Πέρα από την καλή διάθεση και την ανεμελιά, τα Χριστούγεννα είναι επίσης συνώνυμα με το... πολύ φαΐ! Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, αναμένεται να σπάσουν τα θερμιδικά κοντέρ από τη γεμιστή γαλοπούλα, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες!
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά αυτό το αίσθημα δυσφορίας που ακολουθεί ένα λουκούλειο γεύμα. Ενώ εμείς απολαμβάνουμε τόσο πολύ γλυκά και λοιπά εδέσματα, γιατί ο οργανισμός μας αντιδρά τόσο έντονα;
Η Αμερικανική Κοινότητα Χημείας δημιούργησε ένα βίντεο που παρουσιάσει με τρόπο απλό και κατανοητό τι συμβαίνει στο στομάχι μας όταν έχουμε παραφάει.
Όπως εξηγεί ο αφηγητής, το ανθρώπινο στομάχι μπορεί να χωρέσει κατά μέσο όρο ένα με δύο λίτρα φαγητού και υγρών. Όταν τρώμε παραπάνω από την επιτρεπτή αυτή ποσότητα, το στομάχι «ξεχειλώνει» και πιέζει τα όργανα που βρίσκονται κοντά σε αυτό.
Μαζί με το φαγητό, όμως, καταπίνουμε και αέρα κι έτσι του φούσκωμα γίνεται ακόμη πιο έντονο. Η κατανάλωση αναψυκτικών μαζί με το φαγητό επίσης αυξάνει την πρόσληψη περιττού αέρα. Όπως είναι γνωστό, το σώμα μας διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος προκειμένου να απαλλαγεί από τον περιττό αέρα.
Το αίσθημα του κορεσμού δεν είναι μόνο βιολογική αλλά και νευρολογική αντίδραση. Όταν το στομάχι είναι γεμάτο, ο εγκέφαλος αποστέλλει σήματα που μας ειδοποιούν να σταματήσουμε (επιτέλους) να τρώμε. Το λεγόμενο πεπτίδιο YY (ΡΥΥ) είναι μια ορμόνη που ελέγχει την όρεξη και μας ειδοποιεί να βάλουμε κάτω μαχαίρια και πιρούνια όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Βέβαια αυτό συμβαίνει όταν είναι πια πολύ αργά, εξ ου και η δυσάρεστη αίσθηση του βάρους στο στομάχι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις