ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη μέρα για τη Δικαιοσύνη – Τι αλλάζει από σήμερα – Πώς σχολιάζει το γεγονός στο «Τ» η Υπ. Δικαιοσύνης

Μεγάλη μέρα για τη Δικαιοσύνη – Τι αλλάζει από σήμερα – Πώς σχολιάζει το γεγονός στο «Τ» η Υπ. Δικαιοσύνης

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα (1/7) η πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοδοσία.

Μετά τη ψήφιση δέσμης νομοθετημάτων από τη Βουλή το 2022, ως αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και ιδιαίτερα επίμοχθης προσπάθειας που άρχισε το 2016 με πρωτοβουλία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και μετά από μικρή παράταση έξι μηνών, από σήμερα ουσιαστικά δημιουργούνται νέα Δικαστήρια.

Διαχωρισμός Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η πρώτη μεγάλη τομή στο σύστημα Δικαιοσύνης που υλοποιείται από σήμερα είναι ο διαχωρισμός του υφιστάμενου Ανώτατου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο. Τα δυο αυτά ανώτατα δικαστικά όργανα, θα αποφασίζουν σε τρίτο και τελευταίο βαθμό και θα εκδικάζουν υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας ή συνοχής του δικαίου επί συγκρουόμενων αντιφατικών αποφάσεων.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα απαρτίζεται από 9 Δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο από 7 Δικαστές. Τα μέλη τους θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προηγουμένως θα συμβουλεύεται το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο ως προς την καταλληλότητα των υποψηφίων για διορισμό προσώπων.

Σημειώνεται πως, το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Αξίζει να αναφερθεί πως, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία:
Πρώτον, να εκδικάζει, κατόπιν παραπομπής από το Εφετείο, εφέσεις κατά αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου σε θέματα δημόσιου δικαίου μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας,
Δεύτερον, να αποφασίζει επί αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε των διαδίκων μετά από διαδικασία αναθεωρητικής έφεσης για νομικά θέματα που προκύπτουν από την απόφαση επί της έφεσης και σχετίζονται είτε με αλλαγή πάγιας νομολογίας είτε με την ανάγκη ορθής εφαρμογής ή ερμηνείας ουσιαστικής διάταξης νόμου είτε με μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας και
Τρίτον, να αποφασίζει επί συγκρουόμενων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου εκδιδομένων στο πλαίσιο της αναθεωρητικής του δικαιοδοσίας για σκοπούς συνοχής του δικαίου.

Από πλευράς του, το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία:
Πρώτον, να εκδικάζει κατόπιν παραπομπής από το Εφετείο εφέσεις κατά αποφάσεων Δικαστηρίου, που ασκεί πολιτική ή ποινική δικαιοδοσία, περιλαμβανομένων των δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας, επί θεμάτων μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας,
Δεύτερον, να αποφασίζει επί αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε των διαδίκων μετά από διαδικασία πολιτικής ή ποινικής έφεσης για νομικά θέματα που προκύπτουν από την απόφαση και σχετίζονται είτε με αλλαγή πάγιας νομολογίας είτε με την ανάγκη ορθής εφαρμογής ή ερμηνείας ουσιαστικής διάταξης νόμου είτε με μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας,
Τρίτον, να αποφασίζει επί συγκρουόμενων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου στην πολιτική του δικαιοδοσία για σκοπούς συνοχής του δικαίου και
Τέταρτον, να αποφασίζει την επανεκδίκαση από το Εφετείο ποινικής υπόθεσης επί της οποίας εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση υπό το φως νέων στοιχείων ή γεγονότων που ενδεχoμένως να ανατρέπουν εν όλω ή εν μέρει την απόφαση.

Ο ρόλος και η σημασία του Εφετείου

Η δεύτερη μεγάλη τομή που επιτυγχάνεται μέσω της μεταρρύθμισης, είναι η εγκαθίδρυση νέου δικαστικού οργάνου, του Εφετείου, ως Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, και θα δικάζει σε Τμήματα Πολιτικής, Ποινικής και Αναθεωρητικής Δικαιοδοσίας.

Με βάση τις νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί, το Εφετείο θα υπάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει όλες τις εφέσεις κατά αποφάσεων οποιουδήποτε δικαστηρίου, εκτός των αποφάσεων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εκτός των εφέσεων που θα παραπέμπονται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο στο πλαίσιο της ανώτατης δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας τους.

Το Εφετείο θα αποτελείται από δεκαέξι δικαστές, οι οποίοι θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, και θα λειτουργεί σε Τμήματα, όπως αυτά θα καθοριστούν σε διαδικαστικούς κανονισμούς.

Επισημαίνεται ότι, Δικαστής του Εφετείου θα διορίζεται πρόσωπο που είναι δικηγόρος με δωδεκαετή τουλάχιστον άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, υψηλού ηθικού επιπέδου.

Η συνέχεια τον Σεπτέμβριο

Πάντως, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης δεν ολοκληρώνεται πλήρως σήμερα, αφού τον Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσουν το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, τα οποία θα αναλάβουν την εκδίκαση, με ταχείες διαδικασίες, εμπορικών διαφορών μεγάλου ύψους επίδικης διαφοράς (άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ) και όλων των ναυτικών υποθέσεων.

