Με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης έσπασε ένα πολιτικό κατεστημένο αφού κατάφερε να αναδειχθεί στο κορυφαίο αξίωμα χωρίς τη στήριξη κανενός από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ωστόσο αυτό το επίτευγμα δεν είναι χωρίς κόστος. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει δίπλα του μια μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη, στην οποία να μπορεί να στηριχθεί για να προωθήσει κυβερνητικές πολιτικές. Η αδυναμία αυτή φάνηκε ήδη σε μερικές περιπτώσεις στη Βουλή όταν ακόμη και βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έκαναν άλλες επιλογές.
Μια δεύτερη παρενέργεια του γεγονότος ότι δεν στηρίζεται από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι η ανυπαρξία επικοινωνιακών μηχανισμών που να αποκρούουν και να περιορίζουν τον αντίκτυπο από κάποια αρνητική προβολή. Συνεπώς, το γεγονός ότι δεν κουβαλά κομματικά βαρίδια, δεν είναι χωρίς τίμημα.
Τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, είναι ζήτημα που απασχολεί το Προεδρικό, το οποίο ψάχνει τρόπους αντίδρασης. Η έντονη πίεση που δέχθηκε πανταχόθεν ο ίδιος ο Πρόεδρος αμέσως μετά τους διορισμούς των μελών της κυβέρνησης και στη συνέχεια με τους συνεργάτες υπουργών, όπως και η γενικότερη αδυναμία αντίκρουσης των επικριτικών δημοσιευμάτων σχεδόν στο σύνολο του Τύπου, είναι ζητήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνουν τις παρενέργειες που προκαλεί η ανυπαρξία του μηχανισμού και του στελεχιακού δυναμικού που διαθέτουν τα κόμματα. Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, έχουν επικοινωνιακά τμήματα καθώς και στελέχη με εμπειρία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουν το αριθμητικό και ποιοτικό πλεονέκτημα των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία επιπλέον έχουν ευθεία πρόσβαση σε κάποια Μέσα Ενημέρωσης, που μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, πότε σε αμυντική διάταξη και πότε σε επιθετική.
Δύο ομάδες
Είναι ξεκάθαρο ότι στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν στελέχη που μπορούν να τραβήξουν κουπί και να διαχειριστούν πολιτικές και επικοινωνιακές κρίσεις αλλά είναι εμφανής και η αδυναμία ορισμένων άλλων στελεχών της κυβέρνησης, τα οποία όχι μόνον δεν μπορούν να βοηθήσουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται εστία προβλημάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπήρξε ένας από τους επικοινωνιακούς άσους της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και αντιλαμβάνεται αυτή την αδυναμία, την οποία θέλει να αντιμετωπίσει. Μια από αυτές είναι η αξιοποίηση μελών της κυβέρνησης καθώς και συνεργατών του, για συνδρομή στην επικοινωνιακή διαχείριση όταν προκύψει ανάγκη ή όποτε κριθεί αναγκαίο να ενισχύσουν την ομάδα επικοινωνίας υπό τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη. Ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ αλλά κυρίως ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημιούργησε πολύ καλές σχέσεις με τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, μετά την εκλογή του, κρίνεται πλέον αυστηρότερα, όπως φάνηκε και από την δημοσιογραφική κάλυψη του απολογισμού του για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ναυάγιο στην Πύλο: «Ήμασταν στο αμπάρι, έχασα 4 ξαδέρφια» – Συγκλονιστική μαρτυρία διασωθέντα
Πήγε να ληστέψει κατάστημα, ανέσυρε μαχαίρι και τραυμάτισε 27χρονο - Χειροπέδες σε 54χρονο
Πρώτος πρόεδρος χωρίς κομματικά βαρίδια, κέρδη και ζημιές
Μηδενικό ΦΠΑ: Υπήρξε τελικά αύξηση στις τιμές; - Πώς απαντά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή
Τόσα «βάζει στην τσέπη» η Κυβέρνηση από τους γάμους - Γιατί αυξάνεται το κόστος κατά κεφαλήν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις