Την χρησιμοποιούμε για πολλά αλλά κυρίως για να βοηθήσουμε την καρδιά. Δρα σε κάποια κύτταρα της καρδιάς και την εκβιάζει -να το πω έτσι - για να αρχίσει να αντιδρά. Προσπαθούμε με φάρμακα και μαλάξεις να αποκαταστήσουμε την λειτουργία που θα έκανε ένας άνθρωπος για να ξαναπατήσουμε τη μίζα να πάρει μπρος η καρδιά.

Πρόεδρος: Μας είπε η κ. Θετοκάτου (σ.σ. η γιατρός που διασωλήνωσε το παιδί) ότι το βαλιτσάκι της ανάνηψης έχει μέσα 4 δόσεις αδρεναλίνης έτοιμες προς χορήγηση. Είναι έτσι;

Μάρτυρας: Ναι γιατί πρέπει να χορηγηθούν όσο πιο γρήγορα. Στη Τζωρτζίνα έφτανε για 4 δόσεις. Γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά ίδιο βάρος.

Πρόεδρος: Χορηγήθηκε και άλλη αδρεναλίνη;

Μάρτυρας: Ναι και άλλη εκτός από αυτή που είναι στο βαλιτσάκι. Και αυτή η επιπλέον αδρεναλίνη είναι μέσα στο βαλιτσάκι. Αυτό το βαλιτσάκι έχει πολλά φιαλίδια διαφορετικά.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η εικόνα της ασθενούς όταν μπήκατε στο δωμάτιο;

Μάρτυρας: Ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι, χαλαρή χωρίς καμία αντίδραση ούτε στα επώδυνα, είχε κυανά στα χείλη, δεν είχε καμία αντίδραση.

Πρόεδρος: Η διασωλήνωση από ποιον έγινε;

Μάρτυρας: Από την κ. Θεοτοκάτου είχαμε δώσει την τρίτη δόση αδρεναλίνης. Σηκώνεις τη γλώσσα και κοιτάς αν φαίνεται η είσοδος της τραχείας. Η κ. Θεοτακάτου είδε εκκρίσεις, κάναμε αναρρόφηση προσπάθησε ξανά να διασωληνώσει. Το μόνο φάρμακο που χρησιμοποιήσαμε εκείνη την στιγμή είναι το ρουκορόνιο που προκαλεί μυοχάλαση. Αυτό είναι δεν είναι για καταστολή. Με το ρουκορόνιο το άτομο είναι ξύπνιο και δεν μπορεί να κουνηθεί.

Πρόεδρος: Αυτές οι εκκρίσεις πως μπορεί να προκαλούνται;

Μάρτυρας: Από πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι βρογχικές εκκρίσεις επειδή το παιδί είναι ξαπλωμένο. Μπορεί να είναι γαστρικές εκκρίσεις και σάλια, δεν είναι σπάνιο να το δεις

Πρόεδρος: Τι είναι η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Φάρμακο που χορηγείτε για να προκαλέσει καταστολή. Είναι συχνό στις ΜΕΘ τα παιδιά θα το πάρουν για να κοιμηθούν και να μην αισθάνονται πόνο. Υπάρχουν πρωτόκολλα που χρησιμοποιείς την κεταμίνη για γρήγορη διασωλήνωση. Εμείς στα πρωτόκολλα που έχουμε στο νοσοκομείο δεν την χρησιμοποιούμε γιατί κάνει βρόγχοδιαστολή και αύξηση των βρογχικών εκκρίσεων. Το χρησιμοποιούμε μόνο όταν πρέπει να διασωληνώσουμε για αναπνευστικά προβλήματα με πιο συχνό το άσθμα.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τι είναι κεταμίνη;

Μάρτυρας: Είναι φάρμακο για καταστολή και αναλγησία. Είναι συχνό στις ΜΕΘ. Όταν νοσηλεύονται στην εντατική συνήθως παιδιά θα πάρουν κεταμίνη για να μην αισθάνονται πόνο. Υπάρχουν πρωτόκολλα που την χρησιμοποιήσεις για διασωλήνωση, εμείς στο «Αγλαΐα Κυριακού» δεν την χρησιμοποιούμε συνήθως.

