ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μυστηριώδες ναυάγιο Dakar μεταξύ Κρήτης και Κύπρου

Το μυστηριώδες ναυάγιο Dakar μεταξύ Κρήτης και Κύπρου

Για τριάντα ένα ολόκληρα χρόνια κανένας δεν γνώριζε για την τύχη του υποβρυχίου INS Dakar, το οποίο χάθηκε μυστηριωδώς τον Ιανουάριο του 1968 μεταξύ Κρήτης και Κύπρου ενώ έπλεε προς το Ισραήλ και τελικά βρέθηκε τον Μάιο του 1999.

Το Dakar, υποβρύχιο κατηγορίας Τ, κατασκευάστηκε το 1943 και αφού υπηρέτησε στο βρετανικό ναυτικό ως HMS Totem, το 1965 αγοράστηκε από το Ισραήλ. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, το υποβρύχιο με πλήρωμα 69 άνδρες, άρχισε το πρώτο (και τελευταίο) ταξίδι από Πόρτσμουθ προς τη βάση του στη Χάιφα, και μάλιστα είχε ετοιμαστεί πανηγυρική υποδοχή στις 29 Ιανουαρίου 1968, με επικεφαλής την τότε πρωθυπουργόΓκόλντα Μεΐρ.

Η άγνωστη εξαφάνιση

Στις 24 Ιανουαρίου το υποβρύχιο ανέφερε ότι έπλεε ανατολικά της Κρήτης και λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 25ης Ιανουαρίου έστειλε το τελευταίο σήμα. Όσο περνούσαν οι ώρες και δεν υπήρχε στίγμα πορείας, σήμανε συναγερμός. Πλοία από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Λίβανο και το Ισραήλ έψαχναν την περιοχή για μέρες, αν και η προσπάθεια περιπλέχθηκε από εντάσεις στην περιοχή.

Οι έρευνες αποδείχθηκαν μάταιες και στις 4 Φεβρουαρίου δόθηκε επισήμως τέρμα στις προσπάθειες. Οι αγνοούμενοι κηρύχθηκαν επίσημα ως νεκροί το 1981. Το μυστήριο της καταστροφής του ισραηλινού υποβρυχίου δεν λύθηκε ποτέ. Μετά το γεγονός αυτό ο Ισραηλινός ναύαρχος Μιχαήλ Μπαρκα έδωσε τέλος στη ζωή του για τον λόγο ότι στο υποβρύχιο επέβαινε ο αδελφός του ως αντιπλοίαρχος.

Θεωρίες ψυχρού πολέμου

Η αιτία της βύθισης του Dakar δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα. Αρχικά οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι οι Σοβιετικοί μπορεί να ήταν υπεύθυνοι, αλλά έκτοτε αποκλείουν την εχθρική δράση. Επειδή το υποβρύχιο δεν μετέφερε τορπίλες και το ναυάγιο ήταν ως επί το πλείστο ανέπαφο, μια εσωτερική έκρηξη είναι επίσης απίθανη.

Οι επικρατούσες θεωρίες είναι ότι μηχανικό ή ανθρώπινο σφάλμα προκάλεσε ένα καταστροφικό ατύχημα ή ότι ο αναπνευστήρας του υποβρυχίου υπέστη ζημιά αφού χτύπησε άλλο πλοίο σε καταιγίδα, προκαλώντας πλημμύρα στο εσωτερικό.

«Τιτανικός» της Μεσογείου

Οι αρχές του Ισραήλ δεν σταμάτησαν ποτέ τις έρευνες, σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών. Ηταν «ο Τιτανικός» της Μεσογείου, ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο που έγινε μύθος στο Ισραήλ. Ενα κομμάτι του υποβρυχίου είχε ανευρεθεί στις ακτές της Αιγύπτου, πράγμα που οδήγησε τις έρευνες προς τα εκεί χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πέρασαν 31 ολόκληρα χρόνια όταν το ναυάγιο βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, λίγο νοτιότερα από την πορεία που ακολουθούσε όταν
 εξαφανίστηκε. Ο εντοπισμός του ναυαγίου το καλοκαίρι του 1999 προκάλεσε σοκ στο Ισραήλ, ενώ ήταν βασική είδηση σε παγκόσμια έκταση.

Δύο κυπριακά μισθωμένα ρυμουλκά εντοπίζουν με το ηχοβολιστικό μηχάνημα τους το υποβρύχιο σε βάθος 2.950 μέτρων, κομμένο στα δύο και με τον πυργίσκο του σε απόσταση 200 μέτρων. Στο στρατιωτικό νεκροταφείο, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, στήθηκε μνημείο για το σκάφος και τα 69 μέλη του πληρώματος. Ένας πέτρινος πυργίσκος και ένα είδος μικρής πισίνας με νερό κάπου 0,25 βαθμούς και στον πυθμένα 69 μαρμάρινες πλάκες με τα ισάριθμα ονόματα των ανδρών του πληρώματος. Αυθεντικά τμήματα από το υποβρύχιο βρίσκονται στο ναυτικό μουσείο του Ισραήλ στη Χάιφα.

Σύντομο βίντεο για την ιστορία του Dakar :

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Νέα αναβολή πήραν οι μοναχοί Νεκτάριος και Πορφύριος - Πότε ορίστηκε η νέα ημερομηνία

• Υπόθεση Ποταμιάς: «Κλειδί» ο 39χρονος από το Καμερούν - Άρχισε να «κελαηδάει» στις Αρχές – Αλλάζει τους ισχυρισμούς του – Βίντεο

• Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για ηλεκτρονικές ταυτότητες σε Κύπριους - Το έξυπνο κίνητρο της Κυβέρνηση για τις πρώτες 100.000

• Μιχάλης Σοφοκλέους: Αποκάλυψε on air φωτογραφία όταν έπαιζε ποδόσφαιρο - «Ήμουν ένα πουλί των Κυπριακών γηπέδων» - Βίντεο

• Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη



Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Τα πάνω κάτω έφερε η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top