Στενά θα παρακολουθείται το ελληνικό πρόγραμμα, λένε πηγές στο Reuters

Στενά θα παρακολουθείται το ελληνικό πρόγραμμα, λένε πηγές στο Reuters

Η ΕΕ φαίνεται ότι θα ακολουθεί γραμμή στενής παρακολούθησης της Ελλάδας μετά το τελευταίο πακέτο διάσωσής της, με πηγές να αναφέρουν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η συμφωνία των €85 δισ. θα αναθεωρηθεί τον Οκτώβριο και οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα έρθει σε επόμενο στάδιο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Ελλάδα αναγκάστηκε να αποδεχθεί πιο σκληρούς όρους από αυτούς που αρχικά ήταν στο τραπέζι και οι πιστωτές της θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν όπως έχει υποσχεθεί η χώρα.

Η Γερμανία εκφράζει τη θέση ότι η συμφωνία δεν είναι ξεκάθαρη όσον αφορά την κατεύθυνση πολιτικής της Ελλάδας.

«Θα υπάρξει μια πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων τον Οκτώβριο», ανέφερε πηγή από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για διάσωση των ελληνικών τραπεζών θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό και οι τράπεζες θα λάβουν φρέσκο κεφάλαιο μόνο μετά από την ολοκλήρωση `stress test` το τέλος Οκτωβρίου, όπως πληροφορείται το Reuters από διαφορετικές πηγές.

Ένα αρχικό ποσό €10 δισ θα δοθεί «άμεσα» για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι Αρχές θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μιας λεπτομερούς αξιολόγησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τους η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να υποβάλουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια στις ευρωπαϊκές Αρχές προτού να δοθεί περαιτέρω βοήθεια και θα λάβουν τα χρήματα μόνο αν τα σχέδια αυτά εγκριθούν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.