Περιορισμό των κινδύνων για τη βιωσιμότητα του χρέους παρά τις εξασθενημένες μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς και ισχυρή ανάπτυξη για την Κύπρο λόγω μικρότερων από ό,τι αναμενόταν επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταγράφει το κεφάλαιο για την Κύπρο στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το 2022 που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Παράλληλα, ο ESM σημειώνει ότι η μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων έχει επιβραδυνθεί και πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Συνοπτικά, στο τμήμα της έκθεσης που αφορά την Κύπρο, αναφέρεται πως η κυπριακή οικονομία κατέγραψε «ισχυρή ανάπτυξη» το 2022, «εν μέρει λόγω των μικρότερων του αναμενόμενου αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία».
Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού μετατράπηκε σε πλεόνασμα με τη λήξη της δημοσιονομικής στήριξη λόγω της πανδημίας και καθώς παρέμειναν περιορισμένες οι δαπάνες που σχετίζονται με την ενέργεια. Παράλληλα, αναφέρεται, οι συνθήκες χρηματοδότησης του Δημοσίου επιδεινώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Στον τραπεζικό τομέα «υπήρξε βελτίωση της κερδοφορίας αλλά επιβράδυνση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής περιορίστηκαν, παρά τις εξασθενημένες μακροοικονομικές προοπτικές, προστίθεται.
«Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, υποστηριζόμενες από την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα μπορούσαν να αυξήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας και να προωθήσουν περαιτέρω τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρεται ακόμα.
Το κεφάλαιο για την Κύπρο αναλυτικά
«Το ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε γρήγορα το 2022 επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας παρά το δύσκολο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον», αναφέρεται. Η πραγματική οικονομική δραστηριότητα «αυξήθηκε κατά 5,6% το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην εύρωστη εγχώρια ζήτηση, ιδίως στην ιδιωτική κατανάλωση, και σε μικρότερο βαθμό στην εξωτερική ζήτηση.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είχαν μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι αναμενόταν. Η έκθεση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας ήταν περιορισμένη, ενώ ο τουριστικός τομέας αντεπεξήλθε θετικά στην απώλεια των Ρώσων τουριστών και είδε τη ζήτηση να προσεγγίζει τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Η αγορά εργασίας παρέμεινε συνολικά ισχυρή, με ποσοστό ανεργίας 7,4% τον Δεκέμβριο του 2022. Η Κύπρος έλαβε τον Δεκέμβριο την πρώτη εκταμίευση 85 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, η συνετή δημοσιονομική πολιτική και το τέλος της στήριξης που σχετίζεται με την πανδημία συνέβαλαν στη μετατροπή του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2021 σε πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2022.
Τα υψηλότερα έσοδα και οι περιορισμένες δαπάνες που σχετίζονται με την ενέργεια ώθησαν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% το 2022. Αυτό συνέβαλε, σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, στην απότομη μείωση της αναλογίας του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο 86,5% το 2022.
Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου βελτιώθηκε το 2022 λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικών και δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, της αποδεδειγμένης ανθεκτικότητας σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, της στήριξης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λόγω των θετικών μεσοπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης απέδωσαν επενδυτική βαθμίδα στην Κύπρο, εκτός από τον οίκο Moody's, ο οποίος ωστόσο άλλαξε τις προοπτικές του σε θετικές.
Παρόλα αυτά, η Κύπρος είχε να αντιμετωπίσει ένα πιο δύσκολο στις αγορές 2022. Οι αποδόσεις αυξήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους καθώς ο πληθωρισμός αυξανόταν και η νομισματική πολιτική άρχισε να αυστηροποιεί τις συνθήκες χρηματοδότησης.
Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου παρέμεινε ανθεκτικός. Οι άμεσες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκεντρώθηκαν κυρίως σε μία κυπριακή τράπεζα, η οποία αποφάσισε να διακόψει οικειοθελώς τις τραπεζικές της δραστηριότητες μετά τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων στις δραστηριότητές της.
Ο όγκος των ανεξόφλητων μη εξυπηρετούμενων δανείων σταθεροποιήθηκε το 2022, μετά από σημαντικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Μεσοπρόθεσμα, η πλεονάζουσα ρευστότητα στο σύστημα και η περαιτέρω επιβράδυνση των εργασιών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να περιορίσουν τη συνολική αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών. Η κυβέρνηση δρομολόγησε διάφορες πρωτοβουλίες πολιτικής για την αντιμετώπιση της υψηλής υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα και την αποφυγή της συσσώρευσης νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό έχει καταστεί ακόμη πιο επείγον στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Η οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου προβλέπεται να χάσει τη δυναμική της και να καταγράψει ανάπτυξη 1,6% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 4%.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι αφορούν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό που επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση, παράλληλα με την περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Η αξιολόγηση του ΕΜΣ σχετικά με τη δυσπραγία της αγοράς δείχνει ότι η Κύπρος θα διατηρήσει την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που οφείλονται στον ΕΜΣ κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ένα επαρκές ταμειακό απόθεμα βοηθά στον περιορισμό του κινδύνου βραχυπρόθεσμης πίεσης της αγοράς.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Κύπρος αντιμετωπίζει μέτριους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής του. Για να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους, η Κύπρος έχει δεσμευτεί για δημοσιονομική σύνεση και εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι κρίσιμες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια διαφοροποιημένη, πράσινη και ψηφιακή οικονομία, καθώς και την περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού και νομικού περιβάλλοντος για τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (φορείς απόκτησης και εξυπηρέτησης πιστώσεων). Οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις και η μερική αναστολή του πλαισίου αναγκαστικής εκτέλεσης εξακολουθούν να αποτελούν κινδύνους για την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι δισεκατομμυριούχοι της Κύπρου: H αμύθητη περιουσία που κατέχουν - Ποιος είναι στην κορυφή
Στα σκαριά νέο mall στη Λεμεσό – Πού θα ανεγερθεί και τι θα περιλαμβάνει – Δείτε εικόνες
Αποχώρησαν βουλευτές κατά τη μονόλεπτη σιγή για τα θύματα του ναυαγίου στην Πύλο - Δείτε βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις