ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθολικό «όχι» επαρχίας Λάρνακας στην μετακίνηση του ασφαλτικού στη Κόσιη

Καθολικό «όχι» επαρχίας Λάρνακας στην μετακίνηση του ασφαλτικού στη Κόσιη

Την αντίθεσή της στην μετακίνηση του εργοστασίου ασφαλτικού από το Δάλι στην Κόσιη, αποφάσισε σήμερα η επαρχία Λάρνακας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αραδίππου, στην παρουσία των Δημάρχων Αραδίππου, Λάρνακας, Αθηένου, Λευκάρων, Δρομολαξιάς – Μενεού, του Κοινοτάρχη Ψευδά, εκπροσώπου της Κοινότητας Λυμπιών και Βουλευτών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί το θέμα των ασφαλτικών και όλη την οχληρία που έχει η επαρχία Λάρνακας. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε οι Δήμαρχοι και Βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου και είπαμε ένα βροντερό «Όχι», ενώ είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε με την κυβέρνηση και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα αντιπαράθεσης των αναπτύξεων κατηγορίας Α».

Πρόσθεσε ότι «το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι το ασφαλτικό το οποίο συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια και πρέπει να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι για να βρούμε λύσεις όχι προσωρινές αλλά μακροχρόνιες. Σήμερα όλοι μαζί είμαστε σαν επαρχία μια φωνή και θα συνεχίσουμε, ενωμένοι για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία μας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας επανέλαβε ότι «η πόλη και η επαρχία δεν μπορεί να είναι η εύκολη λύση για οποιαδήποτε οχληρή εργασία ή βαριά βιομηχανία και δυστυχώς για δεκαετίες τώρα η επαρχία μας είναι η εύκολη λύση».

«Έφυγαν οι δεξαμενές υγραερίου και υγρών καυσίμων και πήγαν σε άλλη περιοχή της επαρχίας Λάρνακας, έπρεπε να γίνει ο ΟΕΔΑ, έχει επιλεγεί πάλι η επαρχία Λάρνακας και η περιοχή Κόσιης και τώρα πρέπει να γίνουν ασφαλτικά με την εύκολη λύση να είναι η Κόσιη και η περιοχή Βασιλικού», είπε.

Αυτή η προσπάθεια συνέχισε «δεν αφορά μόνο τους κάτοικους της Αραδίππου ή των χωριών της περιοχής Βασιλικού, αντιθέτως, επειδή είναι μια προσπάθεια που αφορά όλους μας».

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε το μήνυμα ότι ως Λάρνακα, πήραμε και δώσαμε ό,τι μας αναλογεί σε αυτές τις βιομηχανίες που πρέπει να υπάρχουν» είπε και σημείωσε πως «είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε χωρίς βαριές βιομηχανίας και άσφαλτο, αλλά θεωρώ ότι η Λάρνακα έδωσε αυτά που της αναλογούσε και με το παραπάνω».

Σε καμία περίπτωση σημείωσε ο Δήμαρχος «δεν είναι διαμάχη μεταξύ επαρχιών, είναι ευθύνη του κράτους ακριβώς, ισόνομα και επιστημονικά σχεδιασμένα να βρει τις λύσεις και να μην καταφεύγουμε στην εύκολη λύση που είναι η επαρχία Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι «είναι αυτό που λέμε ότι πολλές φορές ακούμε ότι δεν είναι βλαβερά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η ερώτηση που κάνουμε εμείς, χωρίς να είμαστε ειδικοί είναι, αν είναι έτσι γιατί υπάρχει ανάγκη να φύγουν από εκεί που είναι, χωρίς σε καμία περίπτωση, να μην υιοθετούμε τις ανησυχίες των κατοίκων του Δαλιού που είναι εύλογες, αφού βρίσκεται σε κατοικημένες περιοχές».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «στην επαρχία Λάρνακας έχουμε τα σκουπίδια σχεδόν από όλη την Κύπρο, από Λευκωσία, από ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου». «Δεν γίνεται και αυτή η οχληρή βιομηχανία να έρθει πάλι στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται, είναι φυσικός πνεύμονας της επαρχίας μας, υπάρχουν σχολεία, στρατόπεδα, είναι μια δίοδος της επαρχίας σε οικιστικές περιοχές» είπε και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται να καταδικάσουμε επ’ άπειρο την περιοχή με αυτού του είδους χρήσης. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να δώσουμε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς είπε πως «σύσσωμη όλη η επαρχία στηρίζει τις θέσεις που αναφέρθηκαν από τους Δημάρχους Λάρνακας και Αραδίππου. Δεν δεχόμαστε τη μετακίνηση του ασφαλτικού από εκεί που είναι» είπε και πρόσθεσε πως «αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και σεβόμαστε την περιοχή αλλά η μετακίνηση να μην γίνει σε περιοχή που θα επηρεάσει όλη την επαρχία Λάρνακας και τις γύρω Κοινότητες».

