LIKE ONLINE

To ANDI είναι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναπνέει και ιδρώνει - «Παράγει θερμότητα, τρέμει από το κρύο, περπατά» - Δείτε βίντεο

To ANDI είναι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναπνέει και ιδρώνει - «Παράγει θερμότητα, τρέμει από το κρύο, περπατά» - Δείτε βίντεο

Επιστήμονες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU) δημιούργησαν το ANDI, το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναπνέει και ιδρώνει. Το ANDI είναι ένα «θερμικό μανεκέν» που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στο ανθρώπινο σώμα.

Το πρωτοποριακό αυτό ρομπότ είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και διαθέτει 35 ξεχωριστά ελεγχόμενες επιφάνειες, καθεμία από τις οποίες είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες θερμοκρασίας και ροής θερμότητας και πόρους που παράγουν ιδρώτα.

«Το ANDI παράγει θερμότητα, τρέμει από το κρύο, περπατά και αναπνέει», δήλωσε ο Κόνραντ Ρικατσέφσκι, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής της Ύλης, Μεταφορών και Ενέργειας.

Η Τζένι Βάνος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Αειφορίας, και η Αριάν Μίντελ, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Τεχνών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, συνεργάζονται με τον Ρικατσέφσκι για να αναλύσουν τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στο ανθρώπινο σώμα.

«Δεν μπορείς να εκθέσεις τους ανθρώπους σε επικίνδυνες καταστάσεις ακραίας ζέστης για να δεις τι θα συμβεί», δήλωσε η Βάνος. «Γνωρίζουμε όμως περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη ζέστη και ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τι συνέβη. Το ANDI μπορεί να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε αυτό».

Οι ερευνητές ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπινους μηχανισμούς εφίδρωσης συνδυάζοντας το ANDI με το MaRTy, το βιομετεωρολογικό ρομπότ θερμότητας του ASU.

«Το MaRTy μπορεί να μας πει πώς το δομημένο περιβάλλον τροποποιεί την ποσότητα θερμότητας που προσπίπτει στο σώμα, αλλά δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος. Το ANDI μπορεί να μας πει πώς μπορεί να αντιδράσει το σώμα», δήλωσε η Μίντελ.

«Μπορούμε να βάλουμε διαφορετικούς Δείκτες Μάζας Σώματος, διαφορετικές ηλικίες και κλινικές καταστάσεις στο ANDI», δήλωσε ο Άνκιτ Τζόσι, ερευνητής του ASU και επικεφαλής χειριστής του ANDI.

Η ομάδα πιστεύει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το ANDI και οι γνώσεις που αποκτώνται με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό ρούχων με ψύξη και τεχνολογίες για την αποφυγή θερμοπληξίας.

Δείτε σχετικό βίντεο.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering/ertnews.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top