Πρόεδρος: Στην Τζωρτζίνα χορηγήθηκε κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν είχαμε κανένα λόγο, ποτέ. Δώσαμε δύο φορές ροκουρόνιο.

Πρόεδρος: Το φιαλίδιο της αδρεναλίνης και της κεταμίνης μοιάζουν;

Μάρτυρας: Κάποιες φορές μοιάζουν κάποιες όχι. Εξαρτάται από ποια εταιρεία είναι.

Πρόεδρος: Αυτά τα φιαλίδια που είχατε εκείνη την ημέρα, μοιάζουν;

Μάρτυρας: Ναι αλλά έχουν μεγάλες διαφορές για εμάς που το χρησιμοποιούμε. Γράφουν αδρεναλίνη. Έχει κόκκινη γραμμή πάνω. Τα φιαλίδια της κεταμίνης αλλάζουν συνέχεια. Το ροκουρόνιο δεν χρειάζεται διάλυση. Συνήθως το χορηγούμε αδιάλυτο.

Πρόεδρος: Είχατε κεταμίνη μέσα στο βαλιτσάκι της ανάνηψης;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Μοιάζει το φιαλίδιο της αδρεναλίνης με την κεταμίνη;

Πρόεδρος: Σε κάποια από τις καταθέσεις σας λέτε ότι η κατηγορούμενη ήταν στρεσαρισμένη. Δηλαδή;

Μάρτυρας: Αυτή την αίσθηση είχα, ήταν πολύ ευγενική, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω.

Πρόεδρος: Αν δώσουμε υπερβολική δόση κεταμίνη σε ένα παιδί τι μπορεί αν προκληθεί;

Μάρτυρας: Θα κάνει ταχυκαρδία, μυδρίαση, παραλήρημα, βρογχικές εκκρίσεις και αναλγησία. Στην ανάνηψη όμως δεν θα κάνει τίποτα.

Πρόεδρος: Γιατί στην ανάνηψη γιατί δεν θα κάνει τίποτα;

Μάρτυρας: Για να δουλέψει ένα φάρμακο πρέπει να είσαι εν ζωή ο ασθενής αλλιώς δεν δουλεύει.

Πρόεδρος: Υποξία θα κάνει;

Μάρτυρας: Ναι μπορεί να κάνει σιγά – σιγά αλλά θέλει μεγάλες δόσεις.

Πρόεδρος: Η μητέρα δεν σας ρώτησε από τι πέθανε το παιδί;

Μάρτυρας: Όχι δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι τα ναρκωτικά φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενή χρεώνονται σε αυτόν. «Εδώ δεν καταγράφηκε κανένα φάρμακο γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα τέτοιο φάρμακο» τόνισε ο κ. Τζιούβας ο οποίος στην συνέχεια κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της Ρούλας Πισπρίγκου, Αλέξη Κούγια.

Κούγιας: Έχετε καταλήξει τι προκάλεσε την ανακοπή;

Μάρτυρας: Όχι.

Κούγιας: Βρέθηκε στο παιδί κεταμίνη. Έχω μια πληροφορία ότι όταν παίρνεις αίμα από τν καρδιά για την τοξικολογική, όπως έγινε στη Τζωρτζίνα, η ποσότητα της τιμής των ουσιών τριπλασιάζεται ….

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Όμως από την εμπειρία μου θα σας πω ότι η συγκέντρωση στο αίμα όταν αυτό κυκλοφορεί είναι παντού ίδια.

Κούγιας: Εσείς καταθέσατε ότι χορηγήσατε μόνο ρουκουρόνιο, βρέθηκαν όμως και άλλες ουσίες (τις απαριθμεί) και πολλά άλλα αναισθητικά φάρμακα. Πως το εξηγείτε;

Μάρτυρας: Κάποια από αυτά τα φάρμακα τα έπαιρνε προφανώς για τους σπασμούς, κάποια είναι τοπικά αναισθητικά, η κεταμίνη είναι για καταστολή δεν ξέρω πως βρέθηκαν. Δεν χορηγήσαμε εμείς αυτά τα φάρμακα στο παιδί, εμείς χορηγήσαμε αδρεναλίνη και ρουκορόνιο.

Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top