Εξάλλου ο Βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι «το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και παλαιότερα όταν η πρόθεση ήταν η μετακίνηση στο Βασιλικό και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για χωροθέτηση αυτών των αναπτύξεων». «Η περιοχή ειδικά στη Κόσιη είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, αφού βρίσκονται εκεί τα σκουπίδια της μισής Κύπρου Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου», ανέφερε.

Ανέφερε ακόμα ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος «προκειμένου να επανέλθει το θέμα στη Βουλή για να δούμε τι πρέπει να γίνει για να χωροθετηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις». «Είμαστε εναντίον στην μετακίνηση του ασφαλτικού στη περιοχή Κόσιης» σημείωσε.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε πως «οι ανησυχίες των κατοίκων και των τοπικών αρχών είναι εύλογες και απολύτως δικαιολογημένες και πρέπει να ανησυχήσουν την εκτελεστική εξουσία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μιλούμε για ποιότητα ζωής και τη διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων» είπε.

Αυτό που πρέπει να γίνει τη δεδομένη στιγμή, συνέχισε «είναι συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας με τις τοπικές αρχές, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένας μόνιμος πολεοδομικός σχεδιασμός για τέτοιου είδους αναπτύξεις και εργοστάσια, και συνάμα να συνδυαστούν με τις όποιες έξυπνες λύσεις για μείωση του περιβαλλοντικού κόστους και δη στους κατοίκους».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε πως «η διαχρονική έλλειψη στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού γι’ αυτές τις αναπτύξεις δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό θυματοποιώντας πάντοτε τη Λάρνακα. Η Λάρνακα φιλοξενεί την Ενεργειακή Περιοχή Βασιλικού και για πολλές δεκαετίες τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, οπότε είναι μια επαρχία ήδη βεβαρημένη, αφού στη Κόσιη υπάρχουν και τα απόβλητα».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να φορτώνεις σε μια περιοχή συνεχώς καινούργιες οχληρές βιομηχανίες ή μονάδες οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον ή την κρατούν καθηλωμένη όσον αφορά στην ανάπτυξη. Εχουμε την άποψη ότι θα πρέπει η εκτελεστική εξουσία και η κυβέρνηση να κάνουν ένα σχεδιασμό, όχι μεταθέτοντας τα προβλήματα από τη μια επαρχία στην άλλη, ούτε να βάζει τις επαρχίες να τσακώνονται μεταξύ τους» είπε και σημείωσε πως «δεν είναι θέμα μάχης των επαρχιών».

Δεν είναι δουλειά δική μας, ανέφερε χαρακτηριστικά «να υποδείξουμε πού θα πάνε αυτές οι βιομηχανίες, αλλά σίγουρα είναι δουλειά δική μας να υπερασπιστούμε την ανάπτυξη, την πρόοδο και το μέλλον της επαρχίας είτε αυτό αφορά ή αφορά οικογένειες ή το περιβάλλον. Και θα είμαστε όλοι μαζί σύσσωμοι σε αυτό τον αγώνα» είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ζητούν δικαιοσύνη για τον Θανάση – Ετοιμάζουν διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top