Σημειώνεται πως, η δημιουργία των εν λόγω Δικαστηρίων, πέραν της επίδρασης στη μείωση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης, αναμένεται, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας, να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι νέες συνθέσεις των Δικαστηρίων

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, από σήμερα αναλαμβάνουν καθήκοντα οι Δικαστές τόσο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου όσο και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι διορίστηκαν από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου διορίστηκε ο Αντώνης Ρ. Λιάτσος (μέχρι χθες Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου) και Δικαστές οι Τεύκρος Θ. Οικονόμου, Τάσια Ψαρά-Μιλτιάδου, Δώρα Σωκράτους, Νικόλας Σάντης, Στάλω Χατζηγιάννη (μέχρι χθες Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου), Τερέζα Καρακάννα, Ηλίας Γεωργίου και Μαρίκα Παπαθωμά.

Εξάλλου, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου από σήμερα θα είναι η Κατερίνα Σταματίου, ενώ Δικαστές διορίστηκαν οι Γιασεμής Ν. Γιασεμή, Χάρης Μαλαχτός, Λένα Δημητριάδου-Ανδρέου, Ιωάννης Ιωαννίδης, Έλενα Εφραίμ και Άγγελος Δαυίδ.

Η διαβεβαίωση των νέων Δικαστών ενώπιον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε στις 20 Ιανουαρίου.

Το Εφετείο

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του Εφετείου, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει τους εξής Εφέτες:

1. Αγνή Ευσταθίου – Νικολετοπούλου, Δικαστής Διοικητικού Δικαστηρίου
2. Αλέξανδρος Α. Παναγιώτου, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
3. Αντώνης Κονής, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
4. Γιώργος Σεραφείμ, Δικαστής Διοικητικού Δικαστηρίου
5. Δημήτρης Ι. Κίτσιος, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
6. Δημήτρης Λυσάνδρου, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας
7. Ιφιγένεια Στυλιανίδου, Δικηγόρος
8. Μαρίνα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
9. Μιράντα Τουμαζή, Πρόεδρος Οικογενειακού Δικαστηρίου
10. Μιχάλης Αμπίζας, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
11. Μιχάλης Γ. Πικής, Δικηγόρος
12. Παναγιώτα Κυριακίδου – Ζησίμου, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
13. Ρέα Λιμνατίτου, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
14. Σταύρος Σταύρου, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
15. Στέλλα Χριστοδουλίδου-Μέσσιου, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου
16. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου

Υπουργός Δικαιοσύνης στο «Τ»: «Επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πολιτών η μεταρρύθμιση»

Σε δήλωσή της στο ThemaOnline με αφορμή την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, εκφράζει την μεγάλη της ικανοποίηση «που βλέπω πως βρισκόμαστε μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης».

«Όπως έχω πει πολλές φορές το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ήταν ο φορέας και ο διαμεσολαβητής αυτής της προσπάθειας, ήταν σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους και πήρε για ψήφιση τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι πάρα πολύ σημαντική διότι επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πολιτών».

«Το έχουμε πει πολλές φορές πως δεν είναι δυνατόν να αναμένει κάποιος αρκετά χρόνια μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση του στα Δικαστήρια. Η καθυστέρηση έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική και την οικονομική ζωή του τόπου και ελπίζουμε πως με την υλοποίηση της Μεταρρύθμισης τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα», τόνισε η κ. Προκοπίου υποδεικνύοντας ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο όγκο παλαιότερων υποθέσεων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους γρηγορότερης εκδίκασης, τόσο μέσω της δημιουργίας νέων δικαστηρίων όπως το Εμποροδικείο και το Ναυτοδικείο που θα λειτουργήσουν από το φθινόπωρο όσο και μέσω της τεχνολογίας με την εφαρμογή του I–justice και αργότερα του e – justice».

«Πιστεύω πως και ο διαχωρισμός του Ανώτατου Δικαστηρίου σε Ανώτατο και Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς και η δημιουργία του Εφετείου θα σπρώξουν σημαντικά προς τον στόχο της γρηγορότερης εκδίκασης υποθέσεων», υπογράμμισε η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «παράλληλα επεξεργαζόμαστε και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποφευχθεί η συσσώρευση όγκου υποθέσεων που μπορούν να επιλυθούν εκτός δικαστηρίων, όπως είναι η διαιτησία και η διαμεσολάβηση».

«Το Υπουργείο θα παρακολουθεί την εφαρμογή της υλοποίησης της μεταρρύθμισης και εύχομαι πως όλα θα κυλήσουν ομαλά προς όφελος των πολιτών και της Δημόσιας ζωής», τόνισε περαιτέρω η κ. Προκοπίου υπογραμμίζοντας καταληκτικά πως «υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται από το Δικαστικό σώμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, τη Νομική Υπηρεσία και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Ελπίζω πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την υλοποίηση και αυτών».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top