Η ενδυνάμωση της Ανώτερης εκπαίδευσης και ειδικά των πανεπιστημίων μας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη της στο ΤΕΠΑΚ και την πρόθεση για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας.
Η Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το πρωί τις πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ και παρακάθισε σε σύσκεψη με κοσμήτορες και προέδρους Τμημάτων, όπου ενημερώθηκε για τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο.
«Είχα την ευκαιρία να ακούσω πολύ συγκεκριμένα τις ανάγκες του ΤΕΠΑΚ και δηλώνω από τώρα την πρόθεση μου να δούμε συστηματικά, με τις πρυτανικές Αρχές, το πώς προχωρούμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου μας και του ΤΕΠΑΚ», είπε η κ. Μιχαηλίδου.
Ως Κυβέρνηση, συνέχισε, «έχουμε στις βασικές προτεραιότητες μας την ενδυνάμωση της Ανώτερης εκπαίδευσης και ειδικά των πανεπιστημίων, τη στήριξη ώστε να υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες, τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τη στήριξη τους ακόμα και σε θέματα του προϋπολογισμού, εκεί και όπου είναι δυνατόν».
Υπέδειξε ακόμη ότι ενδιαφέρει το Υπουργείο και ο ρόλος και η όλη διασύνδεση του έργου που παράγει το πανεπιστήμιο με την κοινωνία ευρύτερα και διαβεβαίωσε ότι «είμαστε στη διάθεση του ΤΕΠΑΚ, να ανοίξουμε περαιτέρω διάλογο, έναν δίαυλο επικοινωνίας πιο συστηματικά και να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά και πώς μπορούν οι προτεραιότητες και οι στόχοι του Υπουργείου μας, μέσω των προγραμμάτων του ΤΕΠΑΚ, να ικανοποιούνται και να υλοποιούνται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».
Σε ερώτηση στο αίτημα για παροχή αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών η Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο θα είναι «δίπλα από το Πανεπιστήμιο» και πως «μπορούμε να το στηρίξουμε, μελετώντας τις διάφορες παραμέτρους που συζητούνται τώρα στη Βουλή και θα τοποθετηθούμε».
Ανέφερε επίσης ότι η κυριότερη στήριξη που χρειάζεται το ΤΕΠΚ είναι οικονομική και σημείωσε ότι «είμαστε δίπλα τους, να δούμε ξανά το θέμα του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να έχουν την αναγκαία στήριξη».
«Μας ικανοποιεί ότι υπάρχει πλάνο εσωτερικά. Ότι δηλαδή γνωρίζουν τα θέματα, γνωρίζουν τις προκλήσεις και έρχονται στο Υπουργείο με συγκεκριμένες εισηγήσεις, επομένως είναι για εμάς σημαντικό να είμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια αναβάθμισης, στην προσπάθεια προτεραιοποίησης των αναγκών», συνέχισε και υπέδειξε ότι «στο πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε άμεσα τα πάντα».
Σε σχέση με τις προθέσεις του Υπουργείου να φέρει αλλαγές στην Μέση Εκπαίδευση, η Υπουργός είπε πως «βλέπουμε το τι διδάσκεται, το πως διδάσκεται στα σχολεία μας και εδώ αγγίζουμε και τα θέματα της πρόσβασης στα πανεπιστήμια, αγγίζουμε τα θέματα των επιλογών των μαθητών μας».
«Βλέπουμε με μια διάθεση κριτική το τι ήδη υπάρχει, ώστε να το βελτιώσουμε και νομίζω ότι εδώ τα πανεπιστήμια έχουν και λόγο και ρόλο για να μας δώσουν εισηγήσεις για βελτιώσουμε και την ποιότητα των φοιτητών που δέχονται, αλλά και να ικανοποιήσουμε τα ίδια τα παιδιά, στο να κάνουν καλύτερες επιλογές και να έχουν στο μέλλον δυνατότητες εργοδότησης», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν αυτό θα το δούμε από τη νέα σχολική χρονιά, απάντησε ότι «ήδη αρχίσαμε, με σημαντικές αλλαγές στην αξιολόγηση του μαθητή, στην μείωση της ύλης, στην συγκεκριμενοποίηση της ρουτίνας του σχολείου, άρα ήδη έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε ακόμα πιο βαθιά».
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης στο ΤΕΠΑΚ, πρόσθεσε, αυτό που προκύπτει είναι η ανάγκη για «αξιοποίηση μελών του προσωπικού, των ακαδημαϊκών μας, των πανεπιστημιακών μας ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στις δράσεις μας». « Το Υπουργείο χρειάζεται κόσμο στις προσπάθειες υλοποίησης των πολιτικών του, συνεπώς θα είμαστε εδώ σε μια προσπάθεια αμοιβαίας στήριξης αλλά κυρίως συνεργασίας, ακόμα και στα θέματα βελτίωσης της σχολικής εκπαίδευσης», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
Ευχαριστώντας την Υπουργό για το ενδιαφέρον της, ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, δήλωσε ικανοποιημένος από την θετική ανταπόκριση της Υπουργού για συνέχεια και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών.
Κύριο μας θέμα, είπε ερωτηθείς σχετικά, είναι ο προϋπολογισμός για τον επόμενο χρόνο και ο αναπτυξιακός επιπρόσθετος προϋπολογισμός για τις εστίες «που θα υποβάλουμε σύντομα».
Σε σχέση με τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, δήλωσε πως «για εμάς είναι προτεραιότητα να μας δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουμε προπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά, κάτι που προκύπτει λόγω και της στενής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, μέσω της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου».
«Θεωρούμε ότι ο τρόπος υπάρχει μέσω αυτής της οδού, όμως αν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα, φυσικά θα τα συζητήσουμε με το Υπουργείο και θα βρούμε λύσεις», κατέληξε στη δήλωση του ο καθηγητής Ζαφείρης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απαντά για το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών το Υπ. Παιδείας: «Έχουν αποδοθεί ευθύνες»
Με Πλούταρχο και Πρωτοψάλτη ο φετινός Κατακλυσμός στη Λάρνακα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις