ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε η συζήτηση για εφαρμογή νομοθεσίας για κυπριακή νοηματική στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρχισε η συζήτηση για εφαρμογή νομοθεσίας για κυπριακή νοηματική στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρχισε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την αναγνώριση της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, η οποία θα συνεχιστεί το 2024, σε νέα συνεδρία της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι το ζήτημα τέθηκε αυτεπάγγελτα έπειτα από εισήγηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, ο οποίος προήδρευε της συνεδρίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο κ. Κουκουμάς προέβη σε ιστορική αναδρομή του ζητήματος, υπενθυμίζοντας την αναγνώριση της κυπριακής νοηματικής γλώσσας με νόμο της Βουλής το 2006 καθώς και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2012 για μέτρα προώθησης της κυπριακής νοηματικής γλώσσας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία σχολών εκμάθησης της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, για εκπαίδευση διερμηνέων και για πρόγραμμα σπουδών.

Ο κ. Κουκουμάς διερωτήθηκε τι ακριβώς εφαρμόζεται στην πράξη, αν παρέχονται διευκολύνσεις σε μαθητές, αν έχει εισαχθεί προαιρετικό μάθημα κυπριακής νοηματικής γλώσσας στα σχολεία και αν λειτουργεί επιστημονική επιτροπή.

Κλείνοντας τη συνεδρία, ο κ. Κουκουμάς υπέδειξε ότι πρέπει να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για να διορθωθούν τα σχέδια υπηρεσίας των ατόμων που θα διδάξουν τη νοηματική γλώσσα. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει με συνεδρία στις αρχές του 2024.

Από την πλευρά της, η Ρίτα Σούπερμαν, Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, μιλώντας στη συνεδρία, είπε ότι το κράτος οφείλει να στηρίζει τη Σχολή Κωφών με διάφορες δράσεις και ήγειρε το ζήτημα της εκπαίδευση των διερμηνέων της κυπριακής νοηματικής γλώσσας στη Δημόσια Υπηρεσία. Ακόμη, διερωτήθηκε αν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την κυπριακή νοηματική γλώσσα και πού σκαλώνει η εφαρμογή του.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η κ. Σούπερμαν σημείωσε ότι υπάρχει θέμα συντονισμού των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία πλαισίου εφαρμογής της νομοθεσίας. «Αυτό είναι περισσότερο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και των φορέων», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να παρακολουθεί το θέμα και να συνεδριάσει μέσα στο 2024 για να δει «αν έχουν κινηθεί τα πράγματα».

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, ζήτησε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κωφών στην Κύπρο.

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων φορέων

Η Ελένη Ματαίου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι το 2022 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ολοκλήρωσε πρόγραμμα επιμόρφωσης διερμηνέων και δασκάλων της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, η οποία, όπως είπε, διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα Επιμορφωτικά Κέντρα.

Είναι υποχρέωσή μας η λειτουργία σχολής εκμάθησης της κυπριακής νοηματικής γλώσσας που θα εκδίδει πιστοποιητικά διδασκαλίας, αλλά χρειαζόμαστε αναλυτικά προγράμματα, τόνισε, προσθέτοντας ότι επιδιώκεται η έναρξη της λειτουργίας της μέχρι τις αρχές του 2024. Τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης θα αναλάβουν σε πρώτο στάδιο το θέμα της πιστοποίησης, συνέχισε.

Ακόμη, η κ. Ματαίου είπε ότι εργάζονται 4 διερμηνείς, εκ των οποίων οι 2 στη Σχολή Κωφών, 1 στο Δημοτικό και 1 στο Γυμνάσιο. Διευκρίνισε ότι οι 2 τελευταίοι διερμηνείς πληρώνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι ο συνοδός ενός κωφού ατόμου πρέπει να γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι άλλο ο συνοδός και άλλο ο διερμηνέας.

Η Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε ότι η κυπριακή νοηματική γλώσσα είναι οπτική γλώσσα και εξήγησε αδρομερώς τις διαφορές της κυπριακής και της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αγνοήθηκε το δικαίωμα της ΚΥΣΟΑ για διαβούλευση σε θέματα που την αφορούν. Παράλληλα, πρότεινε τη διεύρυνση του νομικού πλαισίου και για τα άτομα με απώλεια ακοής.

Ο Χριστάκης Νικολαΐδης, Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, ανέφερε ότι στα σχολεία υπάρχει έλλειψη ατόμων που γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα. «Οι κωφοί είναι μια από τις πιο παραμελημένες ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί, γιατί δεν λαμβάνουν επίδομα.

Επιπρόσθετα, είπε ότι το Υφυπουργείο Πρόνοιας ετοίμασε σχέδιο για απασχόληση 90 προσωπικών βοηθών, εκ των οποίων οι 15 θα πρέπει να γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα. Όμως, αυτοί οι 15 δεν είναι διερμηνείς, και θα πρέπει να γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα, συνέχισε.

Η Κίκα Χατζηκακού, Διευθύντρια της Σχολής Κωφών «Γεώργιος Μάρκου», επεσήμανε ότι πρέπει να οριστούν τα προσόντα των ατόμων που αποδεδειγμένα θα μπορούν να διδάξουν τη νοηματική.

Ακόμη, είπε ότι η Σχολή έχει 26 παιδιά από βρεφικής ηλικίας μέχρι 21 ετών. «Για να φοιτήσει ένα παιδί στη Σχολή, χρειάζεται απόφαση επαρχιακής επιτροπής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Παλαζίδου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι στα σχέδια υπηρεσίας θα μπορούσε να εισαχθεί η γνώση της νοηματικής γλώσσας ως επιπρόσθετο προσόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top