Πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές θέλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων να ολοκληρωθεί η ψήφιση νομοσχεδίων, που αφορούν σε τιτλοποιήσεις οικιών σε συνοικισμούς προσφυγικούς ή αυτοστέγασης, καθώς και οικοπέδων που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες και δεν έχουν τιτλοποιηθεί. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση σήμερα Τρίτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, κατά τη σημερινή συζήτηση εκφράστηκαν επιφυλάξεις από την κυβερνητική πλευρά σε κάποια ζητήματα, σημείωσε όμως ότι στόχος είναι, όπου δεν βρεθούν συγκλίσεις, να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση.
Τα ζητήματα στα οποία εξέφρασε επιφυλάξεις η κυβερνητική πλευρά, κατά την έναρξη της κατ’ άρθρο συζήτησης στην Επιτροπής, σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, αφορούν στο δικαίωμα τιτλοποίησης για μικρές κατοικίες που έχουν παραχωρηθεί στις ελεύθερες περιοχές σε εγκλωβισμένους, καθώς επίσης και στην πρόνοια για πάροδο πέντε ετών μετά την τιτλοποίηση, προκειμένου να έχουν οι ιδιοκτήτες το δικαίωμα να πωλήσουν το ακίνητο, αλλά και στην πρόνοια για ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο δικαιούχος διαμένει στην κατοικία. Επίσης, ζήτημα ανέκυψε και σχετικά με την τιτλοποίηση οικοπέδων σε χαλίτικη γη, στα οποία δε ανεγέρθηκαν κατοικίες.
Αναφορικά με τις κατοικίες που έχουν παραχωρηθεί για χρήση σε εγκλωβισμένους σε προσφυγικούς οικισμούς στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι θα πρέπει να παραχωρηθούν τίτλοι ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικά μίσθωσης. Διευκρίνισε, δε, ότι πρόκειται για μικρές κατοικίες ενός υπνοδωματίου, που θα πρέπει να παραχωρηθούν στους εγκλωβισμένους ως αντιστάθμισμα και αναγνώριση όσων υφίστανται, διαβιώντας στις κατεχόμενες περιοχές.
Όσον αφορά την πρόνοια για πάροδο πέντε χρόνων πριν ο εκτοπισμένος έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει ή πωλήσει το ακίνητο, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι αυτή θα διαγραφεί από το κείμενο του νόμου, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής. Επίσης, όσον αφορά την πρόνοια για επιτόπιους ελέγχους, ώστε να εκδοθεί τίτλος ή πιστοποιητικό, αφού διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος διαμένει στην κατοικία, είπε ότι και αυτή θα διαγραφεί, επισημαίνοντας ότι ένας εκτοπισμένος μπορεί να μη βρίσκεται στην κατοικία στην οποία διέμενε από τη δεκαετία του ’70, είτε γιατί έχει αρρωστήσει, είτε γιατί είναι σε οίκο ευγηρίας, είτε γιατί διαμένει με τα παιδιά του.
«Θα ρυθμίσουμε, επίσης, το ζήτημα που αφορά μικρές παρεμβάσεις εντός του τεμαχίου σε συνοικισμούς αυτοστέγασης ή σε κυβερνητικούς συνοικισμούς», είπε ο κ. Κέττηρος, εξηγώντας ότι θα προχωρά η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης σε τέτοιες περιπτώσεις, με σημείωση, χωρίς να νομιμοποιούνται οι παρεμβάσεις, εφόσον αυτές δεν επηρεάζουν πεζοδρόμια, χώρους πρασίνου ή άλλη ιδιωτική περιουσία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στο ζήτημα που αφορά σε χαλίτικα γη. «Σε κάποιες περιπτώσεις, γύρω στις 40, οι κυβερνητικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Εσωτερικών είχαν υποδείξει τη δεκαετία του ’70 χαλίτικη γη για ανέγερση κατοικιών από εκτοπισμένους, όπως επειδή δεν χαρακτηρίστηκαν αυτές οι κατοικίες ως συνοικισμός, το κράτος δεν παραχωρεί τίτλους ιδιοκτησίας.
Στις περιπτώσεις αυτές, το κράτος «επιμένει μέχρι σήμερα ότι δεν συναινεί στην πρόταση νόμου που καταθέσαμε ως ΑΚΕΛ, για να τους παραχωρήσει τίτλους ιδιοκτησίας», ανέφερε ο κ. Κέττηρος. Πρόσθεσε ότι «το κράτος παραχώρησε γη, για να πάρει κατοικίες πίσω», λέγοντας ότι οι κατοικίες αυτές βρίσκονται σήμερα σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα» γης, φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή του Παρισινού και την περιοχή πίσω από το Υπουργείο Παιδείας.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Κέττρος σημείωσε ότι με το εν λόγω πακέτο νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων, ρυθμίζεται ένα ζήτημα που αφορά τους αποβιώσαντες πριν το 2006, εκεί δηλαδή που δεν είχε γίνει πρόβλεψη για την κληρονομική διαδοχή. «Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση προβλέπει όσα προέβλεπε και η δική μας πρόταση νόμου, η οποία αναπέμφθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Είπε ότι η έναρξη της κατ’ άρθρο συζήτησης δεν προχώρησε όσο γρήγορα περίμενε, λόγω των επιφυλάξεων που εκφράστηκαν από πλευράς κυβέρνησης. «Εκεί που υπάρχουν δυσκολίες και επιφυλάξεις, υπάρχει η δημοκρατία και θα παρέμβει η Βουλή, εκεί που συγκεντρώνεται πλειοψηφία να ψηφιστούν και να αλλάξουν συγκεκριμένα πράγματα», σημείωσε ο κ. Κέττηρος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε αργία μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης o τέως Κιτίου - Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου
H επιστολή Δημητρίου ξανανοίγει τον φάκελο του ορφανού τροχαίου 10 χρόνια μετά
Σε ρυθμούς εκλογών το ΔΗΚΟ – Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων – Χωρίς αντίπαλους Νικόλας και Χριστιάνα
ΠτΔ στο ΕΚ: Στο τραπέζι Κυπριακό, ευρωπαϊκά, Ουκρανικό, ενέργεια και μεταναστευτικό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις