ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ/κ Τύπος: «Στα €14,6 εκ. το εμπόριο μέσω της Περσινής Γραμμής το 2022»

Τ/κ Τύπος: «Στα €14,6 εκ. το εμπόριο μέσω της Περσινής Γραμμής το 2022»

Για ρεκόρ στην αξία του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής για το 2022, γράφουν τ/κ εφημερίδες σήμερα, επικαλούμενες την έκθεση της Κομισιόν χθες για την εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, καθώς το ποσό ξεπέρασε τα 14,6 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως γράφουν τα δημοσιεύματα, το 2021 το ποσό αυτό ήταν στα 6,3 εκ ευρώ και στην έκθεση σημειώνεται ότι υπήρξε «σημαντική αύξηση» στο εμπόριο και τις διελεύσεις μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, άλλων πολιτών της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών έφτασαν περίπου τα 6 εκατομμύρια ενώ ο αριθμός αυτός το 2021 ήταν 2,3 εκατομμύρια. Αναφέρεται επίσης ότι αυτή η αύξηση δείχνει ότι η ζωή έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά την πανδημία Covid-19.

Στην ετήσια έκθεση για την υλοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα το 2022, σημειώθηκε ότι η ΕΕ διέθεσε 33,4 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση.

Για το πρόγραμμα υποτροφιών, που συνεχίζεται από το 2007 και ωφελήθηκαν περισσότεροι από 2.000 φοιτητές, δόθηκαν περίπου 5 εκ ευρώ το 2022 και επωφελήθηκαν περίπου 300 ακόμη φοιτητές.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που αναστήλωσε ή προστάτευσε περισσότερα από 120 πολιτιστικά μνημεία, χρηματοδοτήθηκε το 2022 με 2,6 εκ ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει το έργο της για να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων. Ως αποτέλεσμα των εργασιών, αναφέρεται, οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί τυριού που πληρούν τις προϋποθέσεις, πήραν το πιστοποιητικό ΠΟΠ για το ‘χαλλούμι/ hellim’ και μπορούν να το εξάγουν μέσω της Πράσινης Γραμμής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα είναι και επίσημα νεκρός. Ο Νασράλα ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην κεφαλή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο το 1992, εξουδετερώθηκε από ακόμη μία απόλυτα στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών μαχητικών στα νότια προάστια της Βηρυτού έχοντας πάντως καταφέρει να γιγαντώσει σε κάθε επίπεδο τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top