ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: O Πούτιν δεν ήταν υπερκατάσκοπος της KGB... αλλά το «παιδί για τα θελήματα»

Spiegel: O Πούτιν δεν ήταν υπερκατάσκοπος της KGB... αλλά το «παιδί για τα θελήματα»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα δεν ήταν ποτέ ο σούπερ κατάσκοπος της ΚGB, όπως πολλοί πίστευαν, αλλά μάλλον το «παιδί για τα θελήματα» όπως αναφέρει έρευνα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel », επικαλούμενη πρώην συναδέλφους του.

Oι ιστορίες για τα κατορθώματα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου ως αξιωματικού πληροφοριών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ποικίλλουν και είναι μια εποχή που καλύπτεται από μυστήριο, με τον ίδιο να τηρεί σιγή ιχθύος για την περίοδο αυτή.

«Πολλές από τις ιστορίες τον έχουν περιγράψει ως ήρωα που μεταξύ άλλων, υπερασπίστηκε τα γραφεία της KGB από ομάδα ατόμων που επιχείρησε να κάνει πλιάτσικο και έφερε εις πέρας άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές», σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, πρώην συνάδελφοί του στην KGB σκιαγραφούν μια πολύ διαφορετική εικόνα του Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η δράση του στη Δρέσδη της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας δείχνει ότι δεν ήταν και τόσο ικανός πράκτορας κι ότι το έργο του περιοριζόταν κυρίως σε απλά διοικητικά καθήκοντα.

Επικαλούμενο έναν από τους πρώην συναδέλφους του Πούτιν στο γραφείο της KGB στη Δρέσδη, το γερμανικό περιοδικό γράφει ότι «η δουλειά του Πούτιν ήταν ουσιαστικά να εξετάζει αιτήσεις για επισκέψεις συγγενών της Δυτικής Γερμανίας ή να αναζητά πιθανούς πληροφοριοδότες μεταξύ ξένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης».

Ο Χορστ Γέμλιχ, πρώην αξιωματικός της Στάζι που εργαζόταν επίσης στη Δρέσδη, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό ότι ο Πούτιν δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα «παιδί για τις παραγγελίες»

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο Πούτιν σπάνια αναφέρεται στα αρχεία της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας. Τα μόνα στοιχεία που είναι καταχωρημένα είναι η ημερομηνία γέννησής του ή τα διοικητικά του καθήκοντα, αλλά κανένα αρχείο δεν περιέχει πληροφορίες που να υποστηρίζουν τις ιστορίες που προαναφέρθηκαν.

Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι, ο Πούτιν εργάστηκε για την KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης, επί δύο δεκαετίες και μετακόμισε στη Δρέσδη, στην Ανατολική Γερμανία, το 1985.

Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Επίσημα αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία της KGB με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Εκτός από τον Χορστ Γέμλιχ, πρώην αξιωματικό της Στάζι, και ο Όλεγκ Καλούγκιν, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της KGB και πολέμιος του Πούτιν, είχε δηλώσει το 2015 ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ψέματα και ήταν απλώς ένας ταγματάρχης.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top