ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλοι «τρέχουν» στις παραλίες εκτός από τους… ναυαγοσώστες - Προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον

Όλοι «τρέχουν» στις παραλίες εκτός από τους… ναυαγοσώστες - Προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο κόσμος ξεκίνησε να «τρέχει» στις παραλίες για να δροσιστεί και να απολαύσει την εποχή με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Λόγω αυτού, αυξημένη είναι η ζήτηση για ναυαγοσώστες στις παραλίες του νησιού μας, με αρκετές θέσεις να είναι ανοικτές για τριμηνιαία εργασία. Ωστόσο, αν και προκηρύσσονται αρκετές θέσεις, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άτομα για να εργαστούν ως ναυαγοσώστες.

Πρόβλημα με την στελέχωση των ναυαγοσωστικών πύργων

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυς Παλλήκαρος ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την στελέχωση των ναυαγοσωστικών μονάδων και την έλλειψης προσωπικού.

«Το καλοκαίρι προκηρύσσονται θέσεις για τριμηνιαία εργασία και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ο κόσμος δεν πάει να εργαστεί ως ναυαγοσώστης διότι δεν είναι full time δουλειά, ζητούν ναυαγοσώστες για τρεις μήνες αλλά ποιος θα πάει για τρεις μήνες δουλειά αν ξέρει ότι μετά θα τον απολύσουν;», επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ο κ. Παλλήκαρος, βασίζονται κυρίως σε φοιτητές, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι αρκετοί.

«Έχουν προκηρυχθεί πολύ περισσότερες θέσεις από ότι χρειάζονται οι πύργοι. Για παράδειγμα η Πάφος, που πριν δύο χρόνια θα ενέκρινε 40 ναυαγοσώστες, τώρα θέλει 100. Στην Πάφο επίσης έχουμε 3 παραλίες ανοικτές τον χειμώνα και χρειαζόμαστε καμιά δεκαριά ναυαγοσώστες για να στελεχωθούν, οπότε το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αυξήσει τους μόνιμους. Να προκηρυχθούν εξάμηνες, οκτάμηνες και δωδεκάμηνες θέσεις. Ειδικά θέλουμε μόνιμους ναυαγοσώστες που είναι ο πυρήνας της ναυαγοσωστικής», σημείωσε.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παλλήκαρος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη πριν δύο βδομάδες.

«Πριν δύο βδομάδες η ώρα 7:30 το πρωί στη Λεμεσό σώσαμε άνθρωπο από καρδιακή ανακοπή. Αν πάθαινε καρδιακή προσβολή σε παραλία της Πάφου, που στελεχώνουν τους πύργους στις 10 το πρωί, δεν θα ζούσε σήμερα. Πόσο μπορούμε να κοστολογήσουμε μια ζωή;», είπε.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το επάγγελμα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παλλήκαρος αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες, όπως τα μίνιμουμ προσόντα που χρειάζονται.

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να ελέγχουν το τέταρτο δίπλωμα για να δουλεύουν αλλά οι επαρχιακές λένε να προλαμβάνονται από το τρίτο μετάλλιο να πιάνουν δουλειά», εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Παλλήκαρος υπογράμμισε το ζήτημα που προκύπτει με την ανανέωση των ναυαγοσωστικών πύργων.

«Με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή πριν δύο χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια αντικατάστασης των πύργων. Έχουν γίνει αρκετοί πύργοι παγκύπρια αλλά χρειάζεται ανανέωση και άλλων, το πρόγραμμα από τότε θα πρέπει να συνεχιστεί αλλά δεν βλέπουμε να συνεχίζεται», επεσήμανε.

Ανοικτό παραμένει ακόμα ένα πρόβλημα, το οποίο αφορά τον μηχανικό εξοπλισμό των ναυαγοσωστών.

«Χρειαζόμαστε μηχανικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα jet ski. Ο ναυαγοσώστης είναι αναγκαίο να έχει μηχανικό διασωστικό. Δεχόμαστε βοήθεια από ιδιοκτήτες και μέλη των θαλάσσιων αθλημάτων (water sports) αλλά δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από αυτούς», ανέφερε.

Πως μπορείς να εκπαιδευτείς για να γίνεις ναυαγοσώστης

Ερωτηθείς αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, ο κ. Παλλήκαρος σημείωσε ότι εκπαιδεύονται περίπου 1500 άτομα ετήσια αλλά δεν είναι όλοι για σκοπούς εργασίας.

«Εκπαιδεύεται η μαμά που θέλει να προστατεύσει την οικογένεια της, παιδιά 9-11 ετών για τους κανόνες ασφαλείας κτλ. Εκπαιδεύουμε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, που δεν είναι όλοι για σκοπούς εργασίας», εξήγησε.

Πάντως η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε όσους επιλέγουν ν’ ασχοληθούν με το επάγγελμα του ναυαγοσώστη.

Όπως αναφέρεται, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για πληρέστερη κατάρτιση, προσφέροντας τα αναγκαία για τις αυξανόμενες ανάγκες του επαγγέλματος.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα διπλώματα και τα μετάλλια που προσφέρει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής.

Σημειώνεται ότι οι ναυαγοσώστες εξετάζονται και σε κολύμπι και πρώτες βοήθειες από επιτροπή που αποτελούν εκπρόσωποι των Επαρχιακών Διοικήσεων και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top